Tippek és tanácsok Ízletes marha steak grillezett zöldségekkel, joghurtos mártással

A steak a húsimádók igazi kedvence, amit mindenki másképpen szeret. Mi az arany középútra, a medium rare (közepesen átsült) változatra szavazunk. Ha a nyári szezonban a legjobb grill receptek között keresgélünk, mindenképpen próbáljuk ki a marha steaket grillen elkészítve! A faszén füstös íze olyan extra ízt kölcsönöz a húsnak, ami garantáltan felülmúlja a serpenyőben sült változatot. Mi most egy közepesen átsült marha steaket mutatunk be, mellé friss mentás-joghurtos öntetet kínálunk. Lássuk!

Marha steak  grillezett paradicsommal, gombával

Adag: 2

Elkészítési idő: 25 perc

2 Tesco marhasteak

250 g Tesco Cherry paradicsom Trimix

250 g Tesco Grill csiperkegomba

kevés vaj

só és bors

1 kk rozmaring

1 kk oregánó

1 kk bazsalikom

1 gerezd fokhagyma

1 kk felkarikázott chili

kevés extra szűz olívaolaj vagy repceolaj

Joghurtos öntet

250 ml natúr joghurt

1 zöldcitrom

só, bors

mentalevelek

Joghurtos öntet elkészítése

Kezdjük a joghurtos öntet elkészítésével, mert ennek kell a legtovább állnia és minél több időt hagyjuk pihenni, annál jobban összeérnek az ízek.

Egy tálban keverjük össze a joghurtot a zöldcitrom héjával és levével. Adjuk hozzá az apróra vágott mentaleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük a hűtőbe legalább 20 percre.

Grillezett zöldségek elkészítése

  • Mossuk meg és vágjuk a gombafejeket félbe. Ha nagyobb méretűek, akkor vághatjuk 3-4 részre is, a lényeg, hogy a grillen egyszerűen tudjunk majd forgatni.
  • A feldarabolt gombákat tegyük tálba és locsoljuk meg egy kevés olajjal.
  • Nyomjuk hozzá a fokhagymát, szórjuk meg a rozmaringgal, majd sózzuk és borsozzuk.
  • Jól forgassuk át a gombafejeket, hogy mindegyikre jusson a fűszerekből.
  • Grillezzük meg a gombát. Próbáljuk meg hirtelen sütni, hogy kívül ropogós kérget kapjon, belül pedig lédús maradjon.

Grillezett paradicsom

  • A paradicsomot ízesítsük oregánóval, szárított bazsalikommal és egy kevés olajjal.
  • Grillezzük addig, amíg elkezdi engedni a levét.

Tipp: hogy egyszerűbb dolgunk legyen, választhatunk fürtös koktélparadicsomot, így egészben a grillre rakva könnyebben kezelhetőek és a tányéron is szépen mutatnak.

Marha steak elkészítése

Steak fűszerezése

Amikor steaket fűszerezünk, törekedjünk az egyszerűségre! Ebben az ételben a húsé a főszerep, aminek az ízét nem érdemes erőteljesebb fűszerekkel elnyomni. Helyette használjunk olyan alapvető fűszereket, amelyek segítenek a hús ízének kiemelésében. A só és a bors erre tökéletesen megfelel, ha tehetjük válasszunk mindkettőből frissen őrölt verziót. Ha vastagabb szeletekről van szó, akkor bánjunk bőségesen ezzel a két ízesítővel!

  • Fűszerzés előtt locsoljuk meg a hússzeleteket egy kis olajjal. Használhatunk extra szűz olívaolajt vagy valamilyen zöldfűszeres, például fokhagymás, rozmaringos változatot is.
  • Sózzuk, borsozzuk a húst.
  • Fordítsuk meg a szeletet és ismételjük meg az előbbieket.

