Egészséges életmód Relaxáció Grillsütő tisztítás?

A nyárnak a grillezések miatt is megvan a maga csalhatatlan varázsa. A forró hétvégéken a grillezés a klasszikus főzés alternatívája lehet. Amikor az asztalon már egyetlen ropogós szárnyacska sem maradt, kezdődik a következő műszak – a grillsütő tisztítása. Akár gázgrillt, akár elektromos grillt használ, ezeket minden használat után alaposan meg kell tisztítani. Tanácsot adunk, hogyan gondoskodjon a különféle típusú grillsütőkről.

Tisztítson környezetkímélő módon
A grillsütő tisztításához nem kell agresszív savtartalamú tisztítószereket, vagy spray-ket  használnia. Erre a célra a szokványos mosogatószerek, szappan is megfelel, vagy próbáljon ki öko készítményeket. Léteznek ugyanis ökológiai tisztítószer spray-k. Ne felejtse el mindig kikapcsolni az elektromos és gázgrilleket, s végül a grilleszközöket is tisztítsa meg.

A gázgrill tisztítását kezdje a rostély tisztításával
A gázgrill minden egyes használata után az étel- és zsírmaradékokat magas hőfokon égesse el, majd várjon 15 percig, illetve addig, amíg az égésmaradékok eltávoznak a füsttel. Ezek hamuvá változnak, amit már könnyen le tud tisztítani. Rögtön ezután kezdheti a rostély tisztítását – kapcsolja ki a gázt és drótkefével távolítsa el a szennyeződéseket. Ha nincs drótkeféje, alufóliából készített golyócska is megteszi. Ha alapos tisztítást akar, vegye ki a rostélyt és pucolja meg szappanos vízbe mártott szivaccsal. Ezután tisztítsa meg a grill külső részét – ez ismét szappanos vízzel vagy a mosogatógépbe használatos kevés tisztítószerrel lesz a legbiztosabb. Mindent tisztítson át szivaccsal, majd mossa le tiszta ronggyal a szappanos vizet. Ezután alaposan szárítsa meg. Ha rozsdamenetes grázgrillje van, használjon erre a célra speciális tisztítószert. Ha porcelán gázgrillje  van, a porcelánra használjon speciális tisztítószert.  

Hogyan tisztítsuk az elektromos grillt? Segít a spatulya és az ecet
A spatulya nemcsak kőműves munkákhoz, de a konyhában is hasznos. Ha elektromos grillje van otthon, a roston levő és a grill belső részében levő ételmaradékok eltávolításához a szivacs túl rövid, ezért használja a grillsütő fogantyúját és pengéjét. A spatulyát ne nyomja nagyon erősen, nehogy megkaparja a felszínét, a grillsütőt csak egyszerűen súrolja hozzámérten és mechanikusan. Tisztítsa ki az alsó tálat is, ahova a grillezéskor zsír csöpög. A grillsütő üvegfelülét ne súrolja a szivacs durva részével, nehogy karcolások keletkezzenek rajta. Ez ugyanis befolyásolhatja a hő eloszlását, valamint a grillsütő küllemét is. Ezért inkább nedvesítsen be egy papír konyhai törlőkendőt és ezzel távolítsa el az apró foltokat.
A grillsütő felülete csillogó lesz, ha a vízhez hozzáad egy kis ecetet, majd belemártja a törlőkendőt és áttörli vele az egész grillsütőt. Az elektromos grillsütőt mindenféleképpen akkor kezdje tisztítani, amikor még meleg. Ha túlságosan hagyja kihűlni, az ételmaradékok megkeményednek rajta és később sokkal nehezebb lesz megtisztítani. Természetesen – először ne felejtse el a grillt kihúzni a konnektorból!

A faszenes és brikettes grillsütőt alaposan égesse ki
A faszenes és brikettes grillsütő tisztítása nem bonyolult: minden használat után alaposan ki kell égetnie. Tegye ezt addig, amíg füstöl. Előtte azonban távolítsa el a rostélyról az összes hamut és az odaragadt ételmaradékokat, hogy a kiégetése gyorsabb legyen. Fontos, hogy a grillező rostélyt alaposan kitisztítsuk. Erre megfelel egy speciális kefe. Az odaragadt ételmaradékokat meleg szappanos vízbe mártva távolíthatja el, az utolsó zsírfotltokat pedig finom felületek tisztítására alkalmas tisztítószerrel és egyszerű edénymosásra használatos szivaccsal. A grillsütő felületét nem kell különösen ápolni, ne legyen gondja a viaszozásre vagy festésre, ismét elegendő a bevált szappanos víz. A tisztítás után azonban a rostélyt bekenheti olajjal.

Itt talál további szuper grilles tippeket!

Forrás: wikihow.com, luxsa.com, mountfield.cz


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása