Maradékok Az arany háromszög és 5 alapszabály a konyhai káosz ellen

A jól szervezett konyha segít Önnek a hatékony tájékozódásban, főzésben és abban, hogy minél kevesebb hulladék legyen. Búcsúzzon el a már hasznavehetetlen dolgoktól, cselekedjen jót és ajándékozzon el mindent, amire már nincs szüksége. Vásároljon átlátszó edényeket, akasztókat, legyen türelmes és fogjon hozzá!

Szabaduljon meg a haszontalan dolgoktól

Első lépés a szervezett konyha felé az, hogy kíméletlenül megszabadul mindentől, amit csak egyszer-kétszer használt, vagy pedig egyáltalán nem. Ajándékozza ezeket valakinek az olyan készülékekkel együtt, melyek csak a helyet foglalják, mert egyszer a születésnapjára kapta és azóta a konyhaszekrényben valahol hátul vannak eldugva.

Dobja ki a nem működő tárgyakat

Eleget szolgáltak már az örökösen tompa kések, törött fakanalak, különféle üvegnyitók, tányérkák, törött fülű csészék és egyebek, amiket csak azért tett félre, mert sajnálta volna kidobni. „Köszönje meg nekik“, hogy éveken át kiszolgálták Önt, majd ezek után válljon meg tőlük.

Ellenőrizze  a fogyaszthatósági időt

A tartós élelmiszerek minőség-megőrzési ideje is korlátozott. Tulajdonképpen ízletes és illatos még ez a fűszer, de csak azért nem használja, mert már megvan jó két-három éve? És mi a helyzet a zabpehellyel – biztos abban, hogy nincsenek benne molyok?

Tudja, mi a különbség a fogyaszthatósági idő és a  minőség-megőrzési idő között?

Konyháját ossza fel konyhai arany háromszögre

Az arany háromszög  jelentősen megkönnyíti a szakács mozgását a konyhában, aki ezzel időt, energiát spórol és kíméli a lábát.

Nem hallott még erről? Ez nem más, mint a hűtőszekrény, a mosogató és a tűzhely közötti háromszög elrendeződése, ahol a mosogató a képzelt háromszög csúcsa, amihez ha, arccal felé fordulva áll, a hűtőszekrény balra, a tűzhely a sütővel pedig jobbra helyezkedik el. Ilyen a konyha ideális alap elrendezése. A hűtő mellett vannak az élelmiszertároló helyek. A mosogató és a tűzhely között van az ételek előkészítésének helye. A konyha elrendezése nem mindig lehetséges ilyen módon, de legalább megkísérelhető azzal, hogy konyháját zónákra osztja, például:

  • edények
  • élelmiszerek tárolása
  • ételek előkészítése
  • tisztítás és mosogatás

Ezután minden tárgyat csoportosítson és helyezze el a megfelelő zónákba.  

Használja ki a teret

Határozza meg minden tárgynak a saját, állandó helyét. Azokat, melyeket gyakran használ, helyezze el úgy, hogy könnyen elérhetőek legyenek. A nagy és a ritkán használt tárgyakat tegye hátra, vagy a felső szekrényekbe. A serpenyők lóghatnak a falra helyezett fogasokon is, hasonlóan a szedőkanalak, keverőkanalak és habverők is. A konyhaszekrény ajtaja szolgálhat a fedők tárolására, ide elég odaerősíteni a kampókat, hogy megtartsák a fedőket. Az ajtóra felakaszthat egy újságtartót is, melybe teheti akár a fakanalakat és a vágódeszkákat.  

A sarokszekrényekben, vagy a mosogató alatt levő kihasználatlan teret is lehet hasznosítani.  Nézzen utána olyan lehetőségeknek, mint a kihúzható, betolható, forgatható polcok és betétek, melyek akár befőttek tárolására is alkalmasak.  

A fiókokba vegyen egy belső térelosztót, vagy készítsen ilyet elhasznált dobozokból. Így nem lesznek a dolgai egymás hegyén-hátán.  

Ötlet: A fiók a fűszertartók áttekinthető elhelyezésére is szolgálhat.

Tárolja az élelmiszert átlátható módon

A konyhai káosz egyik legfőbb formálója a szekrényekben elhelyezett mindenféle élelmiszerekből álló hegyek. Ezeket jobb esetben különféle tárolóedényekben tartja, rosszabb esetben a már felnyitott eredeti csomagolásukban, melyekből kárörvendő módon mindig a legalkalmatlanabb pillanatban szóródnak ki.

Mérje meg a polcmagasságokat és vásároljon olyan tárolóedényeket, melyek beférnek a polcra. S bár a kerek edényeknek megvan a maga varázsa, válassza inkább a praktikus szögleteseket. A fűszereket tegye egyforma fűszertartókba és jelölje meg őket. A megfelelően elhelyezett átlátszó edények már  ránézésre lehetővé teszik Önnek készletei áttekintését.  

Szervezze át a hűtőszekrényt

Biztos abban, hogy hűtőjében csak az odavaló dolgok vannak? És abban is, hogy oda vannak téve, ahol nekik a legjobb? Nézzen utána és a jó tanácsok szerint tegyen rendet hűtőszekrényében

Tárolja megfelelő módon a gyümölcsöt és a zöldséget

Ha már belenézett a hűtőbe, szedje ki belőle azokat a gyümölcsöket és a zöldségeket, melyeknek nem tesz jót a hideg. Tárolja őket olyan edényekben, melyek átengedik a levegőt, például drótkosarakban. Így ránézésre látja majd, mi az, amit már el kell fogyasztani.

Tudta, hogy...

...az avokádót nem szabad az almával együtt tárolni?

Forrás: lifehacker.com, realsimple.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása