Baba Újszülött Útmutatás a babák összeragadt szeméről

Sok babának összeragadnak a szemei és előfordulhat, hogy sárgás, összeragadt anyag gyűlik össze a szemek sarkában, ami néha kemény és réteges lehet, különösképpen alvás után.

Miért van a babámnak mindig vizenyős és összeragadt szeme?
Az újszülöttek esetében a szem szegletéből az orrig vezető könnyvezető csatorna általában szűkebb. Kicsit eltömődhetnek, melyek a könny felgyülemlését okozhatják a szemek sarkában, és ez vizenyőssé teszi őket. Ha a könny megszárad, a szemek ragacsosnak néznek ki. Amennyiben ez nem túlzott mértékben van jelen, az állapot normálisnak is mondható.

Maguk a ragadós szemek nem jelentenek szükségszerűen problémát. Azonban a szülők aggódhatnak amiatt, hogy a baba szemfertőzést kapott.

Hogyan tisztítsam meg a baba összeragadt szemét?
Ha a baba szeme tényleg összeragadt, egy vattával és fertőtlenített vízzel – felforralás utáni lehűtött vízzel óvatosan ki lehet tisztítani.
Először is meg kell mosnia a kezét, majd vegyen egy tiszta vattát és felforralt vizet. Mártsa bele a vatta darabot a felforralt vízbe és tisztítsa meg a baba szemét, az orrhoz közeli szem sarkából haladva a szem külső sarkáig.


Minden tisztítási folyamathoz használjon egy külön vatta darabot, és ismételje meg addig, amíg a szemek tiszták nem lesznek.

A szem tisztításakor billentse a baba fejét az éppen tisztított szem felé. Ezáltal a víz nem csurog át az orrnyergen a másik szembe, és megakadályozza a keresztfertőződést, amennyiben fertőzés állna fenn.

Ha a szem körüli bőr, a szemhéj vagy a szemek pirosak vagy érzékenyek, keresse fel háziorvosát vagy a védőnőjét további vizsgálatok elvégzése érdekében.


Mikor vigye a babát orvoshoz vagy a védőnőhöz

  • Ha a lerakódás súlyosbodik
  • Ha a lerakódás sárga vagy zöld színű lesz
  • Ha a baba szeme piros vagy irritáció jelei mutatkoznak
  • Ha bármilyen duzzanat mutatkozik

A felsorolt tünetek mindegyike gyulladásra utal ekkor amilyen gyorsan csak lehet, el kell vinnie a babát az orvoshoz.
Hat hónapos korukra a legtöbb baba kinövi ezt az állapotot. Ha az állapot tovább tart, konzultáljon orvosával és esetleg kérjen tőle beutalót szemorvoshoz.Oldal nyomtatása
Cikk megosztása