Baba Újszülött Nem megfelelő élelmiszerek a szoptatási időszakban: Hagyja ki a mentát és a hal-féléket!

Általában kerülnie kellene  azokat az ételeket, melyek már a terhesség folyamán gondot okoztak  – a zsíros, pikáns, túlfűszerezett, vagy rántott ételek kettejük számára most sem volna  megfelelő választás. Melyek a továbbiak?

A koffein
Lehet, hogy a rendszeres kávébevitel nélkül el sem tudja képzelni azt, hogy reggel felkeljen az ágyból. Viszont tudnia kellene, hogy a koffein megtalálja az utat az anyatejbe. Az Ön szervezetével szemben azonban a csecsemő törékeny szervezete nem készült fel annak feldolgozásására. 

Ötlet: Ha nem tud élni a kávé íze nélkül, készítsen koffeinmentes kávét.

A halak
A halakat nem kell étrendjéből teljesen kiiktatnia, de figyelmesen válogassa meg őket. A tonhal, makréla, kardhal, cápaharcsa, vagy a cápa a gyermek számára nem megfelelő anyagokat tartalmazhat, ezért inkább válassza a tőkehalat, lepényhalat, vagy a hekket.

Csokoládé
Bizony, az imádott csokoládé is a koffein forrása. Néhány szoptató anyuka megállapította, hogy ez a kedvelt stresszoldó a csecsemőre laxatív hatással van. Figyelje a gyermek viselkedését és pelenkáját – ha azután, hogy Ön csokoládét evett, gyermeke szorongó és híg a széklete, ez azt jelenti, hogy csökkentenie kell a csokifogyasztást, vagy teljesen kihagyni.

A petrezselyem és a menta
A petrezselyem az ízletes menü dísze, a mentatea felfrissít. Mindkét növénnyel az a gond, hogy bizonyos kockázatot jelentenek az anyatej termelődése szempontjából.  Gyakori fogyasztásuk esetén számoljon azzal, hogy kevesebb teje lesz, főleg ha a gyermek növekedése megindul és éhesebb lesz, mint általában.

A tejtermékek
A szoptatott  csecsemők számára a tejtermékek tartoznak az egyik legproblematikusabb  élelmiszerek közé. Amikor gyermeke az etetés után különösen ingerült, ekcémája van, vagy egyéb bőrtünete, esetleg alvásproblémái, akkor megfelelő lehetőség a kizárásos diéta.  Ahhoz, hogy kizárhassa a tejallergiát, néhány héten át ne fogyasszon tejet. Ha egy ilyen teszt után javulást észlel, lehetséges, hogy éppen a tejallergia okozta a gyermek alvásgondjait.

Az alkohol
Az alkoholnak automatikusan a tiltólistán kellene szerepelnie, de a biztonság kedvéért mi is megemlítjük. Az alkohol ugyanis az anyatejbe kerülve negatívan befolyásolhatja  gyermeke fejlődését. Ne kockáztasson és teljes mértékben mellőzze.

A citrusfélék
Gyermeke emésztőrendszere még mindig nem eléggé fejlett és az egyes citrusfélékben levő összetevők jelentősen ingerelhetik. A citrusfélék ingerlékenységet, kiütéseket okozhatnak.  Az exotikus gyümölcsök helyett fogyasszon a hazai égtájakon termő gyümölcsökből. Vigyázzon a szőlővel, mert felfúvódást okozhat.

A hüvelyesek és a kukorica
Talán nem kell leírni azokat az indokokat, amiért a szoptatás ideje alatt kerülnie kell a borsó, a bab, a lencse, a szója és a kukorica fogyasztását. A kellemetlen felfúvódás a gyermeknek is fájdalmas lehet.  

Az földimogyoró
Ha a családban valaki allergiás a földimogyoróra, a szoptatás ideje alatt Ön se egye. Az földimogyoróban és más diófélékben levő allergiás összetevők a tejbe kerülve kiütéseket, hasfájást, sőt anafilaktikus sokkot is okozhatnak.  

A fokhagyma
A fokhagyma jellegzetes szaga, és nem hatása miatt került fel listánkra. A fokhagymát érezni az anyatejben is. Ha fokhagymát evett és gyermeke a szoptatás alatt elhúzódik és grimaszol, most már tudja, hogy miért. A gyermek ízlelőbimbói egyelőre még nem eléggé érettek ahhoz, hogy a fokhagyma ízét kellőképpen értékeljék.

Az újdonsült anyuka számára rendkívül igényes az első három hónap.  

Ötleteket gyűjtöttük arra, miképp lehet ezzel megbirkózni, kattintson ide!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása