Egészséges életmód Relaxáció Zöldségek és gyümölcsök "szomszédai"

 Akadnak olyan növények, melyek más növények számára káros anyagokat bocsátanak ki, így gátolhatják őket a növekedésben – vagy akár el is pusztíthatják egymást. Egy ilyen hibát már nem orvosolhatunk se átültetéssel, se tápoldatokkal. Fussa át az alábbi példákat, hogy ezt elkerülhesse!

 

A legkényesebb az uborka — a répa bír legtöbbet

 

A zöldségek közül az uborka a legválogatósabb, már ami a szomszédokat illeti. Ha szép nagy – és ízletes – uborkára vágyik, ne ültesse paradicsom, krumpli, retek vagy eper mellé. Az ilyen szomszédságnak csak rossz vége lehet. Mielőtt elültetné az uborkát, mindenképpen győződjön meg arról, nem termesztettek-e a helyén korábban fejes káposztát, kelkáposztát vagy karfiolt. A borsó, a kapor, a fokhagyma, a vörös- vagy a póréhagyma társasága bezzeg a legkevésbé sem feszélyezi. Paradicsom viszont például a krumpli, a vöröskáposzta, és természetesen az uborka közelében nem nő, miközben semmi gondja a paprikával, pláne a bazsalikommal, hiszen a közelében még az íze is gazdagabbá válik.

A gyökérzöldségek már-már ideális szomszédok. A sárgarépa tűrőképessége páratlan: szinte minden zöldségfélével jól megfér. Arra is ügyeljen, hogy ne ültessen a petrezselyem közelébe salátát!

 

Tarka kerti virágtakaró

A virágoknak is megvannak a maguk igényei, amit minden, magára valamit is adó kertésznek ismernie kell – mi több, figyelembe kell vennie. Amikor virághagymákat készül ültetni, figyeljen arra, hogy ne kerüljenek vissza abba az ágyásba, ahol előző évben voltak. Jót tesz nekik a helyváltoztatás – ráadásul a kertje sem fog unalmasan festeni.

Felesleges viszont aggódnia a büdöskéért: elképesztően sokat bír ez növény. Még a korábbi ágyását is képes megszeretni.


JÓ TANÁCS:

Hogyan használja ki a kertje árnyékos zugait?

Minden növénynek szüksége van a napfényre az életben maradáshoz, mégis, minden kertben akad olyan zug, amit alig ér a nap. Lehet, hogy az északi elhelyezkedés teszi; lehet, hogy fa vet árnyékot oda. Ez mégsem lehet ok arra, hogy ne használjuk ki ügyesen ezt a szegletet! Ültethetünk oda például egrest és fekete ribizlit. Ilyen körülmények között kissé tovább érik majd a gyümölcsük, de pompás, lágy íze kárpótolja majd a várakozásért.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása