Baba Baba Babafülek tisztítása: vattával, speciális pálcikával

Fültisztításra általában speciális, vattás fültisztító pálcikákat használunk, melyek magukba szívják a fülben levő vizet, és a fülzsírt is eltávolíthatjuk velük. A pálcikák helytelen és gyakori használatával azonban éppen az ellenkező hatást érhetjük el – a fülzsírt befelé toljuk a fülbe és a hallójárat eldugulhat.


Mi a fülzsír?

A fülzsírt tulajdonképpen a fül mirigyeinek váladéka,a bőr elhalt hámsejtjei és a fülbe jutott por képezi. A fülzsír védi a belső fület a vízzel és a fertőzésekkel szemben. Általában sárgásbarna vagy szürkésfehér színű. Mennyisége egyénenként változó és a két fülben sem egyforma mértékű. Míg az újszülöttek fülében több a fülzsír, a hathetes baba fülében már kevesebb.  A gondot legtöbbször a megkeményedett fülviasz okozza. Súlyosabb esetekben a dobhártya is megsérülhet.


A füldugulást is a sok fülzsír okozhatja

A baba a fülét fogdossa, rángatja, piszkálja, ha kellemetlen viszketést, vagy fájdalmat érez a fülében. A felgyülemlett fülzsír kellemetlen érzéseket okozhat, de nem jár magas lázzal és alvászavarokat sem okoz, mivel jelenléte teljesen természetes az emberi szervezetben.

A nagy mennyiségű fülzsír szabad szemmel is látható. Ha a baba füle fáj, pedig kevés benne a fülzsír, vagy az tejfehér illetve zöldes színű, akkor fertőzésről van szó. Ez magas lázzal és erős fülfájással jár. A fül érintésre is fájdalmas és ilyenkor minél hamarabb keressük fel a gyermekorvost.  Hogyan tisztítsuk a gyerekek fülét?

A fülzsír fülünkben védőréteget képez és védi a dobhártyát. A fülzsír természetes úton fokozatosan kifelé tolódik a hallójáratban. Amikor a gondos szülők el akarják távolítani a fülzsírt, előfordul, hogy az ellenkező hatást érik el és a fülzsírt befelé tolják a hallójáratban. Így a fülzsír felgyülemlik és a hallójárat eldugulhat. Ez leggyakrabban füldugulással jár és ilyenkor úgy érezzük, mintha valamilyen idegen tárgy volna a fülünkben.

A baba fülének tisztítása nem egyszerű feladat, mert a legkisebb hiba is erős fájdalmat okozhat. Hogyan csináljuk helyesen?

  1. A baba fülét csak akkor tisztítsuk, ha a baba nyugodt.
  2. Kezünkkel tartsuk meg a baba fejét.
  3. Csak a külső hallójáratot tisztítsuk:
  • Helyezzünk egy babáknak gyártott fültisztítót a hallójárathoz és távolítsuk el belőle a vizet.
  • Használjuk az anatómiailag formált Fred & Flo fültisztító pálcikát, melyek csak kívülről tisztítják a hallójáratot.


Hogyan távolítsuk el a fülből a fülzsírt?

A megkeményedett fülzsír fájdalommentes eltávolításának módszerei:

Mosakodókendő és meleg víz

A mosakodókendőt mártsa meleg vízbe, alaposan csavarja ki és helyezze a fülre, hogy átmelegedjen. Ezután a fület óvatosan, ne túl mélyen törölje ki a mosakodókendővel. A fülzsír magától felenged. Ha úgy látja, hogy még mélyebben van, használjon cseppeket vagy menjen fülorvoshoz.  

A Hello Tesco tippje: mosakodókendő helyett használjunk Fred & Flo vattalabdát.


Fülcseppek

A patikákban kapható fültisztításra alkalmas speciális cseppek és spray-k, melyek fellazítják a fülzsírt. Használjuk akkor, amikor a gyermek nyugodt, pl. amikor pihen.

A fülcseppes üvegcsét először melegítsük fel a kezünkben – a fülbe kerülő hideg folyadék akár szédülést is okozhat – ezután cseppentsünk belőle a fülbe. Ez a babának egy kissé kellemetlen lehet. A cseppek a fülzsírt megpuhítják, fellazítják és kifolyik a fülből. Ezután már csak le kell törölnünk meleg vízbe mártott vattával.  

Házi készítmények a fülzsír eltávolítására

Talán már hallott a kipróbált módszerekről, hogy a fület sós vízzel, meleg olajjal, glicerinnel, fülgyertyával vagy más eszközökkel is lehet tisztítani. Amennyiben az ilyen módszereket saját gyermekén is szeretné kipróbálni, először inkább kérjen tanácsot orvosától vagy a gyógyszerésztől.


Sose tegye ezt fültisztításkor!

  • A fülek tisztításához ne használjon semmilyen éles és hegyes tárgyat!
  • Ne spricceljen a fülbe erős sugárban semmilyen folyadékot, vizet!
  • Fülmosáskor ne használjon hideg vizet!
  • Ne tisztítsa a fület túl gyakran!
  • Ne tolja mélyre a fültisztító pálcikát!

Babafülek tisztítása: vattával, speciális pálcikával

Forrás: healthline.com, izdravie.sk

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása