Egészséges életmód Egészség Antibiotikumok helyett főzzön erőlevest

A szaladgáló eleven gyerekek élő céltáblaként szolgál az influenzavírusok számára, melyek nagyon könnyen rájuk ragadnak játszás közben, egy kézfogással és öleléssel, vagy éppen tízóraizás közben. Elég, ha elfelejtenek kezet mosni, vagy köhögés és tüsszentés közben nem takarják el szájukat. A gyerekek immunrendszere még nem annyira erős, mint a felnőttek esetében, mivel még fejlődésben van. Hogyan ismerhetjük fel minél hamarább az influenza tüneteit, mikor kell felkeresni az orvost és hogyan lehetne teljesen elkerülni a betegséget?


Hogyan ismerhetőek fel az influenza tünetei?

A gyerekek esetében az influenza a következő módon mutatkozik meg:

 • a láz hirtelen felszökik,
 • hidegrázás,
 • extrém fáradtság és bágyadtság,
 • ízületi és izomfájdalom,
 • étvágytalanság,
 • fejfájás,
 • torokfájás,
 • száraz köhögés.


A szülők gyakran összetévesztik az influenzát a  gyomorvirózissal, mivel egyéb tünetei is lehetnek:

 • rosszullét,
 • hasfájás és gyomorfájás,
 • hányás és gyengeség.


Ne becsülje le az influenza lappangási idejét

Az influenzavírus hordozója kb. egy-három nappal a tünetek megjelenése előtt már terjesztheti a betegséget. A betegség megjelenése után a gyermek még további 5 - 7 napig fertőz. Ajánlatos ezért az influenzás gyerekeket legalább egy hétig otthon tartani, ami megakadályozza a fertőző betegség  gyors terjedését.


Az influenzát vírus okozza, ezért nem kell antibiotikum

Az influenzavírusokat három csoportba sorolhatjuk:

A és B típus: Számunkra ezek a vírusok veszélyesek, mivel évente jelen vannak a populációban és mutációra képesek, ami azt jelenti, hogy az emberek évről évre új típusú vírusnak vannak kitéve. Kellemetlen tüneteket okoznak, rosszabb esetben járványokat, főleg az óvodás és iskolás gyerekek körében.


C típus: Ez a vírus enyhe tüneteket okoz (olykor szinte tünetmentes), mint amilyenek a légúti problémák és a száraz köhögés.

Az antibiotikum szükségessége

Az antibiotikum szükségességéről az orvos és a CRP teszt dönt. Influenzára nem kell


Hogyan kezeljük az influenzát és mikor kell felkeresnünk az orvost?

Influenza esetében mindig keressük fel az orvost. Háziorvosa tudja a legjobban, hogyan könnyíthet a gyermek helyzetén, hogy újból "lábra állhasson". A gyerekeknél az influenza kezelése függ a gyermek életkorától, a tünetektől és általános egészségi állapotától. A kezelés része lehet a gyógyszeres fájdalom- és lázcsillapítás. Az antibiotikum influenza esetében nem segít, csak akkor szükséges, ha a vírusos fertőzést baktériumos ráfertőződés komplikálja.


A házi gyógymód működik!

Ne feledkezzen meg a házi gyógymód jótékony hatásáról. A gyermek sokat pihenjen, sok folyadékot igyon és feküdjön. Nagyon jót tesz egy erős zöldségleves és a mézes, citromos forró gyógynövényteák. Számítson arra, hogy a gyógyulás egy hétig is eltarthat. Az utókezelést se hanyagolja, s a gyermeket még akkor se engedje iskolába, ha már jól érzi magát, hanem csak akkor, ha már teljesen egészséges. Máskülönben előfordulhat, hogy rövid időn belül újra megbetegszik, mert még nem elég erős az immunrendszere.


Legfontosabb a megelőzés

A szakemberek szerint az influenza legjobb megelőzési módja a rendszeres védőoltás. A védőoltásokkal csökkenhet a megbetegedések száma és a betegek kórházi kezelésének szükségessége. Nálunk influenzajárvány főképpen a fagyos időjárás idején van (decembertől márciusig) és az Egészségügyi Világszervezet által az adott évre ajánlott oltóanyagok már szeptembertől kaphatóak. Az influenza elleni védőoltás legmegfelelőbb időszaka tehát október és november.


Gyermekét úgy is megvédheti az influenza ellen, ha megtanítja őt a megelőzés alapszabályaira:

 • kerülni a beteg emberekkel történő közvetlen érintkezést,
 • gyakori és ismételt kézmosás szappannal,
 • ne használjon kölcsönkért mobilt, poharat, evőeszközt, stb.,
 • ez egészséges életmód betartása – változatos étrend sok zöldséggel és gyümölccsel, rendszeres edzés és mozgás, gyakori szellőztetés és elegendő alvás.


Egész év folyamán erősítse gyermeke immunrendszerét 

A gyermek immunrendszere

Források: szu.cz, webmd.com, hopkinsmedicine.org

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása