Baba Óvodás A kisgyermek hajlamos az idényjellegű allergiára?

Általában krónikus megfázás, csecsemőkori pattanások, érzékeny gyomor tüneteire gondolnak, vagy a gyermekük sajátos, személyes vonások megnyilvánulását látják benne és reménykednek, hogy csak jelentéktelen oka van. Ezen tünetek – főleg, ha rövid ideig tartanak – általában valóban fertőzés vagy átmeneti megbetegedés következményei, azonban néhány esetben az allergia a kiváltó ok.

Mi az allergia?

Az allergia a szervezet reakciója egy bizonyos anyagra. Az immunrendszerünk reagál a támadó allergénre, ezért hisztamint és más vegyi anyagokat bocsát ki, melyek általában orrban, tüdőben, torokban, üregekben, fülben, szemben, bőrön vagy a gyomor nyálkahártyáján okoznak tüneteket.

A gyermek allergiás reakciója válasz az immunrendszer nem megfelelő reagálására. Az immunrendszer a betegségek elleni harcra van beprogramozva, de néha ártalmatlan anyagra - például pollenre - is úgy reagál, mintha támadó parazitáról, vírusról vagy baktériumról lenne szó. Hogy legyőzze azokat, a szervezet védekező proteinek, vagyis ellenagyagok túltermelésével reagál. Ez a túltermelés okozza az ödémát és a szövetek gyulladását – például az orrban. A gyermeke allergiás reakciója újra és újra jelentkezhet, ha továbbra is fennáll a kiváltó ok.

Az allergia hajlam öröklődő, azonban konkrét allergiáról nem beszélhetünk. Ha esetleg a szülő állatszőrre allergiás, a gyermeke is allergiás lehet, de az allergiáját nem feltétlenül állatszőr okozza.

Mikor érdemes elkezdeni a gyermeket megfigyelését allergia szempontjából?

A csecsemőknél a szilárd táplálék bevezetése után akár azonnal is jelentkezhet ételallergia, azonban a gyermekek érzékenysége környezeti allergénekre nem valószínű. Ennek oka, hogy ezen allergénekre való érzékenység kialakulása körülbelül egy évig tart.

Amíg a gyermek eléri a 18 hónapos kort, megjelenhet nála az allergia a belső és külső allergénekre, azonban a gyerekek kevésbé hajlamosak a környezeti allergiákra, náluk inkább ételallergia a jellemző. Az asztmás tünetekben szenvedő gyerekek körülbelül 50 százaléka idővel látszólag kinövi a betegséget, de ahogy fejlődik a gyermek tüdeje, a tünetek újra jelentkezhetnek orr- és szemviszketés, orrnyálkahártya vérbősége, köhögés, tüsszentés és asztma formájában.

Mi okozza az allergiát?

Az év bizonyos évszakaiban a növények ártalmatlan apró részecskéket – polleneket – termelnek, melyek az ökológiai rendszer számos szervezete számára a táplálék forrását jelentik. A kibocsátott polleneket a szél viszi tovább, és az útjuk gyakran a szemünkben vagy az orrunkban ér véget. Ha ez megtörténik, a szervezet tévesen ártó anyagnak tekinti, és elkezdi termelni az ellenagyagokat és hisztaminokat, ami allergiás reakciót válthat ki.

Ha sétálni szokott a gyermekével, és gyakran fordul elő nála az orrfolyás, szemviszketés vagy légzési nehézség, akkor a kicsi allergiában szenvedhet. A pollenallergia valójában csak ritkán fordul elő kicsi gyermekeknél, és általában nem okoz komolyabb tüneteket, amíg a gyermek el nem éri a 2-3 éves kort.

A légúti allergiákat olyan allergén anyagok okozzák, amelyek légutakon keresztül jutnak be a szervezetbe. Leggyakrabban a házi atkák, az állatszőr és a növénypollenek károsak. Régebben főleg nagyobb gyerekek szenvedtek légúti allergiákban, mostanában egyre gyakrabban a csecsemők is.

A gyermek allergia leggyakoribb kiváltó okai az alábbiak:

 • atkák,
 • pollenek,
 • penész,
 • házi állatok,
 • svábbogarak.

Hogyan ismerhető fel a gyermeknél az allergia?

Hosszabb ideig tartó tüsszentés az eldugult orr vagy orrfolyás esetén az orrnyálkahártya allergiás gyulladására utalhat – ami az orrban jelentkező tünetek összesége – ha allergiás valamire amit belélegez, és ami az orrlyukakon keresztül jut be a szervezetbe. A gyermekek akár 40 százaléka allergiás náthában szenved. Az allergia lehet idényjellegű, de egész évben is támadhat (egészéves). A növénypollenek gyakran szénanáthát okoznak. A lakáson belüli anyagok, úgymint a penészgombák, atkák és a házi állatok szőre állandó allergiát válhatnak ki.

Némelyik gyereknél az allergia asztmás tüneteket is okozhat – sistergő légzést vagy légzési nehézségeket. A gyermek lehet allergiás és asztmás egyszerre, a figyelmen kívül hagyott allergia pedig súlyosbíthatja a tüneteket.

Védje gyermekét az allergénekkel szemben

Minden allergia esetén kerülni kell az allergia forrását. Figyelje a pollentérképeket, ne járjon olyan helyekre, ahol magas a pollenkoncentráció. Alaposan szellőztesse a szobákat, hogy megakadályozza a túlzott nedvesség keletkezését (főleg fürdőszobában), mondjon le a szőnyegekről, függönyökről, plüssjátékokról, a cicának vagy kutyának keressen egy új gazdát.

Ha gyermeke idényjellegű allergiában szenved, próbálja őt otthon marasztalni, amikor magas a levegő pollenkoncentrációja. Nyár végén és ősz elején reggelenként a legmagasabb a pollenszint. Tavasszal és nyáron, amikor a fűpollenek szezonja van, akkor este felé legmagasabb a pollenkoncentráció. Az allergiában szenvedők számára a napos és szeles napok lehetnek rendkívül megterhelők.

Ha a családban előfordultak allergiák, az alábbiakban felsoroltak segítségével a gyermek elkerülheti az allergiát:

 • Legalább hat hónapig szoptassa a gyermekét. A szoptatás jótékony hatását tovább fokozhatja, ha kerüli allergén élelmiszerek fogyasztását, beleértve a tejet, a tojást, a halat és a diót.
 • Védje gyermekét tipikus allergének elől az által, hogy hipoallergén környezetet alakít ki számára.
 • Otthon ne dohányozzanak.
 • Használjon olyan matracvédőket és ágyneműket, amelyek védenek atkák ellen.
 • Rendszeresen takarítson, hogy csökkentse a por-, a penészgomba- és a toll koncentrációt a lakásban.
 • Kerülje szőnyegek használatát (főleg gyerekszobában).

Allergia elleni gyógyszerek a gyerekek számára

A gyermekek többségénél gyógyszerek használatával és allergének kerülésével – ha az ismert – a szimptómák ellenőrizhetők. Bár vannak olyan allergia elleni gyógyszerek, melyek használata a gyerekek esetén is engedélyezett, gondoljunk arra, hogy a gyógyszer csomagolásán szereplő tájékoztatás, miszerint gyerekek is szedhetik, nem jelenti azt, hogy ez minden korú gyermekre igaz. A gyermekek érzékenyebbek, mint a felnőttek és némelyik antihisztamin kis mennyiségben is nem kívánatos mellékhatásokat, hiperaktivitást vagy aluszékonyságot okozhat.  

Több gyógyszer egyidejű használata esetén bizonyosodjon meg arról, hogy a hatóanyagok nem ismétlődnek-e, nehogy a gyermek szervezetében felhalmozódjanak. Különböző panaszokra alkalmazott különböző gyógyszerek azonos hatóanyagot tartalmazhatnak. Hasonlóan, mint amikor különböző megnevezésű gyógyszerek egy betegségre egy hatóanyagon alapulnak. Ennek eredményeképpen a gyermek egy hatóanyagot túlságosan nagy mennyiségben is kaphat.

Ha a gyermeknél jelentkező tünetek hosszú ideje fennállnak, és a gyógyszerek sem hoznak enyhítést, mindenképpen keressenek fel orvost!

Allergia diagnosztizálása gyermekeknél

Azon allergének meghatározásához, melyekre a gyermeke reagál, el kell végezni egy tesztet, amely során lehetséges allergéneket kis mennyiségben juttatnak bőr alá (általában kézen). Azonos allergének az ún. deszenzitizációhoz is alkalmazhatók, melynek során folyamatosan növelik az allergének mennyiséget, hogy a szervezet immunis legyen. Az allergénkivonatok olyan természetes anyagokból készülnek, mint pl. a pollen, rovarméreg, állatszőr és élelmiszerek.

A gyermekorvos az alábbi módon állítja fel a diagnózist a csecsemők és kisgyermekek esetén:

 • beszélgetés, gyermeknél jelentkező tünetekre vonatkozó kérdések, ha a családban előfordult allergia,
 • a kicsi páciens fizikai vizsgálata,
 • bőrtesztek (általában a nagyobb gyermekeknél),
 • vérvizsgálat (gyakrabban csecsemőknél és kisgyermekeknél),
 • bizonyos élelmiszerek kerülése az esetleges élelmiszerallergia ellenőrzése céljából.

A kiváltó ok megállapítását követően a gyerekorvos vagy allergológus a szülőkkel közösen segítségnyújtási tervet dolgoz ki, melynek során a legfontosabb szempont az allergének kerülése és a tünetek kezelése.

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása