Baba Újszülött A bepállás kezelése a kisbabáknál: Segítenek a krémek és a zabpehely

Újszülött, vagy totyogó gyermekénél biztosan már Ön is találkozott a pelenkakiütésekkel, ami tulajdonképpen nem más, mint a pelenka által okozott bepállás. A pelenka kidörzsöli a baba bőrét és a vizeletben és székletben levő vegyi anyagok is elősegítik a nemi szervek és popsi körüli bőr bepállását. Ennek következtében a bőrön kiütések keletkeznek, az érintett helyen a bőr viszket és éget. Nagyobb a gond akkor, ha ehhez még egy bakteriális, vagy gombás fertőzés is megjelenik.


Legfontosabbb a megelőzés

A gyermek újszülött korától különleges figyelmet kell fordítani a pelenkázott bőrterület ápolásának. Csak ily módon előzhetjük meg a kellemetlen és fájdalmas bepállás kialakulását. Tartsa be a bepállás megelőzésének következő alapelveit:


Gyakran cseréljen pelenkát. Az újszülötteknél ez lehet akár 20-szor naponta, az egyéves gyereknél nagyjából 7-szer naponta.

Válasszon minőségi és megfelelő méretű pelenkát, melyek nem szorítják a gyereket és nem vágják be a bőrét. Olvassa  el a pelenka összetételét is, fontos, hogy ne tartalmazzon klórt, mert ez ingerelheti a bőrt.

A pelenkázásnál mindig alaposan tisztítsa meg a baba popsiját és annak környékét törlőkendővel és babaápoló tejjel. Próbálja ki a Fred & Flo termékcsalád termékeit.

A babapúderokkal bánjon óvatosan. Ne szórja a púdert egyenesen a baba bőrére mert véletlenül belélegezheti a púderport. A púdert előbb mindig tegye a kezére, majd ezután a baba popsijára.


Sohase használjon púdert az ázalgó, nedves, vagy olajjal bekent bőrre!


A pelenka alá cinktartalmú krémeket használjon, melyek növelik a bőr védekezőképességét. Ezt azonban ne kenje vastag rétegben, mert a bőr nem tud majd lélegezni és bepállik.


Bizonyára felmerül Önben a kérdés, hogy megelőzhető-e a pelankakiütés, ha textilpelenkát használ az eldobható pelenka helyett. Nincs bizonyítva az a tény, hogy akár az egyik, akár a másik pelenkatípus használatakor nagyobb volna a bepállás kialakulásának kockázata. A pelankakiütések tehát ugyanúgy érinthetik a textilpelenkát viselő gyermekeket, mint azokat, akik eldobható pelenkát viselnek.

Textil-vagy eldobható pelenka: Hogyan válasszunk gyermekpelenkát


Melyek a pelankakiütés (pelenkadermatitisz) tünetei?

Ezt nem nehéz észrevenni. Elég csak egy tekintet a piros, dagadt bőrre, amikor gyermekünket kicsomagoljuk a pelenkából.

A bepállás és a pelenkadermatitisz három csalhatatlan jele:

  • A pelenka alatti bőr piros, ami érintheti a popsi, a combok és a nemi szervek területét.
  • A baba egyszeriben gyakran nyugtalankodik, elsősorban a pelenkázás ideje alatt.
  • A baba sír, amikor az érintett fájdalmas területet tisztítjuk. Kellemetlen érzést vált ki bármilyen más érintés is a popsi és a combok területén.


Mivel kezelhetjük a bepállást?

A pelenkadermatitisz megelőzésében a leghatékonyabb módszer az, ha a baba bőrét tisztán és szárazon tartjuk. A pelenkát azonnal cserélje ki, amint a baba elvégezte dolgát. Amíg nem javul a bőr állapota, éjszaka is keljen fel és cserélje ki a baba pelenkáját.


Fiú- és lánygyermekek pelenkázása


Miután megtisztította a baba bőrét a pelenkában levő szennyeződéstől, ne feledje bekenni krémmel, vagy kenőccsel. Vásároljon panthenol-, E-vitamin- vagy cinktartalmú krémeket. Megfelelő összetételű a Fred & Flo bepállás elleni babakrém.

Gyakrabban szellőztesse a baba popsijának érzékeny bőrét. Naponta legalább háromszor 10 percre hagyja a babát pelenka nélkül, pl. alváskor. Ha a combján is kiütések vannak, adjon neki egy számmal nagyobb pelenkát. Így a pelenka nem lesz annyira szoros és az ingerlékeny bőrhöz több levegő jut.

Mindaddig, amíg a kiütések nem múlnak el, minden nap fürdesse a babát meleg vízben és mossa kímélő szappannal.


A krémek a bepállás kezelésére további hatékony anyagokat tartalmaznak, melyek a következők:

cink-oxid – a bőrön védőréteget képez

halolaj – a halolajban levő D-vitamin zsírozza és nedvesíti a bőrt

panthenol – a bőrben átalakul pantoténsavvá, mely a B-vitamonok közé tartozik és elősegíti a bőrsejtek regenerációját

benzil-alkohol – enyhíti a fájdalmat és az ingerlékenységet, antibakteriális hatása is van

E- és A-vitamin – elősegítik a sejtek megújulását és antioxidáns hatásúak


Ne használjon olyan kozmetikumokat, melyek bórsavat, kámfort, fenolt, metil-szalicilátot tartalmaznak. Ezek az összetevők a gyerekekre nézve toxikusak.

A bepállás kezelése a kisbabáknál: Segítenek a krémek és a zabpehely

15 tipp a megfelelő babakozmetikumok és pelenkák kiválasztásához


Házi gyógyfürdő a bepállások ellen


A baba kellemetlen bepállásának gyógyulását elősegítheti azzal is, ha zabpehely-fürdőt készít neki. A benne levő anyagok enyhítik a viszekést és az égető érzést a bőrön. Vízben főzzön egy csésze zabpelyhet  10 percig, majd a főzetet szűrje le és öntse a baba fürdővizébe.

Nyári időszakban szedjen útifű leveleket, zúzza össze és tegye a bepállott bőrfelületere. Ha nincs a közelben friss útifű, vegyen útifű szirupot, melynek allergiaellenes hatása van és enyhíti a kiütéseket. A kókuszolaj is jótékony hatású. Táplálja és nyugtatja a baba bőrét, gyógyítja a pelenkadermatitiszt. A kókuszolajat a baba fürdővizébe is teheti, vagy kenje be vele a bepirosodott bőrt.


Mikor kell orvoshoz menni a bepállással?

Kérjen tanácsot orvosától, ha a baba bőre néhány napos otthoni kezelés után sem javul.  Az orvos gyógyszert is előírhat, vagy ajánlást ad a bőrgyógyászhoz.  Azonnal menjen orvoshoz, ha :

  • az otthoni kezelés ellenére a kiütések súlyosbodtak,
  • ha a gyermek lázas,
  • ha az érintett terület bedagadt,
  • ha a popsi és a nemi szervek környékén a bőr felhólyagzik,
  • ha a sebek véreznek,
  • ha a pattanásokból gennyváladék jön.


Forrás: mayoclinic.orghealthlinemediderm.czporodnice.czbylinkydnes.cz

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása