Maradékok Fogyaszthatósági idő és minőség-megőrzési idő: Mi a különbség?

Az élelmiszerek esetében olykor két hasonló, ugyanakkor eltérő adat téveszt meg bennünket:

  • a minőség-megőrzési idő és
  • a fogyaszthatósági idő

A minőség-megőrzési idő azt a dátumot jelzi, ameddig az élelmiszernek meg kellene őriznie a minőségét. Leggyakrabban a szárított, fagyasztott, konzervált és egyéb tartós élemiszereknél tüntetik fel. A minőség-megőrzési idő letelte után akkor fogyaszhatja az élelmiszereket, ha a csomagoláson ajánlott módon tárolta és a csomagolás sértetlen. Lehetséges, hogy a minőség-megőrzési idő dátuma után az élelmiszer elveszti ízét, illatát, szerkezetét. Fogyasztása azonban biztonságosnak mondható, ha csomagolása sértetlen és az élelmiszer íze megfelelő. A felbontott élelmiszereket a minőség-megőrzési idő letelte után már inkább ne fogyassza.

A fogyaszthatósági idő azt az időpontot jelöli, ameddig az élelmiszer biztonságosan fogyasztható. Rendszerint a friss és a gyorsan romló élelmiszereket jelölik így. Az olyan élelmiszereket, melyek fogyaszthatósági időpontja letelt, már nem szabad fogyasztani, még akkor sem, ha megfelelően volt tárolva. A tárolási körülményeket be kell tartani, mert egészségügyi komplikációk léphetnek fel. A fogyaszthatósági időt meghosszabbíthatja az élelmiszer azonnali lefagyasztásával. Az olyan élelmiszerek felnyitásakor, melyeken fel van tüntetve a fogyaszthatósági idő, tartsa be a tárolási előírásokat és a felbontás utáni fogyasztási utasítást, mely napokban van meghatározva.   

A fogyaszthatósági idő Lucie Grigová foodblogger, az Utolsó morzsáig  blog írója szerint is rendkívül fontos.  Olyan nyersanyagokból készült receptekkel foglalkozik, melyek gyakran a háztartások szemetesében végzik, valamint olyan ötletekkel, melyekkel elkerülhető az ételek pazarlása. „A fogyaszthatósági idő arról a dátumról tájékoztat bennünket, ameddig az élelmiszert még biztonságosan elfogyaszthatjuk. Ezt az olyan gyorsan romló élelmiszereken jelölik, mint a friss húsok, és halak, füstölt áruk, hústermékek, tejtermékek. Ez a dátum azért fontos, mert védi a fogyasztót az élelmiszerek által okozott megbetegedések kockázatától. Nagyon fontos ezen termékek esetében betartani a tárolásra vonatkozó utasításokat, melyek minden termék címkéjén fel vannak tüntetve. A csomagolás a felbontás utáni tárolásra vonatkozóan is tartalmaz információkat, valamint azt is, hogy a csomagolás felbontása után még hány napig fogyasztható biztonságosan az élelmiszer“ - fejtette ki portálunknak Lucia.

Ehetjük a húst a fogyaszthatósági idő után?
Kiemelten figyeljen a hús és a hústermékek esetében, itt tényleg rendkívül becsületesen tartsa be a fogyaszthatósági időt. „Jómagam biztosan nem ajánlanám az olyan hús és hústermékek fogyasztását, melyek fogyaszthatósági ideje lejárt. Azt ajánlom, inkább előzzük meg az olyan helyzeteket, amikor felfedezünk a hűtőben egy fogyaszthatósági időpont utáni terméket, s azon vacillálunk, hogy megkockáztatjuk-e az ilyen termék fogyasztását, vagy inkább kidobjuk“ mondja Lucia és néhány ötletet ad, miképp lehet az ilyen helyzetet elkerülni. Például az  étlap megtervezésével. Véleménye szerint a húst semmiképpen sem kellene raktárra vásárolnunk, csak akkor vegyük meg, ha biztosan tudjuk, hogy megfőzzük még aznap, vagy legkésőbb másnap. Jó ötlet a húst lefagyasztani még a fogyaszthatósági időpont letelte előtt, s ezzel meghosszabíthatjuk eltarthatóságát. Kiolvasztása után azonban azonnal hőkezelni kell és minél hamarább elfogyasztani.  

A kilovasztott élelmiszereket már ne fagyassza újra, hanem azonnal fogyassza el!

Csak saját felelősségre
A csomagolásokon az eltarthatósági idő egy okból van feltüntetve  –  egészségünk megőrzése érdekében. Ennek lejárta után Lucia szerint is csak saját felelősségünkre szabad fogyasztani. Okosabb, ha csak akkor veszünk fogyaszthatósági időponttal jelölt friss élelmiszereket, ha szükségünk van rájuk. Azt tanácsolja, ne vásároljuk ezeket raktárra, vagy azért, mert talán pár nap múlva jól jön. „Fontos az is, hogy már vásárláskor figyeljünk a fogyaszthatósági időre és már a boltban gondoljuk át, hogy el tudjuk-e fogyasztani a jelölt dátumig. Továbbá fontos ezeket a hűtőszekrényben is ellenőrizni – legyen átlátható, mit meddig kell elfogyasztani. Ez a követelmény talán első látásra nem tűnik reálisnak, mert mai életstílusunk nagyon hektikus, de a hűtő tartalmának ellenőrzése a gyors tempó mellett is  megvalósítható“ teszi hozzá az ismert szlovák blogger.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása