Baba Óvodás Miért fontos az estimese?

A közös olvasás kulcsfontosságú a gyermeke kreativitásának és olvasási készségének fejlődéséhez. Arról nem is beszélve, hogy ez egy közös tevékenység, ami során értékes időt tölthettek együtt ketten (vagy többen).

Tedd a napi rutin részévé

A mai szülők élete rendkívül mozgalmas és sokszor annyira sok a teendő, hogy nem marad arra kapacitás, hogy minőségi időt töltsenek el együtt a gyerekeikkel. Ezért megoldás lehet az, hogy az estimesét tudatosan a mindennapi rutin részévé teszed. Egy olyan dologgá, amit megkönnyebbülten várhat Ön is és a gyereke is, tudva, hogy lesz egy fél-egy óra a nap végén, amikor végre elfeledkezhet a munkáról és egyéb kötelességekről.

Közelebb hoz titeket

A gyerek számára fontos lehet, hogy ne csak Önnel kezdje a napot, de Önnel is végződjön. Az esti közös olvasás erre egy nagyon jó módszer. Továbbá a mese során különböző beszélgetések alakulhatnak ki közöttetek a történetről, a karakterekről, amely során közösen gondolkozhatnak, eszmét cserélhetnek, megismerheti véleményét, álláspontjait, tanulságot vonhatnak le.

Készségfejlesztés a köbön

 A közös olvasás nem csak az olvasást fejleszti, de az egyéni gondolkozást, a kreativitást, a fantáziát, a felfogást, és még sorolni lehetne. Ha elég korán kezdi, akkor a gyereke éles előnnyel fog kezdeni az iskolában, ami nagyon meg fogja könnyíteni neki az első éveket az iskolapadban. Ha az estimese során nem csak olvasás történik, hanem meg is beszélik a történetet, akkor a gyerek kommunikáció-készsége is fejlődik, aminek köszönhetően bátrabban és könnyebben ki fogja tudni fejezni magát másokkal szemben, ezenfelül szókincse is bőszen fejlődik.

Meghittség kialakulása

 Az estimese során lehetőség adódik arra, hogy magához ölelje vagy ölbe vegye a gyerekedet. Mind tudjuk nagyon jól, egy gyerek számára mennyire fontos a fizikai kontaktus, hogy testileg is érezze a szeretetet és meghittséget, amit a családja nyújt számára. Érdemes megemlíteni azt is, hogy ez a kellemes érzés átterjedhet a könyvekre is. Azaz, ha egy gyereknek sok estimesét olvastak kiskorában, akkor jóval pozitívabb lesz a kapcsolata a könyvekkel és az olvasással. Szeretni fogja mindezeket, ahelyett, hogy a kötelezők miatt csak megutálná az egészet.

Forrás: Szülök lapja

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása