Baba Iskolás Első nap az iskolában

Szülők, csak semmi pánik!

Ha gyermeke iskolás korba lép, az első iskolai nap minden bizonnyal az Ön számára is emlékezetes marad. Rutinosabb anyukáknak és apukáknak már ismerős lehet az egész reggeli stressz, majd látni ahogy gyermeke örömmel telve rohan be az osztályterembe, ezzel egy újabb lépést téve a felnőttkor felé.

Talán szülőként nem is az első napra kell igazán felkészülnünk, hanem a továbbiakra, hiszen az elsősöknek lesz a legnagyobb szüksége ránk. Nagyon fontos, hogy minden nap végén beszéljem gyermekével az iskolai tapasztalatairól, hogyan érzik magukat, milyen sikerélmények vagy esetleg kudarcok érték. Gyermekének éreznie kell, hogy Ön mint szülő érdeklődik az élményei iránt, valóban fontos a számára. Itt nem elsősorban olyan kérdésekre gondolunk, hogy „elkészült-e már a házi feladat?” sokkal inkább olyan fontos beszélgetéseknek kell teret adni mint: hogyan jön ki az osztálytársaival vagy milyen érdekességeket mesélt aznap a tanító.

Ezekkel a kérdésekkel motiválhatjuk gyermekünket, hiszen közös üggyé válik, a beszélgetésekkel pedig mindkettőjüknek örömet okoz, hiszen minőségi időt tölthetnek együtt.

Fontos, hogy gyermekünk ne tartson az iskolától, amennyiben nehézségei vannak a tanulásban, legyünk megértőek és segítsünk neki, éreztessük vele, hogy nincsenek kijavíthatatlan hibák, így később nem lesz stresszes, rossz kedvű a teljesítmény kényszertől.


Hello suli, örülök, hogy megismerhetlek!

Mielőtt először átlépik közösen az iskola kapuját próbálja meg pontosan elmagyarázni gyermekének mire is számíthat. Fontos, hogy lássa mi lesz a különbség az óvoda és az általános iskola között. Sok gyermeknek bátorításra van szüksége az idegen közegben, sokat segíthet, ha nem hirtelen éri a változás. Mutassa meg neki az új épületet és a hazavezető utat, illetve, hogy mire kell odafigyelni az úton. Interneten amennyiben van lehetősége, mutassa meg gyermekének ki lesz az osztályfőnöke, mesélhet akár a saját iskola élményéről is. Ezeknek a lépéseknek köszönhetően, gyermeke felkészülten érkezik az ismeretlenbe, mely máris egy fokkal ismerősebbnek tűnik majd.


Mivel készítse fel gyermekét az első évre?

 • Érdemes a nyári szünetben bővítenie gyermeke szókincsét.
 • Mese olvasáskor beszéljen neki a mese egyes elemeiről, magyarázza el miért fontosak az egyes szereplők, mi a szerepük a történet egészében, hogy megértse a koncepciót.
 • Magyarázza el a mondatvégi jelek, kisbetűk, nagybetűk funkcióját.
 • Mutassa meg a különbséget egy igazi történet és egy mese között.


Mire számíthat gyermekünk az első órán?

Az első évben alapvetően az íráskészség, olvasás, számítás, kézügyesség fejlesztése a cél. Előfordul, hogy egyes dolgokat már óvodáskorú gyermeke is elsajátított, az első év legfontosabb szerepe, hogy minden gyermek azonos szintre kerüljön. Ismétlés a tudás anyja, így ne gondoljon elpazarolt időtöltésre, amennyiben gyermeke már korábban megtanult írni, olvasni esetleg számolni.

Milyen tudás várható egy elsőstől?

