Egészséges életmód Relaxáció Így válasszon virágokat az erkélyre!

A szomszéd erkélyét minden évben virágzó muskátlik borítják be, így idén Ön is elhatározta, hogy sajátja is hasonlóan szép lesz? Lásson hozzá bátran, de kellő megfontoltsággal! Praktikus tanácsokkal szolgálunk, melyeket érdemes betartania. Jutalmul egészen őszig üldögélhet a tarka színekben pompázó, illatozó erkélyén.


Így válasszon virágokat az erkélyre!

A záporvirág annyira kedveli a napot, hogy borús időben nem is nyílnak ki virágai

Virágcserepek az erkély virágainak

A sokéves nemesítéseknek köszönhetően az erkélyen termesztett virágok gyökérzete igénytelen. Tetszése szerint választhat számukra klasszikus vagy függőcserepet, illetve a kúszó és csüngő növények számára az erkélykorlátra erősített virágládát. Fontos, hogy a cserép alatt legyen alátét, mely felfogja a cserépből kicsorgó felesleges vizet, amit szükség esetén kiönthet az alátétből.

Azok számára is van ötletünk, akiknél még a kaktusz is kiszárad: a folyamatos öntözést biztosító virágcserepek jelentősen megkönnyítik az erkélyen lévő virágok ápolását. A locsolás automatikusan történik, Önnek csak a vízszintjelzőt kell figyelnie, mely egy-két héten belül jelzi a víz utántöltésének szükségességét.

Ha erre sem vállalkozik, legalább a Tescóban vásárolt, vágott virágot tegye vázába és helyezze az asztalra.

A virágok ültetésekor használjon speciális virágföldet és tápoldatokat

Az erkélyen nevelt virágoknak nem kell nagy tér, viszont annál inkább igénylik a minőségi földet és a trágyázást. A virágokat ültesse speciális virágföldbe, melynek tápanyag-összetevői biztosítják a növények fejlődését és hosszan tartó virágzását. A boltokban sokféle, és az egyes növényfajtákra speciálisan kifejlesztett föld kapható, például muskátlira, petúniára, egynyári virágokra.

Így válasszon virágokat az erkélyre!

A bársonyvirág (büdöske) elriasztja a rovarokat, ezért „természetes rovarriasztónak“ is nevezik

A virágok meghálálják a rendszeres öntözést és a trágyázást

Az erkély virágait locsolja mindig állott vízzel, melyet közvetlenül a virágok mellett is tárolhat. A forró nyári napokon akár naponta kétszer is öntözhet – reggel és este, egyébként elegendő naponta egyszer, és a hűvös napokon csak akkor, ha a cserép felszínén a föld kissé száraz. Napos időben ügyeljen arra, hogy a víz ne maradjon a virágok levelein, mert a napsugarak kárt tehetnek bennük.

A trágyázást végezze a csomagoláson levő utasítás szerint. Megéri rendszeresen trágyázni – a virágok sokáig és gazdagon nyílnak majd.


Így válasszon virágokat az erkélyre!

A lobélia igénytelen növény, de naponta kétszer kell öntözni

Mit tegyünk, hogy erkélyünkön nyíló virágok legyenek?

A virágzást a locsolás és trágyázás mellett elősegíti a hervadó és elnyílt virágok eltávolítása is. Így a növény nem a magképzésre, hanem az új virágrügyek növekedésébe fekteti energiáját.


Így válasszon virágokat az erkélyre!

A petúnia elszáradt virágait naponta távolítsa el, ezzel is elősegíti az új virágok képződését

Az erkély fekvése szerint válassza meg a virágokat!

A tapasztaltabb balkonkertészek már tudják, hogy a virágokat nem egyéni tetszésünk szerint kell megválasztani — sokkal inkább fontos szempont az erkély fekvése. Némely növény a közvetlen napot kedveli, más növények a félárnyékot, némelyik érzékeny a szélre vagy az esőre. A szél általában letöri a fiatal hajtásokat és virágokat, ezért egyik növénynek sem kedvez. A szeles erkélyekre válasszon alacsonyabb növésű és erősebb növényeket.

A déli fekvésű erkély virágai

A déli fekvésű erkélyre szinte reggeltől estig tűz a nap és ezt jól tűri a:

Muskátli – a balkonok klasszikus virága kedveli a napot, de a szelet nem, ezért óvjuk tőle.

Záporvirág – a nap királynője tarka virágait csak napsütésben tárja ki. Borult időben virágszirmai összecsukódnak.

Verbéna vagy vasfű – a szeles helyet is jól tűri, de nem szabad túlöntözni, mert elpusztul.

Petúnia – napkedvelő, de a szél és az eső árt neki, ezért szélvédett helyre tegyük.


Így válasszon virágokat az erkélyre!

A szegfű is kedveli a napot

A déli fekvésű erkélyen jól érzi magát a petúnia, a cseppecskevirág, a bársonyvirág, a levendula, a leander és a citrusok.


Milyen növényeket ültessünk a keleti és nyugati fekvésű erkélyre?

Az első reggeli napsugarakat, a kora délelőtti meleget és a kellemes délutáni árnyékot a következő növények kedvelik:

Bakopa – főleg függőcserepekben mutatós.

Kerti iszalag – igénytelen futónövény, mely kedveli, ha gyökerei a vízben, levelei a napon vannak. Vigyázzon a túlöntözéssel!

Lobélia – az apró virágok fejlődéséhez elegendő napfényre van szüksége.

Margaréta – igénytelen növény, kezdő kertészeknek is ajánlják.

Begónia – a közvetlen napsütés ártalmas számára, de a mérsékelt napsütés kedvez a virágzásnak.

Az említett virágoknak a nyugati fekvésű erkély is megfelel. A felsoroltakon kívül ültethet még ide árvacsalánt, rózsát, kakassarkantyút, petúniát, díszcsalánt.


Így válasszon virágokat az erkélyre!

A díszcsalán gyönyörű leveleivel minden keleti és nyugati fekvésű erkély éke

Az északi fekvésű erkély virágai

A kevésbé napsütött erkélyen is lehetnek gyönyörűen nyíló virágaink. Az északi fekvésű erkélyt a következő virágok tehetik szebbé:

Begónia – a csüngő vagy egyenes növésű, bőséges, telt virágzatú növény kellő nedvességet igényel, de érzékeny a túlöntözésre.

Árvácska – a tarka, alacsony virágok ellenállóak a tavaszi fagyokkal és a széllel szemben is.


Így válasszon virágokat az erkélyre!

Az árvácskának több, mint százféle szín- és méretváltozata létezik

Borostyán – az örökzöld kúszónövény kívülről és belülről is szebbé teszi erkélyét, akkor is, ha nagyon kevés napsütés éri, de akkor is, ha egész nap a tűző napon van. Egyetlen dologra van szüksége – ez pedig az elegendő nedvesség.

Fukszia – a forró napsugarakkal szemben sokkal inkább előnyben részesíti a félárnyékot és a rövid délutáni napot. A virágzás érdekében más fajokkal ellentétben gyakoribb trágyázást igényel.
Az északi fekvésű erkélyt a díszdohány, a nebáncsvirág, a hortenzia, a meténg és a díszfüvek is kedvelik.Így válasszon virágokat az erkélyre!

A fukszia kedveli az árnyékos helyet

Ültessen erkélyére zöldségeket is!


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása