Egészséges életmód Egészséges ételek Fáradtságát jobban enyhítik az élénkítő teák, mint a kávé

A tea kíméletesebb szervezetéhez, nagyobb koncentráltságot hoz és tágítja tudatát. A japánok és kínaiak már évszázadok óta ismerik a teák serkentő hatásait. Ön melyiket próbálja ki elsőként?Maté tea

Ezt a növény a paraguay-i indiánok szentként tisztelték. A maté a kávé koffeintartalmától 1,5 x több mateint tartalmaz. Erős és hosszantartó serkentő hatásai kétségbevonhatatlanok. Az indiánok a mathé hatásának köszönhetően voltak aktívak és nem volt szükségük sok ételre. Az életadó teát, mely ma Dél-Amerika legkedveltebb itala, Kolumbusz Kristóf hozta Európába, s érdekessége az, hogy a maté levelei nem teacserjéről, hanem fáról származnak. A matéfa leveleit begyűjtik, szárítják és ezután teakészítésre felaprítják. Mindamellett, hogy kitűnően pótolja a kávét, nagy mennyiségű antioxidánst és A, B1, B2 vitaminokat és C vitamint tartalmaz. Rostanyagok, ásványi anyagok és aminosavak forrása. A maténak jellemzően kesernyés íze van, és rendszeres fogyasztása sem okoz függőséget.

Ginkgo

A kínai nemzet fája a helyiek körében igen nagy tiszteletnek örvend. Ezen nincs mit csodálkozni. A világ egyik legősibb gyógynövényéről van szó, mely valóban kivételes hatással bír az egészségre. A leveleiből készült tea serkentőleg hat, erősíti az emlékezetet, javítja az agyi vérellátást és súlyos betegségeket is gyógyít. A ginkgo levelei a hagyományos kínai orvoslásban is használatosak. A szív alakra emlékeztető levelek csaknem 60 biológiailag aktív anyagot – flavonoidokat, terpenoidokat, karbonsavakat és vitaminokat tartalmaznak. E ritka értékes fa leveleiből készült tea megszünteti a fáradtságot és elűz minden depressziót és szorongást.

Guarana

Ismeri a hatását? A guarana a kávéval ellentétben az egész nap folyamán fokozatosan serkenti a szervezetet. Piros bogyói főleg Brazíliában, az amazonasi őserdők dzsugelében honos bokrokon nőnek. A belőle készült kivonat tökéletes energiaforrásként és számos betegség gyógyszereként szolgál a hazaiaknak. Guarin nevű hatóanyaga hasonlóképp hat, mint a kávé koffeinje, de a fekete itallal összehasonlítva nincs semmilyen negatív mellékhatása. A guarana termései sok C és B vitamint tartalmaznak, megszüntetik az álmosságot, a fáradtságot, energiát és vitalitást adnak a testnek, valamint általánosságban regenerálják a szervezetet. Amennyiben gondja van a koncentrációval és a hosszútávú emlékezettel, egyértelműen a guarana a megfelelő választás.

Zöld tea

Felváltva issza a kávét és egy csésze ízletes zöld teát? E csoda levelei a Camellia sinesiss növénytől származnak és gőzöléssel dolgozzák fel. A minőségi zöld tea gazdag flavonoidokban, antioxidánsokban és koffeinben (tein). Ezen kívül tartalmazza a katechin nevű anyagot, mely erősebb, mint a C és E vitaminok, L-theanin aminosavat, mely kitűnő relaxációs hatású. A rendszeres zöld tea fogyasztás felfrissít, erősíti és élénkíti a tudatot, elűzi a fáradtságot és számos belső szerv működését segíti elő. Ne feledje, hogy nem ajánlott a teát forrásban levő vízzel leforrázni, legfeljebb 30 másodpercig lehet lúgozni és melegen kell inni, másképpen elveszti hatását.


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása