Tippek és tanácsok November: elérkezett a berkenye, csipkebogyó és téli kertészkedés ideje

Itt az ideje elgondolkodni, hogy milyen újdonsággal dobjuk fel a kertet a következő tavaszra és azt is fontolóra kell venni, hogy lesz-e szükség esetleg szakember, kertész bevonására, aki tippekkel és ötletekkel lát el bennünket. Érdemes előre átgondolni a kertünk következő éves alakítását és teendőit, még mielőtt teljesen elveszi figyelmünket a karácsonyi készülődés és az ünnepi hangulat. 

Emellett az ősz általában az az időszak, amikor a szokásosnál jobban oda kell figyelnünk az egészségünkre. A hideg és esős napok, valamint a kevés napfény gyengítheti immunrendszerünket és fokozhatja a különféle betegségek kialakulását. Igaz, hogy egy erős  húsleves szinte csodákra képes a hideg időben, de próbálja meg felhasználni az őszi kert utolsó gyümölcsének termését is, amely ideális forrást jelentenek a téli vitaminkészleteink feltöltéséhez. A gyógynövények közül az egyik legfontosabb és legismertebb a csipkebogyó és a berkenye. 


Csipkebogyó - kiváló C-vitamin forrás a mindennapokban

A csipkebogyó termését begyűjthetjük szeptember elejétől egészen november elejéig. Az érett bogyók színe narancssárga és vörös is lehet. Azok a termések, amik már puhák, már nem lesznek jók nekünk, mivel túlérettek és nem alkalmasak a szüretelésre. 

A legmegfelelőbb tárolási hely egy lezárt tárolóedény. A csipkebogyót a sütőben maximum 35 fokon ki is száríthatjuk. Fontos, hogy ne legyenek barnák vagy ragacsosak sütés közben, mert így elveszítik értékes vitamintartalmukat. Jó, ha tudjuk, hogy a szárított csipkebogyókat legfeljebb 1 évig tárolhatjuk.

A csipkebogyók nagy mennyiségben tartalmaznak B-, A vitamint, magnéziumot, kalciumot és vasat is. Tisztítják a vesét, javítják a vérképet és fokozzák immunitását.

Készíthetünk belőle teát, szirupot, vagy felhasználhatjuk akár olajként is.


November: elérkezett a berkenye, csipkebogyó és téli kertészkedés ideje


Miért érdemes csipkebogyó olajat használni?

A csipkebogyó olajat a csipkebogyó magjából nyerik, hidegen sajtolva, szagtalan és szép színezetű. Jótékony a bőrre, mivel megújító, gyógyító és regeneráló hatású. Nem csak a kozmetikai iparban, hanem a gyógyszeriparban is megtalálható. A csipkebogyó olaj száraz olajként ismert. Ennek oka az, hogy nagyon gyorsan felszívódik a bőrben, és nem hagy olajos hatást. Számos telítetlen zsírsavat tartalmaz, különösen sok gamma-linolénsavat és olajsavat, likopint, ami egy erős antioxidáns, de gazdag A, C és E vitaminokban is.

Mivel a csipkebogyó olaj érzékenyebb a hőmérsékleti változásokra, ezért érdemes hűtőszekrényben tárolni.  Csak külső alkalmazása javasolt, például: bőrre, hajra és körömre.


A felbecsülhetetlen berkenye

A jól ismert berkenye gyümölcsök kicsi bogyókból állnak, amelyek nagyobb csomókban csoportosulnak. Számos értékes tápanyagot tartalmaznak. Az őszi hónapokban érnek meg, ekkor szüretelhetjük le őket. Friss állapotában a gyümölcs száraz és keserű, ezért általában főzéshez használják. Bogyói használhatók lekvárokhoz, szirupokhoz, teakeverékek részeként szárítva, de ízletes likőrök készítéséhez is.

Végül, de nem utolsósorban, a berkenye gyümölcse a téli hónapokban az egyik legjobb, kertekben is található eleség a madaraknak. Sok értékes tápanyag van benne, amely segít nekik a tél túlélésében.

Gyakorlatilag bárhol termeszthetjük, a talaj típusa és elhelyezkedésre tekintet nélkül. Hazánkban a berkenye gyakorlatilag bárhol megtalálható. Előnye, hogy nem támadják meg betegségek vagy kártevők. A kertben vegyszermentes technológiával termesztik, és nagyon egészséges gyümölcsöket teremnek.


Komposztálás és téli kertészkedés

Az említett téli gyümölcsök betakarítása mellett fontos a kertünk előkészítése téli alváshoz. Mit nem szabad elfelejteni?

1. Gyűjtsük össze a leveleket a komposzthoz

A levelek kiválóan alkalmasak téli kertészethez és olyan érzékeny növények befedésére, mint a hortenzia, hibiszkusz, fuksia és a rózsa. A fontos, hogy a leveleknek nem szabad a gyepen maradniuk, mivel kiváló táptalajt képeznek a penész számára. Nagyszerű ötlet viszont a komposzthoz adni őket. Javasoljuk, hogy takarja be a komposztot télire, mert a nagyobb mennyiségű csapadék miatt elveszítheti értékes tartalmát. Biohulladékokat is bátran komposztálhatunk, a kert örülni fog neki.

2. Ültessük el a tulipánokat

A tavaszi kertészkedés szinte elképzelhetetlen a színes, gyönyörű tulipánok és szépséges nárciszok nélkül. A hideg tél után ezek a növények rendkívüli módon javítják hangulatunkat. Ha szeretnénk maximálisan kiélvezni a következő tavaszt, most van itt az ideje a hagymák elültetésének novemberben. Az ültetéshez a talajnak hűvösnek kell lennie, de nem szabad megfagynia vagy nagyon átáznia. A tulipán márciusban és májusban virágzik, és ahhoz, hogy igazán jól érezze magát, könnyű talajra, napos helyre és sok nedvességre van szüksége. 

3. Költöztessük be az érzékeny növényeket

Ha a növényeket télire a kertből a házba költözteti, ne feledje, hogy a beltéri fűtés jobban kiszárítja a levegőt. Segítsen növényeinek életben maradni lyukkal ellátott virágcserepeket használva, hogy folyamatosan biztosítsa a megfelelő nedvességet. Ne helyezzen nagyobb növényeket közvetlenül a padlóra, ha otthonában padlófűtés van.

4. Készítsünk madárházat vagy madáretetőt

A száraz kenyér és egyéb emberi élelmiszerek kézenfekvő lehetőséget jelenthetnek a madarak etetésére, ám a szakértők ezeket nem javasolják. A kémiailag módosított ételek, sók és fűszerek ugyanis károsak a madarak számára. Mivel érdemes etetni a madarakat télen? Szárított magok, szárított gyümölcsök, különféle gabonafélék és a népszerű berkenye is ideális választásként szolgálhat.

5. Helyezzük biztonságba a kerti szerszámokat

Téli tárolás előtt tisztítsuk meg és olajozzuk meg a kerti szerszámokat. Helyezzünk homokot olajjal egy nagy tartályba, keverjük össze és helyezzük bele a szerszámokat. A homok néhány ütéssel megtisztítja az eszközöket, az olaj megelőzi a korróziót. Ügyeljünk arra, hogy a kerti tömlőket is ürítsük ki és helyezzük biztonságba.

6. Ássuk meg a karácsonyfa helyét a kertben

Ha cserepes fenyőt vásároltunk karácsonyfának, és szeretnénk megőrizni a kertben, a megvásárolt növénynek még azelőtt ássunk lyukat, mielőtt lefagy a talaj, a lyukat pedig takarjuk le, hogy később kényelmesen el tudjuk ültetni a fát.


Forrás: houseandgarden.co.uk, zahrada.sk, bionatural.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása