Egészséges életmód Egészség Egzotikus pihenés: Mire kell odafigyelni és mit csomagoljunk az útra?

Legtöbben nyáron utazunk nyaralni. A gyerekeknek nyári szünidő van és a főnök is valahogy elvárja ezt tőlünk. Ön azonban úgy érzi, hogy jó volna a zord napokból kiesni és élvezni valahol máshol a meleget egy tóparton, vagy kerékpáron? Tegye meg!


Manapság a valódi egzotikum a gazdagok és híresek kiváltsága. Viszont ha hajlandó egy kis időt és energiát szánni a tervezésre és az olcsó repülőjegyek és szállás keresésébe, aránylag kevés pénzért nagyon jól járhat. Tanulmányozza át az összes elérhető információt, csomagolja be bőröndjét és már indulhat is. Hagyja hátra félelmeit, előítéleteit, kényelmes papucsát és menjen a kalandok elé – mi elmondjuk, hogyan kezdjen hozzá.


A pihenés Ománban nem való mindenkinek

A szép pihenés előfeltétele az, hogy úticélunkat helyesen válasszuk meg. Gondolja át saját prioritásait. A tény, hogy „ott már mindenki volt“, még nem jelenti azt, hogy Önnek ott tetszeni fog.
Nem szereti a forróságot és a nedves levegőt? Akkor határozottan hagyja ki az Ázsiai országokat és válassza inkább Törökországot, ahol kellemes "téli" hőmérsékletek mellett fedezheti fel az érdekes városokat és a természetet.
Vagy inkább a strandon pihenne, olvasással, fürdéssel és egy kis luxussal töltené idejét? Ez esetben Indonézia szigetei tökéletes választás, ahol egész télen napos meleg az idő, s kevés pénzért többet kaphat.
Amennyiben valóban valami különlegesre és nem hagyományosra vágyik, válassza Indiát.

De ha éppen még nagyob hidegre vágyik, mint amilyen itthon van és kedveli a tökéletes sípályákat, a mosolygós embereket, menjen Kanadába.

Nyaralás kisgyerekekkel

Ötlet: Gondolja át, milyen úticélt válasszon a pihenésre totyogó gyermekével? Nézze meg, melyik a jobb választás – a hegyek vagy a tenger!


Ne hagyja az utolsó percre a védőoltást és a biztosítást!

Mielőtt egzotikus országba utazik, fontos, hogy felkészüljön a váratlan eseményekre és megelőzze a meglepetéseket. Nézzen utána előre, milyen védőoltásokat ajánlottak az adott célországban és ne vegye ezt félvállról.

Kérdezze meg háziorvosát, vagy szerezzen információt az internetről. Alapvető védőoltás a hepatitisz és sárgaláz elleni oltás, sok országban viszont ajánlatos a hastífusz, malária, illetve a veszettség elleni védőoltás. A komplikációk elkerülése miatt a védőoltásokat jóval az utazást megelőzően kell beadni.


Hasonlóképpen gondoljunk az utazási biztosításra is. Ezzel kapcsolatban bármelyik biztosítótársaság képviselőjétől tanácsot kérhet. A biztosítást interneten is megkötheti, ez esetben figyelmesen olvassa el az információkat és a biztosítás részletei felől is érdeklődjön.

 • Érvényes a biztosítás akkor is, ha a reptéren veszik el a poggyásza?
 • Mi a helyzet akkor , ha leesik a motorkerékpárról, vagy heveny hasmenést kap?

Utazás kisbabával: 11 tárgy, ami mindig legyen kéznél

Pici babával nagy útra készül? Mindent készítsen el, amire szüksége lehet!


Mit csomagoljunk az útra

A meleg egzotikus nyaralóhelyen nem lesz szüksége sok mindenre. Mivel nem Horvátországba utazik autóval, felejtse el a befőttes üvegek és a felesleges törülközők csomagolását. A bőrönbe azonban mindenképpen csomagoljon:

 • telefont és mobiltöltőt (adaptert is a konnektorba),
 • fájdalom- és lázcsillapítót, gyógyszert gyomorproblémák ellen, gyógyszereket, melyeket rendszeresen szed
 • pénzt (legjobb a könnyen beváltható pénz, mint a dollár, vagy az euró),
 • útlevél, vízum, repülőjegy és minden szükséges dokumentum
 • ragtapasz és kötszer,
 • hatékony rovarriasztó, minőségi napozókrém és napozás utáni krém


Minden további dolgot már megvásárolhat a helyszínen. Természetesen csomagoljon azért úgy, hogy ne kelljen mindent megvásárolnia és kényelmesen érezze magát.

Mit pakoljunk be? - A komplett lista nyaraláshoz

Az útra szükséges dolgok listáját nyomtassa ki


Hogyan készüljünk fel az időeltolódásra, az éghajlatváltozásra


Jet lag, vagyis az időzónaváltás-szindróma nagyon sok olyan utast érint, akik egyik időzónából a másikba utaznak.  Ez fáradtsággal, ingerlékenységgel, álmatlansággal, fejfájással és étvágytalansággal járhat. Szerencsére csak rövid ideig tart, de mi tudjuk hogyan lehet a jetlag-ot elkerülni:


 1. Hidratáljon! Ugyanis a nyomás csökkenése a repülőben dehidratációhoz vezet. Kiszáradt kezeit kenje be kézkrémmel és szemcseppet is csomagoljon az érzékeny és kiszáradt szemeire. A hidratáció ugyanis kulcsfontosságú.
 2. Ne fogyasszon alkoholt és kávét. Ezek szintén víztelenítik a szervezetet.
 3. Legyen mozgásban és a napon. Ne hagyja el magát és ne töltse az első napot a hotelszobán. Menjen ki a napra és töltődjön fel pozitív energiával, élvezze a pihenés első pillanatait.
 4. Álljon át az új időbeosztásra. Tartson ki még akkor is, ha fáradt és nincs energiája! Rendes alvásidőben menjen aludni és reggel keljen akkor, amikor itt az ideje. Az órát már a repülőben állítsa át és ne gondoljon arra, mennyi az idő otthon és normális körülmények között éppen ilyentájt mit szokott csinálni.


Az időeltolódás és az éghajlatváltozás igényes, de megfelelő felkészüléssel, pozitív ráhangolódással és felfedezési vággyal könnyen megbirkózik ezzel. Most már csak ki kell választania az útirányt és jöhet élete legjobb téli pihenésének megtervezése!


Források: www.ockovacicentrum.cz, www.radynacestu.cz


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása