Baba Újszülött A baba immunitásának erősítése

A gyermek immunrendszerének kifejlődésében fontos szerepe van annak, hogy számos környezetben található mikróbálnak és bacilusnak van kitéve.


Az elmúlt évtizedekben megváltoztattuk környezetünket, tisztítószerekkel öltünk meg sok, a házainkban található mikróbát. Manapság több orvos is figyelmeztet arra, hogy talán nem olyan jó ‘túl tisztának’ lenni és az ún. ‘higiéniai hipotézist‘ terjesztik elő. Ez a hipotézis kimondja, hogy annak oka, hogy a gyermekek mai generációja nagyobb számban szenved ekcémától, asztmától, allergiától és auto-immun betegségektől az, hogy a magasan fejlett immunrendszerük megtámadja saját magát (vagy az olyan biztonságos dolgokat, mint a pollen), mivel nincs elég mikróba vagy parazita körülötte, amikkel elbánhatna.

Mikor hagyhatom abba a baba dolgainak a fertőtlenítését?
A gyomorbajt okozó baktérium egy üvegben nagyon gyorsan nőhet, és ezért az itatásra használt üvegeket az első évben fertőtleníteni kell. Később, amikor elkezdi bevezetni a szilárd ételt, már nyugodtan hagyhatja, hogy pohárból igyon a baba.
Hat hónap után már nem szükséges fertőtleníteni a poharakat, tálakat és az evőeszközt és egyszerűen ki lehet őket mosni meleg szappanos vízben, mivel egyszerűen moshatóak, és nem gyűlnek meg rajtuk baktériumok oly módon, mint a felmelegített fejes üvegen.

Hagyja, hogy bepiszkolják magukat!
Ha a babák elkezdenek mászni, fel akarják fedezni, hogy mi történik körülöttük. Ki szeretnének menni a kertbe, be akarják piszkolni a kezüket, füvet akarnak szedni és érdekes dolgokat akarnak találni – bátran megengedheti nekik Ez a fejlődésük, különösen immunrendszerük fejlődésének fontos és normális része.

Mikor van szüksége a gyermekemnek antibiotikumra?
Nem jó a gyermeknek, ha minden alkalommal, amikor megfázik, influenzás, vagy fáj a torka, antibiotikumot irat fel a háziorvossal. A gyermekek és babák betegségeit a legtöbbször vírusok okozzák, míg az antibiotikumok csak a baktérium okozta betegséget kezelik. Ha a baktériumot rendszeresen antibiotikum hatásának teszik ki, csak növekszik és erősebb lesz, így az olyan fertőzésektől, mint pl. a bakteriális fülfertőzéstől egyre nehezebb megszabadulni. Az antibiotikumok a baba természetes bélflóráját (mikroorganizmusok) is kiirtják, ami nagyon rosszat tesz az emésztésének. Amennyire csak lehet, hagyja, hogy a babája átessen az esetenkénti enyhe megfázáson vagy torokfájáson és így fel fogja építeni saját immunitását.

Az anyatejjel való táplálás jót tesz a baba immunrendszerének.
Az irányelvek szerint a hat hónapig tartó kizárólagos anyatejjel való táplálás a legjobb a babának. Az anyatej antitesteket tartalmaz, melyek megvédik a babát és felépítik az immunrendszerét.

Mozgás, napsütés és friss levegő
Jót tesz a babának, ha elviszik sétálni, már az előtt is, mielőtt elkezd járni. Ha már mozognak, jót tesz a sok kinti mozgás. A friss levegő és a mozgás segít a babáknak jobban enni és aludni, valamint fittek és erősebbek lesznek, ha el kell kergetni a bogarakat.
A napfény stimulálja a D vitamin termelést, amely fontos vitamin az immunrendszer számára. Az olyan északi országokban, mint az Egyesült Királyság nem lehet elég D vitamint termelni a napfény és az étkezés által, így javasolt D vitamin kiegészítőket szedni.

Gyümölcs és zöldségek
Amikor bevezeti a baba étrendjébe a szilárd ételeket, biztosítsa, hogy az sok olyan gyümölcsöt és zöldséget tartalmazzanak, melyek immunjavító vitaminokkal és ásványianyagokkal vannak tele.

Sok víz
A babáknak és a kisgyermekeknek sok vizet kell inni. Folyadékra van szükségünk, hogy hidratáljuk és energizáljuk a szervezetünket és a víz a kulcsfontosságú módja a tápanyagok sejtekhez való eljuttatásának. Ez által a baba jobb állapotba kerül, hogy leküzdhesse a vírusokat és elkergesse a bogarakat.

Protein
A proteinekben lévő aminosavak a sejtek építőkövei, és ezekből áll az immunrendszer (és minden sejt!). Az immunrendszer megküzd a baktériumokkal az által, hogy megnöveli saját sejtjei számát és ehhez proteinre van szüksége. Szóval a babának olyan ételekre van szüksége mint pl. a csirke, hal, tojások, bárány, lencse és más hüvelyesek.

Hagyja el a cukrot
Sok tanulmány kimutatta, hogy a cukor - főleg a feldolgozott cukor - elnyomja az immunrendszert és elősegítheti a ‘rossz‘ baktériumok növekedését a bélben. Ezért minimalizálja a gyerekek cukorbevitelét és biztosítsa megfelelő állapotukat, hogy megbírkózhassanak a baktériumokkal.

Éljen füstmentesen
Tartsa távol a babát a cigarettáktól – ne csak azt akadályozza meg, hogy bárki cigarettázzon körülöttük, de azt is, hogy valaki közvetlenül dohányzás után érintkezzen a babával. A füstnek való kitétel megnöveli a hirtelen csecsemőkori halál szindróma (SIDS), a bronchitis, az asztma és a fülgyulladás kockázatát –melyek mindegyike súlyos hatással lehet egy növekvő immunrendszerre. Ha Ön vagy a partnere tényleg nem tudják abbahagyni a dohányzást, akkor legalább házon kívül dohányozzanak és mossák meg az arcukat és a kezüket, és ideális esetben váltsanak ruhát, ha visszajönnek.


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása