Baba Terhesség A szülés utáni fogyás titka a lassú folyamatban rejlik.

A kismamáknak egy csomó mindenre kell gondolniuk a szülést követően – hogyan érjék el, hogy a csecsemőjük elégedett legyen és tiszta háztartásban éljen, hogyan épüljenek fel a szülés után lelkileg és testileg is, hogyan gondoskodjanak arról, hogy a háztartás zökkenőmentesen működjön a többi gyerekkel és persze az élettársukkal együtt. Emellett persze jó lenne, ha minél előbb úgy nézhetnének ki, mint a szülés előtt. A szülés utáni fogyókúrázással azonban óvatosnak kell lenniük, nehogy kárt okozzanak magukban.

5 kitűnő tornagyakorlat a testnek és a léleknek

Fogyjon lassan és úgy, hogy az Önnek is kellemes legyen. Az alábbi 5 gyakorlat nemcsak a testnek, hanem a léleknek is jót tesz!

Először is ne hagyja, hogy úrrá legyen Önön a stressz! Teljesen rendben van, ha az eredeti súlyát csak a szülést követő 6–12 hónap elteltével nyeri vissza. A terhesség alatt felszedett plusz kilók mintegy felének a gyermekágyi időszakban kellene távoznia.

Sikerül lefogynia, ha a fogyókúra helyett inkább az egészséges életmódra, a hosszú sétákra, az elégedett szoptatásra és a jó közérzetre koncentrál. Megmutatjuk, hogyan.


Adjon időt a fogyókúrának, hogy ne álljon le az anyatej termelődése

Ne kezdje el túl korán a fogyókúrát! Ha ugyanis az első hat hétben túlzott terhelésnek teszi ki a testét, elhúzódhat a felépüléshez szükséges idő. A gyermekágyi időszakban ezért inkább ne kezdjen el fogyókúrázni és tornázni. A fogyáshoz lehetőleg ne álljon hozzá túl drasztikusan. Megtörténhet, hogy a gyors súlycsökkenés a tejtermelés csökkenését vagy teljes leállását fogja eredményezni.


A szoptatás fogyaszt

Éppen a szoptatás fogja hozzásegíteni a kalóriák gyorsabb égetéséhez. Meglepően veszi majd észre, mennyire kedvezően hat a szoptatás a fogyásra. Az ideális az, ha a szoptatás mellett heti 500–600 grammot fogy, de soha ne többet. Ne feledje, hogy a szoptató kismamáknak a megszokotthoz képest 500 kalóriával több energiabevitelre van szükségük, és ha azokat zöldség, gyümölcs és minőségi élelmiszerek  formájában fogyasztja, nem kell aggódnia a súlynövekedés miatt.

Fogyókúrázáskor soha ne hagyja ki a gyümölcsöt! Ez a 15 féle gyümölcs segít a fogyásban

Társ a fogyásban: a gyümölcs!

Szülés után soha ne az olyan diétákra koncentráljon, amelyek kizárnak némely élelmiszereket és ezáltal tápanyagokat is! Bár meglehet, hogy kezdetben segítenek lefogyni, de a kilók később könnyebben visszajönnek, emellett pedig a szükséges tápanyagok is hiányozni fognak. Ehelyett inkább a kiegyensúlyozott étrendre figyeljen, amely az Ön és a babája számára is elegendő tápanyagot tartalmaz. Kövesse tippjeinket, amelyek az egészséges étrend összeállításához is segítséget nyújthatnak:

  • Ne hagyja ki az egyes ételeket!
    A kismamák gyakran enni is elfelejtenek, így aztán egyre csak fogy energiájuk. Ez sem a babának, sem az anyukának nem tesz jót.
  • Tanuljon meg reggelizni!

Ha Ön korábban sem szokott reggelizni, próbálja meg magáévá tenni ezt a kellemes szokást, amely kellő energiával tölti fel Önt a nap kezdetén, és megakadályozza a későbbi fáradtság érzését, amelyet a „farkaséhség” és az okoz, hogy megeszik mindent, ami a keze alá kerül.

  • Próbáljon meg időt találni az étkezésre!

Még akkor is, ha nehéznek tűnik, próbáljon meg az ételre összpontosítani, és ne csináljon több dolgot egyszerre. Így jobban oda tud figyelni, érzi, mikor lakott már jól, és mikor kell abbahagynia az evést.

Nagy ívben kerülje az édesített üdítőitalokat a rengeteg hozzáadott cukorral és felesleges kalóriával!

  • Grillezzen és süssön!

Az olajban sült ételek helyett válassza inkább a grillezett vagy sült ételeket! Húzza ki az étrendjéből a nehéz, zsíros és rántott ételeket, és lehetőleg a gyorséttermeket is kerülje el!

  • Rendszeresen fogyasszon salátákat és leveseket!

Próbáljon meg rendszeresen zöldséget, gyümölcsöt, könnyű leveseket, salátákat, halat és fehér húst fogyasztani. Mindezt egészítse ki természetes levekkel és elegendő mennyiségű maggal vagy dióval.


Melyik a legjobb gyakorlat szülés után? Kezdje a sétával!

A séta egy rendkívül kellemes fitnesz tevékenység, amelyet a gyermekével együtt élvezhet. Először a lakótelep körül tegyen egy-egy sétát, később hosszabb távokat is tehet, és végül a babakocsit cserélje le babahordozóra benne a nem éppen könnyű „babateherrel”. Meg fog lepődni, mi mindenre képes egy 30–60 perces séta naponta!

Tetszését a nyirokrendszer testmozgással történő támogatása is elnyerheti. Tudja meg, melyik gyakorlatok hatnak rá a legjobban!

Áramoljon a nyirok! Gyakorlatok a nyirok- rendszerünknek


Forrás: medlineplus.gov, webmd.com

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása