Egészséges életmód Egészséges ételek Gyógyszer és élelmiszer kombinációk

A gyógyszerek hatása az élelmiszerekben lévő némely összetevő miatt növekedhet, illetve csökkenhet, esetleg egy teljesen más hatás alakulhat ki, amilyen önmagában a gyógyszer által nem jöhetne létre. Egy helytelen párosításnál előfordulhat, hogy az egyébként egészséges élelmiszerek fogyasztása némely gyógyszerrel együtt súlyos következményekkel jár. Ezek közé tartoznak az antibiotikumok, antipiretikumok és a vérhígító gyógyszerek.

  1. Antibiotikumok és tejtermékek

Az olyan tejtermékek, mint a tej, a joghurt és a sajt negatívan befolyásolhatja az antibiotikumok felszívódását, ami gyengíti hatásukat. A tejtermékek fogyasztása viszont az antibiotikum konkrét típusától és mennyiségétől függ. Az élőkultúrás joghurtok például kimondottan hasznosak lehetnek egy antibiotikumos kezelés során. Érdeklődjön a gyógyszertárban, hogy az Önnek felírt antibiotikumhoz fogyaszthat-e tejet és tejtermékeket. Hasonlóan nem ajánlott az antibiotikum mellé a grepfruit és grepfruit dzsúszok fogyasztása sem.

  1. Fájdalomcsillapítók, lázcsillapítók és az alkohol

A fájdalom- és lázcsillapítók olyan gyógyszerek, melyekhez gyakran nyúlunk a gyors segítség reményében, és sokszor éhgyomorra fogyasztjuk őket. Az étel ugyanis lassítja a gyógyszer felszívódását, mint például a paracetamol esetében. Az ibuprofen hatóanyagú gyógyszer azonban árthat a gyomornak, ezért evés közben kell bevenni. Mindenképpen kerüljük az alkoholt, ha ilyen gyógyszereket vettünk be;  a rendszeres alkoholfogyasztás növeli a májkárosodás és a gyomorvérzés veszélyét.

  1. Vérhígító gyógyszerek és K1-vitaminban gazdag élelmiszerek

Amennyiben vérhigítót szed, bánjon óvatosan a K1-vitamint tartalmazó élelmiszerekkel, mint a kelkáposzta, a spenót és zöld levelű saláták . A K1-vitamin ugyanis befolyásolja a megfelelő véralvadást, de a vérhígítók ennek hatását gátolják. A gyógyszer hatástalan lesz, ha több K1-vitamint fogyasztunk, mivel az meggátolja, hogy a gyógyszer kifejtse hatását a szervezetben.


Mindig olvassa el a gyógyszerhez tartozó utasításokat és ellenjavallatokat, valamint érdeklődjön orvosánál vagy gyógyszerészénél azok működéséről és hatásáról.


Források: www.pharmaycytimes.com, www.familydoctor.org, www.hopkinsmedicine.comOldal nyomtatása
Cikk megosztása