Tippek és tanácsok Csirkés paella tenger gyümölcseivel

A paella, a spanyol nemzeti ételek egyik legismertebb darabja, melyet klasszikusan csirkével és nyúlhússal készítenek. A turisták körében a tradicionális változat mellett nagy népszerűségre tett szert a tenger gyümölcsei paella is. A mi receptünk egy csirkés paella tenger gyümölcseivel, amibe egy kis spanyol chorizo-t és fekete kagylót is csempésztünk. Bár elsőre túlzásnak tűnhet a sok-sok finomság, garantáljuk, hogy az íz több lesz majd, mint meggyőző! Ha esetleg akad a társaságban olyan, aki nem kedveli a tenger ízeit, akkor maradhatunk a klasszikus csirkés változatnál, ez a paella recept akkor is megállja majd a helyét.


Sáfrány előkészítése:

Sáfrány az egyik jellegzetessége az ételnek, ezt kár lenne kihagyni belőle! Első lépésként ez a fűszer igényel egy kis előkészítést, az alábbiak szerint:

  1. Szárazon melegítsünk elő egy serpenyőt
  2. Az egész sáfrányt helyezzük egy kisebb darab alufólia közepére és mint egy boríték, hajtsuk a sáfrányra finoman a fólia oldalait. Amikor becsomagoltuk, helyezzük a sáfrányos „borítékot” a felforrósodott serpenyő közepére körülbelül 8-10 másodpercre, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is melegítsük maximum ennyi ideig.
  3. Hagyjuk a sáfrányt a csomagban és tegyük félre felhasználásig.

Ez a módszer segít előhívni a fűszer aromáit, így jobban átjárja majd az ételünket, könnyebben kioldódnak belőle az ízek. Higgye el, megéri egy kis időt szánni erre a lépésre.

Paella tippek:

Milyen rizst válasszunk?

A Paella többféle rizzsel is készülhet, attól függően merre járunk a világban, mindenkinek megvan a maga bevált receptje és hagyományai. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a rövidszeműekből szemezgessünk. Válasszunk olyan rizst, ami sok nedvességet képes magába szívni, így azt a sok-sok fűszert és fantasztikus ízeket mind magukba zárják majd a rizsszemek főzés közben. A legelterjedtebb az Arroz Bomba rizsfajta, sokan ezt használják a paella-ba. A sushi rizzsel (japán rizs) sem lőhetünk mellé, de az olaszok sokat használt fajtája az Arborio (rizottó rizs) is szuperül illik ehhez az ételhez.

A Tesco saját márkás rizottó rizse kiváló választás a paella elkészítéséhez. Ezen kívül sokféle egyéb fajtából választhatunk:

Rizottó rizs

Fekete kagyló tisztítása, előkészítése 

Csirkés paella tenger gyümölcseivel

Kagyló ellenőrzése

Ha a kagylót vásárlás után nem azonnal szeretnénk felhasználni, tegyük egy edénybe és takarjuk le egy vizes konyharuhával majd helyezzük el a hűtő leghidegebb részén. Ha így tároljuk az elkészítésig, nagyobb az esélye annak, hogy nem romlik meg.

Amikor főzésre kerül a sor mindig ellenőrizzük, hogy még jó-e a kagyló. Mivel nagyon érzékeny a tárolási hőmérsékletre, így ezt a lépést sose hagyjuk ki! A zárt kagylókkal bátran dolgozhatunk, ám amelyik nyitva van, azokat ellenőrizni kell. Ha a kagyló még él, a héj megkocogtatására be fog záródni. Ezek a darabok szintén felhasználhatóak. Melyek a kocogtatás után is nyitott állapotban maradnak, azok sajnos már romlottak (nem élnek), ezektől váljunk meg, mert nagyon könnyen rosszullétet okozhatnak.

Kagyló tisztítása

A kagylókról főzés előtt határozott mozdulatokkal tépkedjük le az egyenes éleken elhelyezkedő kis „zsinórszerű” részeket. Ezután egy szivacs hátoldalával alaposan dörzsöljük őket át, hogy a maradék szennyeződések (homok, kavicsok) is lekerüljenek róluk. A végén érdemes őket még egyszer bő vízzel leöblíteni. Fontos, hogy alaposak legyünk, hiszen a paella tetején fognak ücsörögni a kagylóink, nem szerencsés, ha az ételbe kerül a kagylóhéjról egy kis homok.

Az ételhez tenger gyümölcsei mix-et itt találhatsz:

Tesco tenger gyümölcsei mixOldal nyomtatása
Cikk megosztása