Baba Óvodás Apa-idő, nem csak Apák Napján!

Nem csak ilyenkor, az év minden napján érdemes odafigyelni, hogy újszülöttkortól felnőttkorig minden időszakban legyenek a gyerekeknek és az apukáknak közös programjaik, töltsenek együtt minőségi időt.

Egy kis pszichológia

Egyes pszichológusok kiemelik, hogy a minőségi időn kívül egyes életfázisokban (pl.: kisgyermekkorban) a minőségi időn kívül nagy szerepet kap a mennyiségi idő, azaz a direkt programok mellett pozitív hatása van az egészséges apa-modell kialakulásában, ha az apuka és a kisgyerkőc a hétköznapokon is minél több időt töltenek együtt.

Születés előtt

Már a várandósság jó, ha intenzív apai jelenlétben telik, a leendő apuka és anyuka közösen teremtik meg a kisbabájuk leendő életterét, az apuka is beszélgethet a babával, simogathatja az anyuka pocakját.

Újszülöttkorban

A baba születése után az apukának és a kisbabának egymásra kell hangolódnia, ez természetes. Hogyan érdemes nekilátni? Első lépés lehet a közös fürdetés, természetesen a pelenkázásban, altatásban, ringatásban is bátran vegye ki apa a részét. Később jöhet egy rövid séta kettesben, majd a bevásárlás, a nagyszülő-látogatás. A babahordozás bizonyítottan növeli a gyermekek szüleihez való kötődését, ha apuka is kiveszi belőle a részét, egyrészt terhet vesz le az anyuka válláról, másrészt olyan fizikai közelséget alakíthat ki a kisbabával, ami pozitív hatással lesz a következő életszakaszokban.

Gyermekkorban

A legfontosabb időszak az apa és a gyermek viszonyában, ilyenkor erősödik meg a gyerekekben az ún. apa-modell. Szuper, ha vannak előre megtervezett, kizárólag apával töltött, a gyermek számára érdekes programok (pl. állatkert), de kiemelten fontosak az apró, szinte észrevehetetlen dolgok, mint a közös esti fogmosás, a meseolvasás, az autómosás, a kert gondozása, a házimunka, illetve bármilyen közös hobbi megteremtése és gyakorlása.

Kamaszkorban

Sok apa rémálma, hogy kiskamasz kortól egyre kevesebb dologba avatja be őt gyermeke, egyre kevésbé vágyik az apa jelenlétére. Fontos, hogy fogadjuk el a gyerkőcök életkori sajátosságai miatt kialakult helyzetet, ugyanakkor éljünk minden lehetőséggel, amikor része lehetünk a gyerekek életének. A kamaszfiúkat elviheti az apuka sportprogramokra, autó- vagy motorversenyre, órakiállításra. A kamaszlányok ilyenkor lehet, hogy a shoppingolást preferálnák, de sok nagylány kapható a közös mozizásra, fagyizásra apával.

Forrás: csaladhalo.hu, liliputi.hu

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása