Először is: gondolja át, milyen növényeket látna szívesen a kertjében. El kell döntenie, mit szeretne: csak a szemét örvendeztesse-e a növényzet, vagy éppen saját zöldségre és gyümölcsre is vágyik. Ha sikerült meghoznia a döntést, hozzá is láthat álmai kertjének megtervezéséhez.


A nyugalom szigete

 

Nem láttunk még olyan háztulajdonost, aki ne szeretne a kertjében ücsörögni. A legjobb pihenőhely mindig a ház és lehetőleg egy fa közelében található, ami kényelmes árnyékot nyújt a forró nyári napokon. Népszerű megoldás a ház falához simuló terasz – ha ez megvan, elég, ha kellően jó minőségű kerti bútorokba ruház be!


JÓ TANÁCS
Ha úgy érzi, a kertje túlságosan is rendezett és unalmas, törje meg a monotóniát! Állítson egy nagy kerámiakaspót a pihenést szolgáló részre, és ültesse tele például muskátlival.


Díszkert

Ha lesz a kertjének olyan része is, amit dísznek szán, az ne kerüljön messze a pihenőhelytől! A virágok és cserjék kellemes hangulatot árasztanak, amitől a kedve is jobb lesz. Ne féljen különböző növényeket egymás mellé ültetni. A fajták és színek kavalkádja bámulatos hatást kelt majd, növényei pedig egy egész szezonon át fognak Önnek virágozni.


Kerti zöldség- és gyümölcsözön

 

Ha zöldséget és gyümölcsöt is szeretne termeszteni a kertjében, különítsen el helyet erre a célra. Az ehető növények művelésére szánt tér nem lehet a díszkertje része, de ügyesen elválasztható a két terület, például egres- vagy ribizlibokrokat ültethet közéjük. Mielőtt elvetné a zöldségeket és gyümölcsöket, győződjön meg róla, hogy jól megférnek-e egymással. Figyeljen arra is, hogy ne ültesse őket túl közel a fákhoz, hiszen ha túl sok árnyékot kapnak, nehezebben teremnek.


Milyen eszközöket válasszon?

 

A kertje gondozásához sok szerszámra lesz szüksége, és évről évre egyre több gyülemlik majd fel. Kezdetnek fektessen be egy jó ásóba, lapátba, gereblyébe, egy kisebb ültetőkapába és egy nagyobb normál kapába. Jól jön majd az öntözőkanna vagy a kerti slag, egy esővízgyűjtő tartály, a fűnyíró, a fűrész és egy éles metszőolló is. A legfontosabb: ne feledkezzen meg a kertészkesztyűről sem!

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása