Egészséges életmód Egészség A nyirokrendszer védelmez - elhanyagolása kockázatos

A nyirokrendszer az immunrendszer fontos része, ám sokszor megfeledkezünk róla.

Amíg probléma nélkül működik, nem foglalkozunk vele. Amikor viszont megakad, azt nagyon hamar megérezzük. Ne becsüljük alá azokat a jeleket, amelyekkel a szervezet ilyen esetekben jelez!  

A test védelmezői

A nyirokrendszer feladata a káros anyagok elszállítása a szervezetből. Képzeljük el úgy, mint a vérkeringést, csak a vér helyett a nyirokerekben színtelen folyadék, nyirok áramlik. A szervezetben valamivel több nyirok van, mint a vér mennyisége. 5-6 liter nyirok áramlik át a szöveteken és megérinti a test minden sejtjét.

A káros anyagok a nyirokcsomókban gyűlnek. Az egész testben körülbelül 600 nyirokcsomó van. A nyirokcsomókban találhatók a limfociták, vagyis azok a speciális fehérvérsejtek, melyek védik a szervezetet és harcolnak a fertőzésekkel. Amikor vírus kerül a szervezetbe, a fehérvérsejtek szaporodni kezdenek, hogy megakadályozzák a vírus bejutását a vérbe.  

Mi történik, amikor a nyirokrendszer nem dolgozik?

Ha túl sok méreganyag támadja meg a szervezetünket, a nyirokrendszer túlterhelt lehet. A nyirokcsomók eldugulnak, és a szervezetben gyűlnek a hulladékanyagok. A nyirokrendszer zavarára utaló tünetek az alábbiak lehetnek:

 • Krónikus fáradtság
 • Ízületfájdalom
 • Megduzzadt nyirokcsomók (nyakon, hónaljban, lágyékban)
 • Dagadt lábak
 • Torokfájás és gyakori megfázás
 • Fejfájás
 • Hízás

A nyirokrendszer hosszútávú elhanyagolása különböző betegségek kialakulásához vezethet – artritisz, rákos megbetegedés, bélgyulladás, nőgyógyászati problémák, nyiroködéma (alsó végtagok duzzadása, elefánt láb).

Hogyan tudjuk újra beindítani a nyirokrendszer funkcióját?


 1. Mozgás

A vérkeringést a szív hajtja. A nyirokrendszernek nincs ilyen pumpája. A nyirok áramlását csak az izmok összehúzása biztosítja, ezért nagyon fontos, hogy naponta legalább pár percet tornásszuk és mozogjunk. Elég egy rövid séta, kocogás, néhány guggolás vagy egy kis ugrálás. 1. Étrendváltozás

A nyirokrendszert nagyban tehermentesítjük az étrendváltozással. A cukrok és a fehérjék emésztés közben könnyen bejutnak közvetlenül a vérbe. A zsírok útja azonban előbb a nyirokereken át vezet. Kerüljük tehát a zsíros ételeket, a tejtermékeket, a vörös húsokat és a finomított élelmiszereket. Fogyasszunk inkább friss zöldséget és gyümölcsöt. Az étrendünkbe iktassuk be például a lencsét, babot (nem konzervben) vagy zabpehelyt.


 1. Szauna és gőz

Az eltömődött nyirokrendszer méreganyagok elleni harcában segíthet a szauna és a gőz. A káros anyagok a bőrön keresztül távoznak az izzadsággal együtt, és a nyirokrendszer megkönnyebbül. A nyirok hatékony áramlásának érdekében váltogathatjuk szaunát a hideg zuhannyal.  


 1. Folyadékbevitel

Megfelelő mennyiségű víz fogyasztása a nyirokrendszeri zavarok esetén kulcsfontosságú. Édes üdítők helyett igyunk tiszta langyos vizet. A vizet ízesíthetjük például citrommal. A víz támogatja a nyirok szabad áramlását az erekben.


Ha a nyirokrendszer megfelelően működik, a  mi közérzetünk is jó. Oldal nyomtatása
Cikk megosztása