Ízletes marha steak grillezett zöldségekkel, joghurtos mártással

Steak sütése

  • Olívaolaj spray segítségével fújjuk be óvatosan a grillrácsot. Ha nincs otthon ilyen spray, akkor egy tálba öntsünk a választott olajból. Hajtsunk félbe többször egy papírtörlőt, majd a grillcsipesz segítségével fogjuk meg. Mártsuk az olajba és alaposan kenjük át vele a grillrácsot.
  • Rakjuk a húst a grillre, lehetőleg arra a részére, ami a legforróbb. Az a jó, ha halljuk a sercegést, amikor a szeletet a rácsra helyezzük.
  • Ha a húsra szép grillcsíkokat szeretnénk sütni, akkor a felhelyezést követően nem szabad mozgatni. Meg kell várni, amíg a húson vastagabb kéreg képződik, ami könnyen elválik majd a rácsról. Ha ezt a kérgesedést nem várjuk meg, a hús könnyen odaragadhat.
  • Az első 3-4 percben egyáltalán ne nyúljunk hozzá. Ha fedeles grillünk van, hajtsuk le a tetőt.
  • Vastagságtól függően, 3-5 perc múlva fordítsuk meg a húst és ugyanennyi ideig süssük a másik oldalát is.
  • A kész húsokat tegyük a tálra és egy darabka vajjal kenjük jól át a tetejüket. Ezzel a lépéssel még ízletesebbé tehetjük a steaket.
  • Takarjuk le egy fóliával és 5-7 percig hagyjuk pihenni a húst. Ne vágjuk fel azonnal! A pihentetett hús lédúsabb, zamatosabb. Ha azonnal felvágjuk, akkor a szaftja kifolyik, viszont a pihentetett hús magában tartja ezeket a zamatokat. Ezt az utolsó lépést nem éri meg kihagyni, így kapunk igazán teljes ízeket!

Ha mindennel elkészültünk,tálaljuk a marha steaket joghurtos szósszal, a grillezett paradicsommal és a gombával.

Steak sütési idő

A steak sütésénél alapszabály, hogy centiméterenként kb. 3 perc sütési idővel kapunk közepesen átsült (medium rare) szeletet. Ha vékonyabb szelettel dolgozunk (1-2 cm), akkor oldalanként kb. 3 percre lesz szükségünk, ha pedig vastagabb (2-3 cm), akkor oldalanként kb. 5-6 perc az ideális idő, hogy közepesen átsült húst tálalhassunk.

Ha még többet szeretne megtudni a steakekről és elkészítésükről, itt tovább olvashat a témáról:

https://tesco.hu/hello/cikk/az-izletes-steak-elkeszitese-muveszet-on-is-megtanulhatja/22092/

Grillezett karfiol steak

Ha a grillezett gomba és paradicsom nem lenne elég köret a hús mellé, akkor készítsük el a steak hamis verzióját, mégpedig karfiolból! Ez egy igazi vegetáriánus finomság, ami önmagában vagy a hús mellé is jó választás lehet.

Karfiol steak hozzávalók

1 fej karfiol

4 ek olívaolaj

1 lime héja és leve

1 gerezd fokhagyma

1 ek méz

1 ek paprika

1 tk só

friss koriander

ízlés szerint chilit is tehetünk a fűszerekhez

Karfiol steak elkészítése

  • Tisztítsuk meg a karfiolt,majd egy nagyobb és éles késsel vágjuk belőle vastagabb, kb. 3 cm-es szeleteket.
  • Keverjük össze a lime héját a paprikával, korianderrel és a sóval.
  • Egy külön tálban keverjük el az olívaolajt a lime levével és a mézzel, majd nyomjuk bele a fokhagymagerezdet is.
  • Kenjük meg a karfiol steak egyik oldalát olívaolajjal, majd szórjunk rá az elkészített paprikás fűszerkeverékből.
  • A karfiol szeletet a megkent oldalával lefelé helyezzük a grillre, majd kenjük meg és fűszerezzük a másik oldalát is.
  • Akkor van készen, ha belül megpuhult, kívül pedig jól megsült. Egy hústűvel vagy villával ellenőrizhetjük, hogy milyen állapotban van a zöldség. Egy vastagabb szelet sütéséhez akár 15-20 percre is szükség van, a hőmérséklettől függően.
  • Tálaljuk a marha steak mellé vagy önmagában a többi grillezett zöldséggel együtt. Locsoljuk meg bátran ezt is a mentás-joghurtos öntettel.
Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!
30 perc