 • El tud számolni 100-ig
 • Le tudja olvasni az analóg órát
 • Felismer alapvető geometriai formákat
 • Felismer alapvető matematikai jeleket, például +,-
 • Képes hőmérőről hőfokot leolvasni
 • Megtalálja saját országát a térképen
 • Ismer ünnepeket például, karácsony, húsvét vagy születésnapok
 • Megérti a múlt, jelen és jövő fogalmát
 • Ismer mértékegységeket
 • Ismeri az alapvető érzékeket mint szaglás, látás, tapintás, ízlelés
 • Ismeri az élet ciklusait

Irány bevásárolni!

Az első nap előtt sor kerül egy hasonlóan fontos eseményre: az első iskolatáska kiválasztására. Minden gyerkőcnek van elképzelése arról, hogy milyet szeretne, de fontos arra is figyelnünk, mely darabok kényelmesek és melyek nem károsak gyermekünk egészségére. Igyekezzünk kompromisszumos megoldást találni, találjunk középutat a funkcionalitás és a megfelelő külső között. Természetesen ne feledkezzünk meg a további fontos iskola kellékről sem, a legtöbb esetben az iskola tanév kezdés előtt elküldi a pontos listát, arról, mire lehet szüksége gyermekünknek.

Amennyiben gyermeke tart az első naptól, lepjük meg valami aprósággal, ami vele lehet a suliban, és megnyugtathatja.


Tízórai, uzsonna

Érdemes ügyelni rá, hogy gyermekünk szeresse a neki csomagolt ételt, így elkerülhetjük, hogy hetekkel később zöld szendvicseket halásszunk ki az iskolatáskából. Iskolakezdés előtt készítsenek közösen tízórait, így megbeszélhetik, mit enne szívesen. Nálunk számos egészséges és ízletes tippet találhatnak! El kell magyaráznia azt is gyermekének, hogy nem elég, hogy finom legyen a csomagolt étel, de táplálónak is kell lennie, hiszen csak így tud majd megfelelően figyelni az órákon.

Csomagoljon egészséges tízórait és ebédet az iskolába

Hogyan tápláljuk gyermekünket?

Nem csak az a fontos mit esznek, hanem az is, hogy mikor. A megfelelő tápláltság az optimális diétán múlik, melynek lényeges eleme a kiegyensúlyozott időpont-elosztás.

Az optimális étkezés beosztása napközben:

 • reggeli 20%
 • tízórai 10%
 • ebéd 35%
 • uzsonna 10%
 • vacsora 25%

Ügyeljen rá, hogy gyermeke reggelizzen, hiszen a kihagyott étkezés miatt nehezebben tud összpontosítani és új információt befogadni. A legtöbb szülő reggeli helyett inkább kiadósabb tízórait csomagol gyermekének, ez azonban nem segíti elő a kiegyensúlyozott étkezést.

Megértjük, beosztani az időt igazán nagy kihívás lehet reggelente, de időt spórolhat meg 12 egészséges reggeli ötletünkkel.

12 egészséges reggeli és tízórai ötlet az egész család számára

Ne bízza gyermekére a tízórait, inkább csomagoljon minden nap! Amennyiben csak költőpénzt ad gyermekének nagyeséllyel édességre költi majd az iskolai büfében. Készítse el inkább otthon, hiszen így ráhatása lehet az összetevőkre. Gyermeke imádni fogja, ha mókás formában készíti el a tízórait, nézze meg tippjeinket!

Első nap az iskolában

Gyermekének akkor sem kell lemondania az édességről, ha Ön csomagol neki: a csokoládé alternatívája lehet a gyümölcs, mézes vagy lekváros kenyér is. Az italról sem feledkezzen meg, cukros üdítők helyet csomagoljon neki vizet is. Egy mókás palackkal máris könnyebb lesz fokozni az ivókedvét!

Bárhogy is alakuljon az első nap, ne feledje: mindenkinek teljesen más az első élmény. Ne legyenek elvárásai, teremtsen nyugodt, békés környezetet gyermekének, hiszen így mindketten könnyebben veszik majd az akadályt.

Source: scholastic.com, eduword.sk, vyzivadeti.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása