Baba Terhesség Terhessége alatt az utazás előtt konzultáljon orvosával

Autóval, vonattal, vagy repülőgéppel készül utazni a terhessége alatt? Ez nem lehetetlen, de terveit konzultálja elsősorban orvosával. A legtöbb váratlan esemény ugyanis a terhesség kezdetén és végén történik, ezért a második harmadban utazzon. A kockázatos terhesség alatt kiemelten óvatosnak kell lennie és a hosszabb utakat inkább alaposan mérlegelje.  
Ha külföldre készül, nézzen utána, hogy meglévő biztosítása fedezi-e az esetleges terhesség alatti komplikációkat.

Repülés a terhesség alatt
Ha lehet, menjen a tengerhez. A terhes nők számára ideális sport az úszás és a séta. A repülőút előtt egyeztesse a légitársaságnál a feltételeket. Némely légitársaság ugyanis az orvos beleegyezése nélkül nem engedélyezi  a repülőutat az utolsó hónapban levő terhes nőknek. A legtöbb orvos, hacsak ez abszolút elkerülhetetlen,  amúgy sem ajánlaná a repülést a 36. hét után. A távoli és egzotikus úticélokat is kerülje el.  A tervezett szülés előtt 6 héttel ne utazzon kétórányi utazástól nagyobb távolságra a szülészettől.  Olyan úticélt válasszon, ahol nem kell sokat a napon lennie. A legtöbb kismama nehezen viseli a meleget, többet izzad, nehézkesek a lábai és a megfelelő folyadékpótlás ellenére növekszik a szédülés kockázata. A nap terhességi foltokat okozhat, amire egyáltalán nincs szüksége.

A 36. hét után inkább maradjon otthon.

Terhesen a volánnál
Lehet, hogy tapasztalt sofőr, már több éve vezet és élvezi az autóvezetést, de most, amikor gyermeket vár, nem tudja egyáltalán biztonságos-e a volán mögé ülnie. Jó hírünk van az Ön számára. A Babycentre oldal szerint továbbra is vezethet abban az esetben, ha terhessége rendben van és nincsenek gondjai. Az utolsó hetekben azonban nehezebben fog ki- és beszállni, és a volán mögé is bonyolultabban tudja magát bepréselni. Itt még meg kell említeni a terhesség elején jelenlevő hányás kellemetlenségeit, ami miatt nehezebben tud az útra összpontosítani. Ezért gyakrabban tartson szüneteket, amikor kinyújtja a lábát. Ha ülő helyzetben fáj a háta, tegyen a háta mögé párnát, habszivacsot, vagy legalább egy összetekert pulcsit. Kipihenten induljon útnak. Lehetőleg kerülje a hosszú utakat, de ha már mennie kell, inkább váltakozzon valakivel a volán mögött. Ha akkor kell volánhoz ülnie, amikor már közeleg a szülés időpontja, arra az esetre, ha véletlenül idő előtt jelentkezne a baba, tartsa magánál a szükséges dokumentumokat a nőgyógyászától és a mobiltelefont,. Praktikus magunknál tartani a szülészetre bepakolt táskát is.

Öv minden körülmények között
Akármilyen kényelmetlen is, az autózásnál mindig be kell kötnie magát a biztonsági övvel. Balesetnél a helyesen bekötött öv megvédi Önt is és a babát is.  Sose húzza át az övet a hasán, inkább a combokon és a hasa alatt csípőben, hogy ne nyomja a babát.  Keresztirányban a kulcscsonton át kell haladnia, inkább a mellek és a váll között, mint a nyakon át.

Sohase húzza át az övet a hasán!

Ha eszébe jutna kikapcsolni a légzsákot, tudja meg, hogy ez nem jó ötlet. Baleset esetén ugyanis megvédi Önt is és a babát is.  A biztonsági övvel együtt  úgy van megtervezve, hogy biztonságos legyenek. Az öv megvédi a test felső részét és távol tartja Önt a volántól. Az airbag csökkenti az ütközés erejét és azonnali párnaként működik.

Forrás: babycentre.co.uk, enfemenino.com


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása