Baba Totyogó Hogyan válasszuk ki a futóbiciklit vagy a rollert?

Válasszon gyermekének az életkorához megfelelő  „közlekedési eszközt“, hogy valamivel jobban érdekeljék a séták és a kirándulások. Jobban megkedveli majd a mozgást a friss levegőn. Ráadásul fejlődik a durvamotoros készsége, stabilitása, megmozgatja testének izmait és pozitív hozzáállása lesz a sporthoz.

 A legkisebbeknek futóbiciklit
A futóbiciklik 1 éves kortól ajánlottak. Eleinte a felálláshoz és az első lépésekhez szolgál támasztéknak. A gyermek fokozatosan megtanulja maga előtt tolni a futóbiciklit, figyeli a hangokat, melyeket az produkál és a rakteret. A „közlekedési eszköz“ első megfigyelése után már gond nélkül ráül és lábaival képes ellökni magát. Ezt segíti néhány típusnál a kézikar, mellyel a szülő tolhatja a futóbiciklin ülő gyereket.
A futóbiciklinél fontos, hogy a gyermek lábai egész talpfelületével érje a talajt. A térdeknek nem szabad oldalra kilógniuk.   

Három éves korig háromkerekű bicikli
Az utcán háromkerekű biciklivel is közlekedhetnek, ami a gyermek számára  játékosabb és ötletesebb, mint a gyerekkocsiban ülni.  A háromkerekűvel megtanulja a kezek és a lábak mozgásának helyes koordinációját a forduláskor. Kedveltek a vezetőkarral ellátott háromkerekű biciklik, melyek segítségével a gyereket  irányíthatja. Ha megnő és megérti a pedálozás alapelvét, a kart egyszerűen leszereli. A háromkerekű biztonsági övvel van ellátva, gyakran tetővel, előnye az ülés és más részeinek beállíthatósága a gyerek igényei szerint. A fém háromkerekűek ugyan nehezebbek, de kibírják a durvább bánásmódot is. A műanyag háromkerekű bicikli könnyű és időjárásálló. A háromkerekű biciklik 9 – 36 hónapos gyerekeknek alkalmasak. A gyerek számára fontos, hogy egyidejűleg jól elérje a kormányt és lábaival a talajt is, ill. a pedálokat.   

A háromkerekű után roller
Ha gyermeke már stabilan közlekedik, jöhet a roller. Választhat stabilabb háromkerekűt, vagy kétkerekűt. A gyerekrollerek könnyű fémvázas konstrukció és minőségi műanyag kombinációjával rendelkeznek, valamint szilikon kerekekkel és beállítható kormánnyal.  Az összecsukható rollerek nem foglalnak sok helyet és mindig magával viheti.  Vásárláskor ügyeljen arra, hogy a rálépő része és a fogantyúi csúszásmentesek legyenek. A roller a 2,5 évesnél idősebb gyerekeknek ajánlott.

 Az első gyerekbicikli 
 Az első kerékpár megválasztása egyáltalán nem egyszerű dolog. Olvassa el itt, hogy kiválasztásakor mi mindenre kellene gondolnia.

Gondoljon a biztonságra
Mindig, még akkor is, ha csak rövid időre megy ki a gyerekkel, gondoljon a biztonságra. A kötelező felszereléshez tartozik a stabil cipő, sisak és a térdvédő sem megvetendő. Így kevésbé lesz fájdalmas akármilyen esés és gyermeke nem veszti el érdeklődését.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása