Tippek és tanácsok Ismerjük meg az adventi koszorú történetét

Az advent története és eredete

Az adventi időszakot először a 4. században jegyezték fel. Eredetileg a hívők ebben az időszakban készültek fel a keresztelkedésre. Régen nem decemberben kezdődött, hanem már november 11-től - Szent Márton ünnepétől - karácsony estéig tartott. Az advent a keresztény újév elejét jelenti, 4 héttel karácsony előtt, november 30-tól kezdődően. Ez az az időszak, amikor a keresztények felkészülnek Jézus születésének ünnepére. 

Sokak számára  ezt a nyugodt, idilli időszak a gyertyagyújtás jelenti . Másoknak ez a stressz, a vásárlás, a takarítás ideje, a gyermekek számára pedig ez egy várakozásokkal teli időszak, amikor végre kinyithatják az adventi naptár ablakait és a karácsony napról napra közelebb kerül. 

Az ünnepi időszakban a papok lila vagy királykék ruhát viselnek. Sok adventi koszorún is ilyen hagyományos színű gyertya látható. Az adventi koszorúk általában fenyőágakból készülnek, amelyek kör alakot formálnak. A koszorú a töviskorona szimbóluma, amelyet Jézus viselt, amikor keresztre feszítették.


Adventi koszorú

Az adventi koszorúk Észak-Európa népi hagyományaiból származtak, ahol a hideg tél ideje alatt az emberek zöld, körbe sodort faágakra gyertyákat helyeztek és gyújtottak meg.  A zöld, kör alakú forma a folyamatos életet szimbolizálja. A gyertyafény az otthoni érzetet és a biztonságot jelképezte még a tél legsötétebb időszakaiban is, amikor a sötét éjszaka hosszabb volt, mint a fényes nappal.

Az eredeti adventi koszorún négy gyertya található, három lila és egy rózsaszín. A három lila gyertya a reményt, békét és szeretetet szimbolizálja. Ezeket advent első, második és negyedik vasárnapján gyújtjuk meg. A rózsaszín gyertya, ami a barátságot jelképezi, mindig a harmadik vasárnapon kerül meggyújtásra. Néhány adventi koszorún van egy ötödik gyertya is, amit csak karácsonykor gyújtanak meg.  Ez a gyertya mindig fehér színben pompázott és az angyalokkal, valamint Jézus születésével azonosították. 


Adventi koszorú - készítsünk el saját magunk! 


Ismerjük meg az adventi koszorú történetét


Ha úgy dönt, hogy saját adventi koszorút készít otthon, ne hagyja ki a következő néhány alapvető alapanyagot:


  1. A koszorú alapja - habból, kartonból vagy más hasonló anyagból készül.
  2. Friss zöld fenyő ágak - fontos, hogy frissek legyenek, hogy otthonában finom karácsonyi illat maradjon egész hónapban és ne potyogjon le idő előtt.
  3. Finom szalagok, damilok - a gallyak csomagolására és rögzítésére szolgálnak. Először vágja őket kisebb részekre, fokozatosan tegye őket a koszorúra, és vékony dróttal rögzítse őket. 
  4. Kerti olló - a fenyőgallyak méretre vágásához.
  5. 4 gyertya és 4 fémtartó a gyertyákhoz - a szín és a méret az Ön igényeitől függ, de ne felejtse el beállítani a tartók méretét a gyertyák méretéhez.
  6. Díszek – ehhez választhat szárított gyümölcsöket, például narancsot, almát, szárított bogyókat, tobozokat, fahéjat, diót, de különféle karácsonyi dekorációkat, szalagokat, kis golyókat vagy frissen sült mézeskalácsot .


Adventi kalendárium

Minden kicsi gyermek jól ismeri ezt a kifejezést, hiszen 24 kedves meglepetés vár rájuk december 1-jétől december 24-ig, karácsony estéjéig. Ez a népszerű hagyomány Németországból származik, de gyorsan eljutott Európa többi országába  és Észak-Amerikába is.

Az adventi naptár elsőként 1851-ben került említésre Elis Averdieck gyermekkönyvében. A könyvben egy Elizabeth nevű kislány szerepel, aki decemberben minden nap egy karácsonyi történetet hallgat meg, karácsonyi énekeket énekel és minden nap más képet helyez a falára. Amikor huszonnégy képe lesz a falon, tudja, hogy végre elérkezett a karácsony.

A múltban az adventi naptár képei a Bibliából származtak, de az adventi naptár hagyománya hamar népszerűvé vált, nemcsak a hívők között. A karácsonyi visszaszámlálás nagyon szórakoztatónak bizonyult, ezért már jóideje nemcsak vallásos tartalommal rendelkezik. Sőt, ma már az angyal alakú csokoládék között mackókat, hóembereket és más karácsonyi figurákat is megtalálhatunk.

Gondolkozott már azon, hogy nem is kell feltétlenül adventi naptárt és koszorúkat vásárolnia? Készítse el saját adventi naptárát gyermekeivel, minden bizonnyal az egész család élvezni fogja ezt az izgalmas elfoglaltságot.


Adventi hagyományok

Az illatos karácsonyi sütemények elkészítésének ideje is a meghitt karácsony előtti időszakhoz kapcsolódik. Rejtsen el néhány szárított gyümölcsöt egy puha, édes tésztába, és élvezze a karácsonyi hangulatot egy finom forró csokoládé társaságában.

Még mielőtt meggyújtotta volna az első gyertyát az adventi koszorún, a mézeskalács illata is emlékeztetheti a közelgő ünnepekre. Élvezze a stresszmentes napokat és hagyja, hogy az egész házat átjártja a közelgő karácsony ünnepi hangulata. 


Forrás: topmarks.co.uk, infoplease.com, rodinka.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása