Egészséges életmód Fitt életmód Előzzük meg a kerékpáros sérüléseket!

A kerékpársportnak nagyon sok előnye van – egészséges aerob mozgásforma, környezetkímélő és összességében hasznos erőnlétünk és a lelki egyensúlyunk megtartásában.


Ennek a sportnak is van azonban árnyoldala, hiszen kellemetlen velejárója lehet egy-egy esés, vagy kialakulhatnak hát-, térd-, nyak- és talpfájdalmak, valamint a sérülhet csuklónk, elfáradhatnak lábizmaink is. Természetes, hogy minden  sérülés nem kerülhető el teljes bizonyossággal, de az előre látható problémákra fel lehet készülni.

Új kerékpárt szeretne választani? Ne csak az árát figyelje, hanem a minőséget is

Tippek kerékpár vásárlásához

  1. Optimalizált testhelyzetben elkerülheti a térdfájást


Gyakran előfordul, hogy a kerékpáros helytelen testhelyzetben ül kerékpárján. Amennyiben talpa rosszul helyezkedik el a pedálon, az térdfájást, sőt -gyulladást idézhet elő. A térdeknek kerékpározás alatt párhuzamosan, egyenes irányba kellene nézniük, helytelen, ha befelé vagy kifelé fordulnak.


  1. Ne becsülje le a bemelegítést — megelőzheti az Achilles-ín sérülését!


A kerékpározók gyakori sérülései közé tartozik az Achilles-ín sérülése vagy szakadása. Leggyakrabban a sarok felett 2-3 cm magasságban szakad el, ahol az ínt a legkevesebb hajszálér szövi át. Túlterheléskor ezen a területen fokozatos degeneráció következik be, és így sokkal hajlamosabb a váratlan sérülésekre. Az ínszakadásnak nincs semmiféle előjele és nagyobb fájdalmak sem jelentkeznek, de a gyógyulás hosszú: 2-3 hónapig is tarthat – éppen emiatt is annyira kellemetlen ez a sérülés.


Az ínszakadás leggyakrabban akkor következik be, amikor a bemelegítést elhanyagoljuk, túlterheljük az izmot, vagy egy gyulladást nem kezelünk ki alaposan. Ezért minden út előtt a lehető legjobban tornáztassa meg izmait, utána pedig végezzen nyújtógyakorlatokat.


  1. A torna erősíti a hátat és így csökkentheti a fájdalom valószínűségét


A gerinc alsó, lumbális szakaszának fájdalmai szintén leggyakrabban a hosszabb kerépározás után jelentkeznek, sőt, akár idült fájdalommá is fejlődhetnek. Hátizmait rendszeres tornával erőstheti, és ezzel megelőzheti a hátfájdalmakat. Ismétlődő fájdalom esetén viszont kérjen tanácsot egy szakembertől arra vonatkozóan, hogy helyes testhelyzetben kerékpározik-e, illetve arról, hogy nem terheli-e magát feleslegesen. Minden kerékpározó számára a kerékpározás természetes velejárójának kellene lennie a bemelegítésnek és a nyújtógyakorlatoknak.

Ne feledje! Az sem jó, ha túl nagy tempót diktál magának — figyeljen jobban teste jelzéseire.

Forrás: www.rothmanortho.com, www.cyclingweekly.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása