Tippek és tanácsok Gomba: enni vagy nem enni, ez itt a kérdés

A gomba ízletes és sokféleképp felhasználható zöldség. Olyan mókásan is kinézhetnek, mint egy tündérmese karakter: különböző méretben, színben és kalappal találhatóak meg a természetben. A gomba gyűjtése, nagyszerű elfoglaltság, hiszen amellett, hogy a természetben tölthetünk el időt, izgalmas beazonosítani az egyes fajtákat: persze jó az elővigyázatosság.

A gomba magas rost és vitamin tartalmú, vegetáriánusok számára első számú protein forrás lehet. A gombában számos értékes tápanyag megtalálható, amelyre az élő organizmusoknak szüksége lehet. Jó hatással van immunrendszerünkre és a rák megelőzésében is segíthet. Sajnos azonban az átlagembereknek nincs megfelelő ismerete az egyes gombafajtákról, mely mérgezéshez vezethet: érdemes hát utána járni az egyes fajták tulajdonságainak.


A csiperke a gombák bajnoka

Minden bizonnyal ez a fehér vagy barna gomba a legismertebb és legnagyobb számban felhasznált gombafajta. Akár otthoni termesztésre is ideális, könnyen kezelhető. Lágy ízű, ezáltal rendkívül sok ételben felhasználhatjuk. Felhasználhatjuk rizottó készítésekor, levesekbe, pörköltbe, gombás omlettbe, salátákba vagy pizzára is, nem kell attól aggódnunk, hogy elnyomja ételünk ízét.

Gombakrémleves hagymásan

Gombakrémleves hagymásan


Portobello

Ez a gombafajta akkora is lehet akár a tenyerünk, erőteljes ízű és általában szószok elkészítéséhez a legideálisabb. Jól párosítható húsokkal is, de vegetáriánus burgerek alapjául is szolgálhat. Tölteni, grillezni is remek lehet, elsődlegesen mérete miatt.


Shiitake

Fekete gomba, kínai gomba, vagy keleti gomba néven is ismerhetjük. Ez a fajta elsődlegesen Japánban, Kínában és Koreában terem, az ázsiai konyhában tehát igazán domináns. Japánul a shitake azt jelenti tölgy gomba köszönhetően kissé „fa” jellegű ízvilágának. A shiitake ehető nyersen és szárítva is fogyasztható, de levesekben és szószokban is nagyon ízletes.


Oyster gomba

Ez a fajta elsődlegesen fák törzsén nő, jelenleg az oyster gomba a legelérhetőbb fajta a Földön. Könnyű elkészíteni és édes, kellemes ízéről ismert. Tojáshoz vagy rizottóban különösen finom, de vegetáriánus gomba pörköltbe és levesekhez is passzol könnyed ízvilága.


Gévagomba

A vadon termő gombafajták közül ez a legnépszerűbb. Lehet sárga, narancssárga vagy akár fehér is, igazán nehéz termeszteni, ezért nagyrészt csak a természetben futhatunk össze vele. Az európai konyhákban alkalmazzák, elsősorban Franciaországban és Ausztriában. Némelynek gyümölcsös illata van, a legtöbbön érezhető az „erdő íze”, akár azt is mondhatjuk rá, hogy természetesen pikáns íze van. Nagyon puha fajta, könnyen főzhető, süthető. Krémekhez kiváló alapanyag némi tojással feldobva. Mindenhez passzol, ami krémes állagú.


El a kezekkel

A sok finomság mellett, amit az erdőben találhatunk, vannak bizony veszélyesebb gomba fajták is. A tapasztalt gombász soha nem tesz semmi olyat a kosarába, amelyről nincs 100%-ban meggyőződve, hogy ehető. Soha ne kockáztasson, ismeretlen fajtával! A térségben termő fajták közül a legveszélyesebb a gyilkos galóca, hozzá nem értők gyakran összekeverik a nagy őzlábgombával vagy a csiperkével. Fogyasztása esetén nagyon magas az elhalálozási arány: 60-70%, így érdemes nagyon óvatosnak lennünk.


Hol, mikor és hogyan?

Mikor és hol nőnek a gombák? Ha még csak most kezdene hozzá a gombászáshoz, akkor ez egy fél királyságot érő válasz lehet, hiszen a tapasztalt gombászok általában nem árulják el pontos „lelőhelyeiket”. Rendkívül bosszantó, ha több órányi bolyongás után, üres kosárral hagyjuk el az erdőt, főleg, ha azt látjuk, mások ugyan arról a területről hatalmas zsákmánnyal távoznak.

Általánosságban a gombák egész évben teremnek, sok fajta még télen is. A legizgalmasabb időszak áprilistól novemberig tart, ekkor nőnek a legnagyobb számban. A gombász szezon tehát kb. március, április környékén kezdődik meg, de ez nagyban függ az adott év időjárási viszonyaitól is.

Május, június környékén kezdenek teremni a népszerűbb fajták, mint a gévagomba, a galambgomba, a száraz gomba és még sok más fajta. Ez a termő időszak egészen novemberig eltart és ha a „vénasszonyok nyara” kellően meleg volt, kitarthat akár decemberig is.


Úgy szól a mondás, hogy „nő, mint esőben a gomba”, ebből is látszik, hogy ez emberek régóta tudják: megfelelő hőmérséklet és nedvesség kell a gombák növekedéséhez. Ez nem azt jelenti, hogy minden esőzés után rohanjunk az erdőbe, hogy teli kosárral távozhassunk, várnunk kell egy-két napot, hogy a gombák növekedhessenek.

A legtöbb gombász azt javasolja, hogy korán reggel induljunk „szedő körútra”, azonban jó ha tudjuk, a gombák nem nőnek egyik napról a másikra, időre van szükségük a fejlődésre. Ebből a szempontból nem számít, hogy reggel vagy délután indulunk útnak, a nap bármelyik szakában találhatunk kifejlett példányokat is. Érdemes így is megfogadnunk a tapasztalt gombászok tanácsát: reggel az erdőnek megvan a maga különleges bája.


Forrás: sodelicious.recipes, wikipedia.org, hubarstvo.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása