Egészséges életmód Egészséges ételek Granola – a 19. század ajándéka a reggelizőknek

Napjaink egyik legismertebb reggeli gabonapelyhe bizonyos Harvey Kellogg nevéhez fűződik, annak ellenére, hogy a granolát jóval előbb, 1863-ban James Celb Jackson fedezte fel. Jackson egészségügyi reformer volt, és egyben egy gyógyfürdő igazgatója is. Ő menedzselte a gabona alapú étel előállítását, mely kezdetben a „granula” névre hallgatott. A név maga a latin „granum” (gabona) szóból ered, és Jackson által alakult a maihoz hasonló elnevezéssé.

A Kellogg-féle gabonapehely 1878 óta ismert, a cég már 1881-ben is heti 2 tonna terméket adott el. Az eredeti felfedező, Jackson nem nézte jó szemmel, hogy Kellogg is a granula nevet használja, ezért Kellogg „granolára” változtatta az általa előállított termék nevét, mivel abban az időszakban egyébként is divatos volt a különböző élelmiszereknek „ola” végződésű elnevezéseket adni.

Ahogy az évek múltak, a granola gyártásán jelentősen túlnőtt a ma is ismert Kellogg kukoricapehely, a granola név jogvédett státusza pedig megszűnt, a továbbiakban egy bárki által használható, általános elnevezéssé vált. Az 1960-as években a granola szó egyet jelentett az egészséges életmóddal, a holisztikus gondolkodással, a felvilágosult, szabad szerelemmel és az önismerettel, habár annak idején Mr. Jackson a szó megalkotásakor jó eséllyel nem ugyanerre asszociált.  


A granola napjainkban

A granola jellemzően reggeli fogás, az alapját zabpehely képezi, és olyan kincsekkel gazdagítják, mint az olajos magvak, a szárított és aszalt gyümölcsök, illetve a méz. Alkalmanként puffasztott rizst is találhat benne, aranybarnára pirítva. Időnként csokoládé is kerül bele, ahogy a mazsola előfordulása sem épp ritkaság. Általánosságban elmondható, hogy a granola egy igen egészséges és tápláló reggeli alternatíva, kiváltképp, ha nagy mennyiségben tartalmaz értékes magvakat: a lenmagolaj például segíti az emésztést, és hasznos omega-zsírsavakat is tartalmaz.

A kész granolát gyakran párosítják tejjel vagy joghurttal, mézzel és friss gyümölcsökkel, például banánnal, eperrel vagy áfonyával, de díszítésként is megállja a helyét egy pohárdesszert vagy fagylalt tetején.

Nasi és útravaló csemege

A granola felhasználási módja csodálatosan sokoldalú, hiszen nem csak otthon fogyasztott reggeli gyanánt remek választás, de akkor is, ha a családi kirándulásra szeretnénk egészséges és tápláló csemegét csomagolni a gyerekeknek. Magas kalóriatartalma miatt igazi energiabomba, csomagoljuk bátran egy-egy nagyobb sétához. Ha a granolát mézzel vagy juharsziruppal vegyíti, az állaga olyan lesz, mint egy müzliszeleté, aminél praktikusabbat aligha találsz szabadidős tevékenységekhez.


Granola házilag

Az az igazság, hogy az élet sok területén rendkívüli módon elkényelmesedtünk. Hozzászoktunk, hogy mindent megvásárolhatunk készen a boltban, de azért mélyen belül tudjuk, hogy a saját készítésű mindenből egészségesebb.

A házilag készített granola összeállítása pofonegyszerű, a mi kedvencünk például a csokis változat, ami a gyerekeknek is nagy kedvence lesz. Más előnyei is vannak a házilag előállított keveréknek: nem kell gyanakvóan nyomoznunk a termék címkéjén az összetevők után, és nem érhet bennünket kellemetlen meglepetés a cukortartalmat vagy a feleslegesen hozzáadott aromákat és adalékanyagokat illetően sem.

Granola – a 19. század ajándéka a reggelizőknek

A granola mindig kitűnő választás reggelire az egész család számára, de nagyon fontos, hogy nagy körültekintéssel válasszuk ki a hozzávalókat, különösen akkor, ha gyerkőcöknek készítjük!


Mit kell tudnia, mielőtt nekiáll házilag granolát készíteni?

  1. Ügyeljen rá, hogy az aszalt gyümölcs, amit beletesz, ne tartalmazzon szulfitokat és édesítőt. A szulfit egy tartósító anyag, aminek a segítségével a termék élénkebb színű marad, de az igazság az, hogy a szulfit irritatív is lehet a gyomorra nézve. Ezen kívül a feldolgozott gyümölcs olaj- és cukortartalma is igen magas lehet, ennek mindenképp nézzen utána a címkén, mielőtt megvásárolja.
  2. Ha magkeveréket vásárol, alaposan tanulmányozza át az összetevőket, és bizonyosodjon meg róla, hogy biztosan nem tartalmaz olyan magokat, amire a család valamelyik tagja érzékeny vagy allergiás. Az olyan magkeverékeket, amiken nincs tételesen feltüntetve az összetétel, inkább kerülje el!
  3. Bizonyosodjon meg arról is, hogy az alapnak használni kívánt gabonára nem allergiás senki a családból. Ha gluténérzékenységgel küzd valamelyikőjük, mindenképp gluténmentes gabonát válasszon alapnak – erre szerencsére rengeteg alternatíva létezik, példának okáért a rizs, az amarant, a kukorica vagy épp a hajdina is jó lehet.
  4. Legyen óvatos az édesítőkkel. Bár a legtöbben szeretjük az édes ízt, és néhányan elképzelni sem tudunk mást reggelire, mint valamilyen édes fogást, gondoljunk az egészségünkre is, és cukor helyett használjunk mézet vagy gyümölcscukrot.

12 egészséges reggeli és tízórai ötlet az egész család számára

Tudta?

A puffasztás egy olyan technológia, mely során a puffasztott anyagból körülbelül 150 celsius fok hőmérsékleten minden folyadék távozik (elpárolog). Ez a folyamat néhány másodperc alatt megy végbe az anyagban, és nagy előnye, hogy a puffasztott nyersanyag megőrzi értékes tápanyagait, így kerülhet az asztalunkra a mindenki által jól ismert puffasztott rizs is.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása