Egészséges életmód Egészséges ételek Legyen elővigyázatos az eperrel

Legyen elővigyázatos az eperrel – egy kellemetlen allergén vagy egy hasznos gyümölcs?


Az eperről mindenkinek más jut eszébe. Van, aki a nagyszülők kertjének illatára gondol, másnak egy veszélyes allergén, ami miatt egy jól induló nyaralás elejét kórházban kellett töltenie. A lényeg az, hogy az epret vagy jó vagy rossz élmények miatt, de mindenki ismeri.


Az eper története

A franciák voltak az elsők, akik az 1300-as években a vadon termő epret átültették a kertekbe. Később, 1714-ben Chiléből az eper ott megtalálható fajtája átkerült Franciaországba, amit mivel nagyobb szemekben nő, szebb a színe, édesebb és erősebb az illata, átvette az erdei eper helyét. Fogyaszthatjuk nyersen, főzve, italként, süteményekben, fagylaltokban vagy akár koktélokban. Mesterségesen előállított eperíz és illat sok termékben megtalálható, mint a tisztítószerek, parfümök, szájfények, cukrok és még sokáig sorolhatnánk.


Eper allergia

Allergia életünk bármely szakaszában kialakulhat, bár az eper esetében nagyrészt gyermekeknél tapasztalhatunk allergiás tüneteket. Ezek csalánkiütésre és sömörre hasonlítanak, amik elképesztően viszketnek és legtöbbször a lábakon, karokon és az arcon jelennek meg. Szerencsére a gyerekeknek van esélyük kinőni ezt az allergiát, ami nagyon jó hír, mivel az epernek magas a C-vitamin, folsav és káliumtartalma, amelyek mind nagyon fontosak a gyerekek egészségének megőrzéséhez. Ezen felül kifejezetten hasznosak a fogyás elősegítéséhez, mivel 100 gramm eper 32 kalóriát tartalmaz.


Termesztés és betakarítás

Az eper akkor számít teljesen érettnek, amikor a gyümölcs teljes felülete pirosas színű és sehol nem látható rajta zöld vagy fehér szín. Betakarítását kora reggel végzik miután felszáradt a harmat. Leszedése után hamar kell elfogyasztani, mivel a gyümölcs minősége betakarítás után gyorsan romlik. Öt órával leszedésük után a gyümölcsök nagymennyiségű vitamint veszítenek és az illatuk karakteressége is csökken. Ha nem tudja egyből elfogyasztani, legfeljebb három napon belül használja fel őket. A gyerekek biztosan örömmel segíteni fognak egy epres saláta elkészítésében.

Eper saláta


Maradék eper – mi a teendő?

Ott van az epres tejturmix vagy a tejszínhabos eper, amiket már jól ismerhetünk gyerekkorunkból, de ez még csak a kezdet. Az epret édes és sós verzióban is fogyaszthatjuk bármennyire szokatlanul is hangzik. Ott vannak az egyszerű gyümölcsös sütemények, a népszerű epres jégkrém fagylalt verziója, vagy ha kísérletezni szeretnénk kipróbálhatjuk az eper carpacciot vagy egy hideg, nyári levest, az eper gazpachot.Hogyan készítsünk eper gazpachot?

Lehet azt gondolja, hogy ez talán túl egzotikus, de azt javasoljuk, hogy adjon egy esély ennek a finomságnak. És nem, ez nem egy sütemény, bár garantáljuk a gyors felfrissülést!


Mi kell az eper gazpachohoz?


Minden hozzávalót alaposan meg kell tisztítani, felvágni majd össze kell turmixolni. Hűtse le 4-6 órán keresztül és tálalja frissen.


A tökéletes iskolai nassolnivaló

Ha a gyermekei azon szerencsések közé tartoznak, akik fogyaszthatnak epret, akkor azt javasoljuk, hogy használjon minél több epret a konyhában, akár az olyan süteményekbe, mint az aludttejes epres torta vagy a csokoládés epres zabkása. Mindkét étel tápláló, ízletes és egészséges snack lehet az iskolában.

Tudta?

  • A Guiness Rekordok Könyve szerint, az eddig termett legnagyobb eper 250 gramm súlyú volt, 8 centi magas és 12 centi hosszú, a kerülete pedig közel 30 centi és Fukuokában termett 2015-ben.
  • Az eper ízét nem lehet mesterségesen előállítani, mivel ez a természetben megtalálható egyik legösszetettebb ízű és illatű anyag. 300 ismert alkotóelemet és számos, eddig megfejtetlen anyagot tartalmaz, így laboratóriumi körülmények között nem előállítható. Pontosan ezért lehetséges az, hogy a mesterséges eperízzel készített fagylalt vagy cukorka nem olyan finom, mint a valóságos eper.
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása