Egészséges életmód Relaxáció Padlóburkolatok tisztítása gyorsan és foltmentesen

A tiszta háztartás jellemzője a tiszta padlóburkolat, arról nem is beszélve, hogy a padlóburkolat egy beruházás, mivel költséges és gyakori javításait, esetleg lecserélését nem  lehetséges gyakran megvalósítani. A padlóburkolat ápolása viszont sok energiát és időt igényel. Nézzük hát, hogyan ápolhatjuk egyszerűen és hatékonyan padlóburkolatainkat.


A padlózat tisztításához szüksége lesz:

  • porszívóra, vagy kefeseprűre,
  • mopra vagy puha rongyra,
  • védőkesztyűre
  • tiszta vízre,
  • vödörre.


A linóleum padlóburkolat ápolása

A linoleum burkolatok népszerűek a praktikus megoldások és ésszerű árak kedvelőinek. Nem toxikus, újrahasznosítható, stílusos és kellemes tapintású. Rendszeresen porszívózza és mossa, hogy minél tovább kitartson. A tisztítás legbiztosabb módja, ha linóleum tisztítására gyártott speciális tisztítószert használ, melyből 2 – 3 kupaknyit tesz 5 liter meleg vízbe, s moppal, vagy puha ronggyal megtörli a linóleumot .

Házi ÖKO tisztítószerek: Hatékonyak és még olcsó is

Ötlet: Házi tisztítószer linóleumra

Nincs kéznél a speciális linóleum tisztítószer? Sebaj, készítse el otthon ecet és meleg víz 1: 1 arányú oldatával, vagy 3 liter vízhez adjon 7 csepp mosogatószert. Az ecetes tisztítószert viszont ne használja természetes anyagból készült padlóburkolatokra!

A laminált padlózat tisztítása

A laminált padlóburkolat ugyanolyan szép, mintha fából volna, de teljesen más és különleges karbantartást igényel. Felmosásához nem ajánlott nagyon sok vizet használni, de a tisztítószereket se vigyük túlzásba. A speciális tisztítószerből csak 2 kupakkal tegyen 5 liter meleg vízbe és a felmosó rongyot, vagy mopot alaposan csavarja ki.


Laminált padlóburkolatra ne használjon viaszt és fényesítőket.


Otthonában az ellenálló szennyeződéseknek sem lesz esélye! Ha véletlenül viasz, vagy rágógumi ragad a laminált padlóra, hűtse le a foltot jéggel, majd műanyag késsel, vagy kreditkártyával óvatosan távolítsa el.


A vinil padlóburkolat tisztítása

A vinil padlózatot is hasonló módon tisztíthatja, mint a lamináltat. Mindig figyelmesen olvassa el a gyártó útmutatását a padlóburkolat tisztítására vonatkozóan, mivel a különféle típusú padlóburkolatok különbözhetnek. A vinil padlózatot a tisztítószer használata után még mossa meg tiszta vízzel.Ügyeljen arra, hogy a padló mindig száraz legyen és óvja  a karcolásokkal szemben.

Fa padlóburkolatok tisztítása

A fa meleget varázsol otthonába és generációkat szolgál. Ha lakásába fa burkolatot választ, legyen az parketta, úszópadló, vagy tömör fa, mindenképpen nagy beruházásról van szó. Ilyenkor elsődleges szempont lesz a fa karbantartása és tisztítása, hogy minél tovább teljesítse küldetését. Ez rendszeres porszívózást és mosást igényel. A felületileg nem kezelt, vagy olajjal átitatott faburkolatokat felmoshatja tisztítószerrel benedvesített ronggyal. A lakkozott faburkolatokat minőségi fényesítőszerrel tisztítsa.


Ötlet fa padlóburkolatokon levő foltok ellen:

Ha nem egészen biztos a tisztítószer hatásában, próbálja ki először egy kevésbé látható helyen.

  

A márványpadlózat tisztítása

A márványpadló a luxus érzését sugallja és ez az elegáns kő megérdemli az elsőosztályú ápolást. Ne használjon porszívót, mert megkarcolhatja, de savas tisztítószereket sem, mert csúnya foltokat hagy a kövön (pl. az ecet, vagy a citrom). A szennyeződések eltávolításához használjon puha portörlőt, vagy mopot, csak tiszta vízzel vagy neutrális pH-jú kímélő tisztítószerrel mossa, mely minimalizálja a foltokat és egyéb foltmaradványokat. Ezután a márványpadlót még egyszer törölje át szárazra, hogy meggátolja a korróziót és a foltokat.


 A padlóburkolatok kímélésének általános alapelvei

  • A bútorok alsó részein használjon védő filc, vagy egyéb koptatót.
  • Rendszeresen porszívózza a padlózatot.
  • A foltjellegű szennnyződéseket azonnal törölje le.
  • A padlót rendszeresen mossa fel meleg vízben benedvesített ronggyal.
  • A leginkább terhelt részeken védje lábtörlővel (bejárati ajtó, kilépő a teraszra/balkonra ...).

Takarítással fogyni: Mennyi kalóriát használ el?

Takarítással fogyni: Mennyi kalóriát használ el?

Forrás: architecturaldigest.com, rd.com, realsimple.com, jakcistit.cz


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása