Baba Újszülött Hogyan nyugtassuk meg a babát "odabenn" és "idekinn"?

A gyermek 9 hónapot tölt az anyaméhben, ahol sötét, csönd és meleg van. Amikor megszületik, hirtelen élénk fények, zajok és hideg környezet fogadja. Az újszülöttnek ezek új élmények, melyeket fel kell dolgoznia, ezért nem csoda, hogy ijedt és gyakran sír.

A neurológusok megállapították, hogy a gyermek gyorsabban megnyugszik, ha hasonló érzést él át, mint amilyennel az anyaméhben találkozott. Éppen ezért már a várandósság kezdetétől beszélgessen vele. Szólítsa meg, simogassa, egyen finom ételeket, hiszen ő is kap belőle. Születése után fontos az anya és gyermeke közötti szemkontaktus, és az, hogy a baba érezze az anya bőrének illatát. Ettől a baba megnyugszik és kellemes érzések töltik el.


Egy érintés megnyugtatja a babát

A baba simogatása a pocakban

A várandós anyukák gyakran önkéntelenül is a pocakjukhoz nyúlnak és simogatják. A baba hozzászokik az anya érintéséhez és a szülés után éppen ez az érintés lesz számára megnyugtató. Minél nagyobb a gyermek, annál intenzívebben érzékeli az érintéseket. A baba nyugtalansága esetén segít, ha az anya körkörös mozdulatokkal masszírozza a pocakját.

A baba simogatása születése után

Ugyanúgy, ahogy a pocakban lévő babát megnyugtatja a pocak simogatása, születése után az anya érintése nyugtatja meg. Ezt elősegíti a bőrfelületek közvetlen érintkezése. A legnyugtalanabb baba is lassan ellazul, ha az anya meztelenül közvetlenül a mellkasára helyezi őt.

Terhesség hétről hétre: Mi történik a babával és a mamával?

A terhesség hétről hétre: Mi történik a babával és a mamával?

A babát megnyugtatják az édes ízek

A pocakban

A baba már a terhesség második harmadában lenyeli a magzatvizet. Ez az első íz, mellyel találkozik, és a magzatvíz ízét az anya által elfogyasztott ételek is befolyásolják. Így megtörténhet, hogy az anya által a terhesség alatt elfogyasztott ételeket a gyermek is kedvelni fogja, amikor már megszületett.

A születés után

Az anyatej édes íze megnyugtatóan hat a gyermekere, mivel az anyaméhben töltött időszakra emlékezteti. Egyben az új ízeket is megismeri, hasonlóan, mint amikor a pocakban volt. A gyermek akkor is nyugtalanná válhat, amikor az anya olyan ételt evett, ami neki nem ízlik, vagy melyet még nem ismer.

Olvassa el, mely élelmiszerek fogyasztása nem ajánlott a szoptatás alatt!

Nem megfelelő élelmiszerek a szoptatási időszakban: Hagyja ki a mentát és a hal-féléket!

Az anya hangja a biztonságot jelenti

A pocakban

Az anyaméhben nincs teljes csönd. A baba hallja az anya szívdobogását, a gyomor, a belek hangjait és az anya hangját is, mely annak ellenére, hogy a pocakban torzítva hallható, de röviddel a világra jötte után az újszülött képes felismerni azt. Bizonyított tény az is, hogy a terhesség alatt rendszeresen énekelt dalra születése után az újszülött pozitívan reagál.

A születés után

A baba az anya hangját jól ismeri, ezért biztonságot jelent számára. Beszélgessen vele, olvasson neki, hogy tudja, mindig vele van, még akkor is, ha nem látja Önt. Ezzel elősegítheti azt, hogy biztonságban érezhesse  magát.


Minél többet kommunikál a babával, ő annál ügyesebb lesz

Hogyan kommunikálnak az újszülöttek

Az anya illata megnyugtató

A pocakban

Annak ellenére, hogy a babák a pocakban nem lélegeznek, képesek az illatok érzékelésére. Az újszülöttek már néhány órán belül világra jöttük után képesek felismerni édesanyjuk illatát. Ez az illat pedig rendkívül megnyugtató számukra.

A születés után

A pici babát megtévesztheti egy parfüm, de egy ismeretlen erős illat akár fejfájást is okozhat neki. Éppen ezért ne használjon parfümöt és parfümözött kozmetikumokat sem, hogy gyermeke érezhesse az Ön természetes illatát.


Az újszülött 5 érzéke: Mi alapján ismeri fel édesanyját?

Az újszülött 5 érzéke: Minek alapján ismerik fel édesanyjukat?

A szemkontaktus és az élénk színek hangulatjavító hatása

A pocakban

Annak ellenére, hogy az anyaméhben sötét van, megállapították, hogy a terhesség utolsó két hónapjában mégiscsak elegendő fény van ahhoz, hogy a baba a kezeit és lábait nézegesse. Amikor megvilágítjuk a pocakjot, a baba a fény irányába fordul. Az újszülött közvetlenül a születése után még nem lát tökéletesen, de tekintete hatalmas boldogsággal tölt el minden édesanyát.

A születés után

A babák csak az élénk színeket látják. A sárga, piros, narancssárga, élénk kék és zöld színek garantáltan szórakoztatják. A szemkontaktusból tudja, hogy édesanya a közelben van és minden rendben.


Forrás: parents.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása