Tippek és tanácsok Hogyan kell fagyasztani a készételeket?

Az ételt egyszerű a fagyasztóba tenni, viszont vannak bizonyos betartandó szabályok, hogy a kiolvasztás után is azt találja, amit lefagyasztott. Mely ételek azok, melyek gond nélkül fagyaszthatóak és nem változik meg az ízük, állaguk, és melyeket ne fagyasszuk inkább?

 Mibe tegyük a fagyasztásra szánt ételt?  
A készételek fagyasztására ideálisak a jól záródó műanyag edénykék. Gondolja át azt is, hogy mekkora adagokat szeretne lefagyasztani. Előnyösebb a több kisebb adag fagyasztása, érvényes ugyanis a szabály, hogy a kiolvasztott étel újból már nem fagyasztható. A könnyebb tájékozódás érdekében az edényeken tüntesse fel a lefagyasztás dátumát és az étel nevét. 

Mennyi ideig tartsuk a fagyasztóban a lefagyasztott ételt?
A szakemberek szerint a fagyasztott étel nem veszít tápértékből, de itt is be kell tartani bizonyos határokat. A lefagyasztott készételeket, húsokat vagy tésztaféléket legfeljebb 3 hónapon belül fogyasszuk el.  Az étel vízfürdőben történő kiolvasztása nem éppen ideális megoldás.  A meleg által okozott sokk nemcsak az étel ízét veheti el, de a baktériumokat is felélesztheti. A melegítéskor felejtse el a mikrohullámú sütőt is.  Ahhoz, hogy az étel íze megfelelő legyen, melegítse pontosan úgy, ahogyan főzte – edényben és a tűzhelyen.  

Mit lehet fagyasztani és mit nem?
Érdemes lefagyasztani a húsokat, halat, füstölt ételeket.  Soha ne tegye azonban ezeket a körettel ugyanabba az edénybe. A burgonya, tészták és a rizs ugyanis nem alkalmasak a fagyasztásra.  Ugyanez érvényes minden olyan ételre, mely tejfölt, joghurtot vagy tejet tartalmaz.  Előfordulhat ugyanis, hogy kiolvasztás után megcsomósodnak, megváltozik a formájuk vagy állaguk. A sajtok esetében se kísérletezzen. A hűtőben a sajt elég sokáig kibírja, nem kell fagyasztással kockáztatni az ízét és a reszelhetőségét. A rántott és pirított ételek ropogósan vonzóak, de ha fagyasztóba teszi őket, készüljön fel arra, hogy az étel puha és nedves lesz. A sok vizet tartalmazó gyümölcsök és zöldségek fagyasztását is felejtse el – ilyen például a saláta, uborka, paradicsom, vagy a dinnye.  

Ne fagyassza főzés után a:

-          burgonyát
-          tésztákat
-          rizst
-          tejfölt, joghurtot vagy tejet tartalmazó ételeket
-          a rántott, pirított ételeket

 Viszont megtöltheti a fagyasztót levessel/alaplével – felhasználhatja egyéb ételek alapjaként, vagy szószokba. Ha nincs ideje friss ételt főzni, megmentheti önt egy adag gulyás vagy káposztaleves. Ne féljen a tésztafélék, torták és sütemények fagyasztásától.  A naponta fogyasztott élelmiszerek közül bátran lefagyaszthatja a vajat, kenyeret és péksüteményeket. A bogyós gyümölcsök is alkalmasak a fagyasztásra. A zöldségeket szeletelve vagy előfőzött állapotban fagyassza le.


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása