Egészséges életmód Egészséges ételek Mi is az a clean eating és miért jó?

Mit is jelent?

A clean eating során igyekszünk minimálisan vagy egyáltalán nem feldolgozott ételeket enni, úgymond „igazi” élelmiszereket választunk inkább. Cukor helyett stevia, fehér kenyér helyett teljes kiörlésű, rozskenyér, tészta és rizs helyett bulgur, köles, barnarizs, és hasonlók. Kerüljük a táplálékkiegészítőket és az adalékanyagokat, mert ezek főként „mű” dolgok, amikre a szervezetünknek nem csak hogy szüksége nincs, de még káros hatásuk is van.

Testsúly-kontroll

A tiszta táplálkozás nem csak azért jó, mert segítségével egészségesebben étkezhetünk, ezáltal mi magunk is egészségesebbek leszünk és kevésbé hajlamosak különböző betegségekre, akár az optimális testsúly elérésében is segíthet. Mivel e mód során az egyszerű szénhidrátok helyett összetett szénhidrátokat, telített zsírok helyett telítetlen, többszörösen telítetlen zsírokat és sok-sok fehérjét fogyasztunk, így kevésbé vagyunk hajlamosak az elhízásra, továbbá az izomzatnak se tesz rosszat, nem úgy, mint néhány egyéb diéta.

Több energiát ad

Ha káros dolgokat eszik, akkor a szervezetének is jóval többet kell dolgoznia ahhoz, hogy lebontsa azokat a káros élelmiszereket. A tiszta táplálkozás során olyan ételeket visz be, amikben sok a tápanyag, ezért a szervezetének is kevesebb energiát kell arra fecsérelnie, hogy kiszelektálja a jó tápanyagot a káros ételből.

Nyugodtabban fogunk étkezni

Persze, az elején macerás lehet azt nézegetni, hogy miben miféle tápanyagok vannak, és hogy ez most egészséges-e, vagy sem, de nagyon hamar bele lehet jönni, és onnantól kezdve már nem kell azon aggódnia, hogy ez az élelmiszer most vajon mennyire fog hízlalni és bűntudata sem lesz, amiért lecsúszott ez-az. (Igen, természetesen nasit is lehet belevinni a tiszta táplálkozásba!)

A környezetet is védjük

Mivel a clean eating során sok bio dolgot fogyasztunk, ezért a környezetünkkel is kissé kíméletesebben tudunk bánni.

Forrás: Cleaneating, Vízmegoldás

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása