Tippek és tanácsok Mítoszok a gőzben főzésről, melyek megfosztják Önt a főzés új lehetőségétől

A gőzben főzés nemigen elterjedt a háziassonyok körében. Talán azért is, mert sok téves elképzelés kering róla.

A gőzben főzés nagyszerű megoldás azoknak, akik egészségesebben akarnak táplálkozni, valamint  a kisgyermekek ételeinek elkészítésére. A gőzben főzés mellett mindjárt több indok is szól. Ez a módszer kíméletesebb a nyersanyagokhoz, melyek a gőzben nemcsak friss színüket őrzik meg, hanem főleg a vitaminokat és az ásványi anyagokat is, amelyek a hagyományos főzéskor megsemmisülnek.  Gyakorlati előnye a minimális mennyiségű edény, ami a gőzben főzéskor bepiszkolódik.

Drága fazék kell
Nem feltétlen szükséges szükséges, deválaszthatunk drágábbat is..  hiszena gőzben főzéshez legjobb a speciális fazék, mely lehetővé teszi az élelmiszerek elosztását több részben. Azt az ételt, aminek elkészítéséhez több idő kell, alulra kell helyezni, azt amelyik rövidebb idő alatt készül, felülre. Ha nincs speciális fazeka, megteszi egy egyszerű lábas vagy párolóedény is, népesen mondva “napocska”. Csupán a vízmennyiségre kell odafigyelni, mivel az folyamatosan párolog.

Nagyon sokáig fő
A gőzben a puha és kisebb húsdarabok, mint pl. a csirke és a hal negyedóra alatt elkészül. A köretekhez félóra kell.  Az olyan élelmiszereket, mint a rizs, quinoa, hajdina vagy a hüvelyesek, áztassa be előzőleg vízbe, ami lerövidíti az elkészítés idejét, minden főhet egy fazékban.

Állítólag ízetlen!
Talán ez a legelterjedtebb mítosz. A gőzben főzött ételt ízesítse a vízbe tett fűszerekkel,  vajjal, fűszernövényekkel. Bort is adhat hozzá.
Ötletünk: Ízletes ízhatást vált ki, ha víz helyett levesfőzetet használ.


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása