Baba Iskolás A zsebpénz segít a gyerekeknek megérteni a pénz értékét

A gyerekeknek tudatosítaniuk kell azt az információt, hogy minden dolognak megvan az ára.

Ha minden gond nélkül megvásárol nekik mindent, amire vágynak, azt fogják gondolni, hogy a pénz a fákon nő és könnyen megszerezhető. A gyereknek tudnia kell, hogyha valamit akar, nem kapja meg azonnal. Ugyanúgy, ahogy szülei spórolnak egy új autóra vagy nyaralásra, neki is várnia kell. Mindazonáltal egy idő után kiderül, mi az, amire valóban vágyik, s mi csupán egy pillanatnyi hóbort.  

A házimunka ingyenes

Némely szülő úgy gondolja, hogy a gyerekeknek a házimunkát pénzért cserébe kellene végezniük, azért, hogy értékelni tudják a munkát. Ez azonban hiba! Otthon mindenkinek kivétel nélkül segítenie és együttműködnie kell. Ha a gyerekek ezért fizetséget kapnak, azt fogják gondolni, hogy minden fáradozás azonnali jutalmat érdemel. Ez pedig nem igaz. Ettől még rosszabb ötlet a jó érdemjegyek pénzzel való jutalmazása. Gyermekének tudatosítania kell, hogy saját jövője érdekében tanul, s nem pénztért, vagy szülei kedvéért.  

Mikor kezdjünk zsebpénzt adni?

Akkor, amikor a gyerek eléri azt az életkort, amikor a pénz értékét képes tudatosítani. A pszichológusok szerint akkor van értelme zsebpénzt adni a gyereknek, amikor iskolába kezd járni. A pénz jelentőségét és értékét tapasztalataik és természetes fejlődésük által a 10. életévük körül értik meg.  

Kis kezdő zsebpénznek válassza a heti kifizetést, havi zsebpénznek a nagyobb gyerekeknél van értelme. A tinik értékelni fogják a saját bankkártyát. A számlakivonaton ellenőrizheti, mire költ tinédzser gyermeke, még ha erről nem is akar beszélni.

Mennyi pénz adjunk a gyereknek?

A zsebpénz egy szimbolikus összeg legyen. Nagyon megkönnyíti egy tízéves iskolás dolgát, ha havi 9000 forintot ad a kezébe. A zsebpénz jelentősége ugyanis az, hogy a gyereknek legyen pénze a saját szükségleteire, s ugyanakkor megtanuljon takarékoskodni. Havi 1500-3000 forintnak elégnek kell lennie. Nem szabad ugyanis megfeledkezni arról, hogy minden szükséges dolog megvásárlásáról a szülők gondoskodnak.

Kamaszkorban ezt az összeget meg lehet emelni. Ma már mindegyiküknek saját mobilja van, ezért megemelheti az összeget, hogy  legyen költségvetésük a kommunikációra és a társasági életre. Ismét azonban ésszerű árról legyen szó. Havi 7-9000 forint elég erre.

Ne mentse ki gyermekét az olyan helyzetekből, amikor kiürül a pénztárcája. Csakis így tanulja meg átgondolni a pénzt értékét és megtanul átértékelni minden befektetést. Adjon a gyereknek szabad választási lehetőséget. Ha gyerekkorban ezt nem tanulja meg, felnőttként valóban nagy gondjai lehetnek majd.

„De az osztálytársaim többet kapnak!“

Előfordulhat, hogy a jobb anyagi helyzetben levő családokban a gyerekek többet kérnek azzal az érveléssel, hogy barátaik többet kapnak és nekik nem elég ez a csekély zsebpénz. Természetesen mindenki egyénileg dönt, de ezt más szülők szokásai egyáltalán ne befolyásolják.  A zsebpénz nem szolgálhat könnyű eszközként a gyerekek megnyugtatására.   Ily módon csak megerősíti bennük a gondolatot, hogy a pénz egy automatikus dolog, ami a jövőben sok problémát okozhat Önnek.
Amennyiben úgy látja, hogy a rendszer valahogy nem működik, s a gyerekek úgy igénylik a pénzt, mint olyan valamit, amivel Ön tartozik nekik, vagy amit Ön köteles odaadni, egyszerűen szüntesse be a kifizetést. Tudatosítaniuk kell azt, hogy ez az Ön jóindulatán múlik, s nem az Ön kötelessége. 


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása