Egészséges életmód Egészség Hogyan használja a gyermeknek kialakított jutalomtáblát

Ebben a szakaszban a hisztik és a nehéz viselkedés természetesek, de a jutalomtáblával kiválóan lehet ösztönözni a gyermeket a jó viselkedésre.

Öntől függ, hogy mit kell megtennie azért, hogy elnyerjen egy csillagot. Csupán jó viselkedésért, vagy egy bizonyos feladatért is kaphat – ha megeszi az egész vacsorát vagy elrámolja a játékait. Szintén segíthet a kisgyermekek WC használatra való rászoktatásánál.


Hogyan működik

A legtöbb táblázat egy egyszerű rácsozásból áll, minden napra egy oszloppal. Az oszlopokat feloszthatja reggelre, délutánra és estére, vagy a nap óráira. A lényeg kisebb célok kitűzése, hogy azok a mindennapjaik részévé váljanak. Ha mondjuk az egész hétre vonatkozóan csillagosan végzett, akkor jutalmat vagy ‘kis ajándékot’ kap.


Világos szabályok
Fontos elmagyarázni azt, hogy hogyan működik a jutalomtábla. Biztosnak kell lennie abban, hogy a csillagoknak igazi értékük van számára, és hogy érdemes jól viselkednie – hogy megkapja a kis ajándékot vagy kirándulást. Ha elnyer egy csillagot vagy jutalmat és látja, hogy mennyire meg van elégedve vele, akkor alig várja majd a következő csillagot – valószínűleg emlékeztetni fogja Önt, hogy itt az ideje feltenni egy matricát a táblára! Mindamellett soha ne vegyen le egy csillagot sem a tábláról rossz viselkedés miatt és ne adjon neki csillagot azért, hogy lenyugtassa – meg kell értenie, hogy csak a jó viselkedéssel érdemli ki a csillagot és nemaz ellenkezőjével!


Jutalom
A gyermekét sok módon veheti rá feladatokra. Próbálja ki az alábbiakat:

  • Uszodai program
  • Ő választhatja ki mi legyen a családi vacsora
  • Még egy esti mese
  • Aprósütemény sütése és együtt díszítése
  • Különleges kitűntetés elnyerése
  • A tábla elkészítése

Hagyja, hogy a rácsozás elkészítésekor a gyermek döntse el a kréta vagy a toll színét – minél színesebb, annál izgalmasabb lesz számára. A matricák és a csillagok színét is kiválaszthatja, így nagyobb élményben lesz része minden alkalommal, amikor feltehet egyet a táblára. Nézzen körül a boltban és keressen számos kézműves anyagot.


Minden nap végén mutassa meg gyermekének a csillagos táblát, hogy láthassa mennyit fejlődött.


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása

Cikkek

Hoppá! Az Ön által beállított szűrők nem hoztak találatot. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket!