Egészséges életmód Relaxáció Termesszen magról zöldséget és virágot!

Egyes zöldségfajták vegetációs ideje nagyon hosszú és ezért a hazai éghajlaton csak nagyon gyenge termése volna.  Ezért jó magról kineveleni a növényeket, főleg az olyan növények esetében, melyek nem tűrik a hideget és a korai tavaszi fagyok mindenképpen ártalmasak számukra.  Ilyen növények a paprika, uborka, paradicsom, tök, dinnye.  A rövid vegetációs idejű zöldségek esetében, mint amilyen a karalábé, saláta, retek,  viszont hamarább juthat terméshez, ha a palántákat magról neveli.  

Nem minden növény felel  meg a palántázásra. A hüvelyeseket például legjobb egyenesen a kerti talajba vetni.   

Magról leggyakrabban a következő növényeket termesztik:

A dísznövények, egynyári virágok és évelők közül gyorsan megnő magról a :

 • Napraforgó
 • Petúnia
 • Körömvirág
 • Őszirózsa
 • Díszmák
 • Begónia
 • Nebáncsvirág
 • Muskátli
 • Kasvirág
 • Lobélia
 • Záporvirág
 • Seprűfű
 • Dália
 • Harangvirág
 • Szalmavirág
 • Margaréta


Amennyiben még januárban nem kezdte meg a vetést, kezdjen hozzá most.

A paradicsom termesztése cserépben: Meleget és vizet igényel

A paradicsom kedvelt erkélyen termesztett zöldség


Mi kell a növények magról termesztéséhez?

A palántákat termesztheti üvegházban, melegágyban vagy az ablakpárkányon.

A magok elvetéséhez és a palánták termesztéséhez szüksége lesz a következőkre:

Magok

A tapasztalt kertészek elteszik a legjobb növények magjait.  A hibridnövények magjai esetében, melyek F1 jelzéssel vannak ellátva, vigyázni kell, mivel ezekből csak az első évben  lesz minőségi termése. Ha még kezdő kertész, a magokat vásárolja szakboltban. Megéri utánajárni egy kicsit és befektetni, nehogy a magokkal együtt betegséget, vagy gyomokat is hazavigyen, illetve rosszabb esetben a megvásárolt paradicsommagokból  petúnia nőjön ki. Még a legdrágább magok is olcsóbb befektetés, mint az új növények. A kezdőknek megfelelő növény a:

 • Paradicsom
 • Leveles zöldségek – spenót, saláta
 • Retek
 • Cékla
 • Körömvirág
 • Cínea
 • Díszcsalán
 • Vízitorma
 • Pillangóvirág


A magok 1 – 10 évig megőrzik csírázóképességüket.


Edények a vetéshez

A magokat elegendő mély edénybe vesse el, hogy a gyökereinek is legyen hely a növekedéshez. Az edény alján legyen egy lyuk, ahol a felesleges víz elfolyik. Használhat klasszikus cserepeket és ládákat. A magról nevelt palánták termesztéséhez igen népszerűek a műanyag joghurtos poharak, a tetrapakkos tejesdobozok, dzsúszos dobozok, műanyag üvegek.  Kedveltek az olyan anyagok is, amit a növénnyel együtt kiültethet a földbe.  Csak az Ön döntésén múlik, hogy a speciális ültetőedényeket választja-e, vagy újrahasznosítja a papír tojástartókat, a toalettpapír tekercseit, vagy akár a tojáshéjakat.  


A termést hozó zöldségnek 50 mm átmérőjű edény, míg a többi növénynek elég  30 mm-es is.


Szubsztrátum

A palánták neveléséhez legjobb, ha speciálisan az adott növényfajtára készített szubsztrátumot veszünk. Ennek olyan az összetétele, hogy a növényeknek a megfelelő nedvesség, meleg és fény mellett biztosítsa a növényeknek a megfelelő tápanyagokat.  Egyben könnyű és levegős,  kártevők és betegséget okozó kórokozók nélkül.  

A paprika termesztése: Zsákban is gond nélkül megterem

A paprikát akár zsákban is termesztheti


Figyeljen a vetésre

Az edényt töltse meg egy réteg nedves szubsztrátummal, mely ne legyen túl nedves, de száraz sem. Nyomkodja le, hogy ne maradjon benne levegő és a magokat lehetőleg nem sűrűn szórja el.  Ha kisebb edényekbe, joghurtos poharakba vagy tojástartóba vet, ezekbe csak 1-2 magot tegyen. Takarja be a mag vastagságának megfelelő vastagságú földdel. A legkisebb magokat finoman nyomja be a földbe – nagyobb felületen deszkával, a kisebb edényekben kézzel. Ezután a magokat öntözze meg óvatosan, a vizet öntözőrózsával gyenge vízsugárral permetezze földre. A ládát jelölje meg, takarja be fóliával, üveggel vagy egy műanyag üveg levágott részével.  


A magokat takrja be a mag vastagságának megfelelő vastagságú földdel.


A csírázó növénykéknek elegendő melegre, nedvességre és fényre van szükségük

A hőmérséklet legyen állandó 20 fok körüli, lehetőleg nagyob ingadozások nélkül.  Ügyeljen arra, hogy a növény ne legyen huzatban és ne érhesse hirtelen a hideg levegő.  


Az elvetett növények öntözése

A talajt tartsa nedvesen, de ügyeljen arra, hogy ne legyen elázva.  A száraz talajban a csírázás leáll, az erős vízsugár viszont kiúsztathatja a magokat.  Öntözzön állott meleg vízzel, melynek hőmérséklete csak picivel magasabb a szubsztrátum hőmérsékletétől.


Fény
Gondoljon arra is, hogy a növényeknek elegendő fény kell.  Legmegfelelőbb számukra a déli oldal. Fényhiány esetében a növények gyengék lesznek és megnyúlnak.  Ilyenkor tegye őket a fényre. A megnyúlás oka lehet az üvegházi vagy melegágyi magasabb hőmérséklet is, ilyenkor elég, ha rendszeresen szellőztet.   


Az első levelek után következik a gyökereztetés

Amikor a növénykéknek már két sziklevelük lesz, óvatosan ültesse át őket gyökereztető szubsztrátumba. Az erős növényeket egyenként, a gyengébekket akár hármasával is. A gyökereztető edényeket helyezze fényre. Használhat műanyag edényeket, vagy a már említett mélyebb edényeket.


Kiültetés előtt edzze a palántákat

A palántákat akkor ültesse ki, amikor már elég erősek , egészséges a gyökérzetük és a leveleik – a kiültetésre alkalmas uborkának és a töknek  2 – 3, a salátának és a karalábénak 3 – 4 kifejlődött  levele, a paradicsom-  és paprikapalántának 8 – 10 kifejlődött  levele, erős szára és virágrügyei vannak.

A palántákat kiültetés előtt egy héttel – tíz nappal edzze úgy, hogy napközben egy naptól és széltől védett helyre kiviszi őket,  később éjszakára is hagyja kint. Fokozatosan szoktassa őket a naphoz és a szélhez.A palánták kiültetésekor az is fontos, hogy nem mindegyik egyformán érzékeny a melegre. Április második felében ültesse ki a káposztát, karfiolt, karalábét, május második felében a paradicsomot,  paprikát, uborkát, tököt, padlizsánt és a dinnyét. Üvegházba és fóliába valamivel korábban is kiültetheti.  

Ültessen az egész év folyamán virágzó kertet!

A kertben már februárban megkezdődnek az első munkálatok! 


Forrás: izahradkar.sk, gardeners.com,  osiva-semena.sk, urobsisam.zoznam.sk,

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása