Tippek és tanácsok Borkóstoló: Mit jelent a terroir és hol van a bor lába?

A klasszikusok szerint a bor az istenek itala.  Van benne valami, hiszen a bort világszerte isszák, és társadalmi szempontból is a legkomolyabb események elfogadott itala. Sőt, egy pohár bor ajánlott, és az egészségre gyakorolt hatása is bizonyított.
Egy dolog azonban a bort inni, más dolog viszont ismerni és élvezni. Ha megérti  a bort, soha többé nem áll majd tétovázva a bolti polcok előtt, hogy melyiket vásárolja meg.

A bor hőmérséklete
A bor hőmérséklete befolyásolja a bor illatát és ízét. Sem a túl hideg, illetve a túl langyos bor sem ízletes kellőképpen. A bort illatának és ízének megőrzése érdekében tálalja a következők szerint:
- könnyű fehér bor – 5 – 10 °C
- testes és édes fehér bor – 10 – 13 °C
- rosé (rózsaszínű) bor – 8 – 11 °C
- vörösbor – könnyű – 14 – 16 °C, testes 17 – 19 °C
- szénsavas bor – 6 - 9 °C

Dekantálás
Amennyiben maximálisan szeretné élvezni a bor ízét, szerezzen be egy dekantáló üvegedényt. Hagyja a bort lélegezni és a felnyitás után öntse át az üvegből, hogy „kinyíljon“, átszellőzzön és a bor tiszta része különváljon a színezék üledékétől, illetve a borkőtől.  

A bor külleme
A küllem minősége jellemzi a bor tisztaságát és színárnyalatát. A bor színárnyalatának intenzitását és jellemzőit a szőlőfajta, a szőlő érettsége és egészségi állapota, a szőlő feldolgozásának módja, de a borgyártás technológiája is befolyásolja. A bor ízét és illatát a pohár is befolyásolja, melyből a bort isszuk. A pohár legyen tiszta, öblítse ki egy kevés borral, ne vízzel. Ezután töltse meg a pohár egyharmad részét borral. Nézze meg a bort a pohárban, majd fordítsa a fény felé, így láthatóvá válik annak teljes színspektruma. Döntse meg a poharat és vizsgálja meg a bor széleit. A fehér bor barnás szélei és a vörösbor narancs- és rozsdaszínű szélei azt jelzik, hogy a bor öregebb, vagy oxidálódott. Végül értékelje a bor viszkozitását.

Viszkozitás
A bor viszkozitása alatt a bor pohárban történő „viselkedését“ értjük.  Poharunkban a bort kissé lögyböljük meg úgy, hogy szétfolyjon a pohár falán.  Ez egy kis gyakorlatot igényel. Figyelje, hogyan csurog le a bor a pohár falán. Ha lassan „gyöngyözve“ vagy „lábakban“ folyik vissza, ez a magasabb alkoholtartalom és cukormaradék jele.  Az említett anyagok hiányát jelzi éppen az, ha a bor gyorsan folyik vissza a pohár falán, s ebben az esetben híg borról van szó.

A bor illata
Az illat intenzitását, tisztaságát és minőségét a borban levő illóanyagok koncentrácója és összetétele befolyásolja. A pohárban levő bort lágyan lötyögtesse meg és néhány rövid, gyors szippantással a pohár felett szívja be az illatát.  A jó borban gyönyörű illatok egész skáláját találja, mely magában rejti nemcsak a szőlőfajta, de a föld, az éghajlat és a napmennyiség  jellemzőjét is...  A bor illatspektruma egy egész sor aromatikus anyagból, mint például a levelek, virágok, fűszernövények, füst, csokoládé, kávé, vagy gyümölcsök tevődik össze. A bor élvezetéhez azonban nem szükséges mindegyiket ismernie.  Az üvegen található címke mindezeket feltünteti.  

Terroir
Ezt a kifejezést nem lehet szó szerint lefordítani. Mondhatjuk, hogy a bor származási helyének, természetes környezetének kifejezője. Az éghajlat, a föld, a szőlőfajta és a termelői sajátosságok egyedi együttes kölcsönhatásáról van szó, melyek a bor eredeti tulajdonságaiban tükröződnek.

A bor testessége
A bor teltségét, extraktív tulajdonságát jelzi. A cukrok, nem cukortartalmú anyagok és az alkohol kölcsönös harmóniája alkotja együttesen a hosszú és a valójában kivételes utóízt.

Cserzőanyagok
A szőlő héjában és magjaiban található a tannin, más néven a csersav. Éppen ezek az anyagok felelősek a bor fanyar, keserű, összehúzó ízéért.  A cserzőanyagok főleg a vörösborban érvényesülnek, mivel ezek hosszú áztatással és erjesztéssel készülnek.  

Savak
A savak a bor  jellemét és ízét egészítik ki, nélkülük a bor íze alélt és fád lenne. A borokban megtalálható leggyakoribb savak egyike a borkősav és az almasav, de kisebb mennyiségben  jelen van a borostyánkősav, a tejsav, a hangyasav és az ecetsav is.           

Forrás: winemag.com, bakerwine.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása