Egészséges életmód Egészség Nátha, influenza, allergia? Ismerje fel a tüneteket!

A közelgő betegséget KÖNNYEN fel lehet ismerni.


Torokfájás, eldugult orr vagy fejfájás kíséri. Eddig minden világos – valami kerülget, jöhet a teafőzés, az ágyban fekvés és a lelkiismeretes gyógykezelés. Talán nem így van? Ez csak egy megfázás, vagy már influenza, netán allergia? A tünetek ugyanis nagyon hasonlóak és ezeket olykor nehéz megbízhatóan megkülönböztetni és kiválasztani a megfelelő gyógymódot. Viszont ha tisztában van azzal, ami a testében zajlik, nem fog olyan gyógyszert szedni, amire nincs szüksége – nem hatásosak és ronthatnak az állapotán.


A megfázás, az influenza és az allergia a légutakat támadja, ezért mindhárom esetben nehezebben fog lélegezni. Minden egyes diagnózis azonban eltérő szindrómákkal rendelkezik. A megfázást és az influenzát különböző vírusok okozzák. Az influenzával összefüggő tünetek általában súlyosabbak. Mindkettőnél jelen van a nátha, az eldugult orr, köhögés és torokfájás.  Az influenzát 3 – 4 napon át magas láz, fáradtság és totális kimerültség kísérheti. A felsorolt tünetek egyike sem jellemző az egyszerű megfázásra.


„Az allergia kicsit eltérő, mivel azt nem vírus okozza. Itt az immunrendszer reagál az indító tényezőre illetve allergénre, melyre az ember allergiás. Ha sok virágport vagy állati szőrt lélegez be, az orrban és a légutakban levő immunsejtek túlzottan reagálhatnak. A lágy szövetek megduzzadhatnak, s az orr folyik, illetve eldugul.  A szem viszketését és könnyezését is allergia okozhatja, ami az influenzára vagy a megfázásra nem jellemző“ magyarázza a Salud portálon Teresa Hauguel doktornő.


Tünetfelismerési egyszeregy

Az alergia tünetei általában addig tartanak, ameddig az allergén anyag jelen van, ami tavasszal és ősszel körülbelül 6 hét. Az influenza és a megfázás maximálisan két hétig tart, s a legtöbb ember orvosi segítség nélkül átvészeli. Azonban, ha a tünetek több, mint tíz napig tartanak, vagy a vény nélkül szedhető gyógyszerek beszedése után sem múlnak el, orvoshoz kell menni. Ha nem biztos abban, hogy éppen miben szenved, nézze meg az alapvető tüneteket és az ajánlott gyógymódot.


Megfázás

Láz nélküli állapot, a fejfájás ritkán fordul elő, könnyebb fájdalmak, eldugult orr és nátha, szokványos tüsszögés, gyakori torokfájás, köhögés, könnyebb mellkasi fájdalom.

Kezelése: pihenjen minél többet, igyon sok folyadékot, vegyen be fájdalomcsillapítót


Influenza

3-4 napon át tartó magas láz, gyakori fejfájás, intenzív egésztesti fájdalom, a gyengeség és kimerültség akár 3 hétig is tarthat, ritka tüsszögés, nátha, torokfájás. A köhögés intenzív módon fokozódhat, gyakori mellkasi fájdalom. 
Kezelése: pihenjen minél többet, igyon sok folyadékot, vegyen be fájdalom- és lázcsillapítót, és ha állapota három nap múlva sem javul, menjen orvoshoz


Allergia

Láz nélkül, nincs jelen komoly fejfájás vagy egyéb fájdalom, gyakori az eldugult orr, tüsszögés, olykor torokfájás és köhögés, enyhe fejfájás. Mellkasi fájdalom nélkül, az asztmásokat kivéve.
Kezelése: kerülje az allergéneket és szedje az orvos által előírt gyógyszereket

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása