Baba Óvodás 5 praktikus tipp az autós gyerekülés kiválasztásához

Hogyan válasszuk ki tehát a legmegfelelőbbet? ˶Alapvető szempont a gyermek életkora és súlya, ugyanis az autós gyerekülések ezek alapján vannak csoportosítva. Az újszülöttek kezdik a tojással, mely a születéstől egészen egyéves korig, tehát a nullától tizenárom kg-os kategóriát jelenti. Amikor a gyerek már önállóan ül, a nagyobb, 9-18 kg-os autósülés következik, mely egytől négyéves korig, vagy a 9-36 kg-os, mely egészen tizenkét éves korig használható. Sokaknak úgy tűnik, hogy a tojás kicsi gyermeküknek és aránylag korán egy nagyobb modellre szeretnének áttérni.” - mondja Barbara, a Lulubee szaküzletből. Általában a lehető legkisebb életkori és súlyszórással rendelkező autósülést ajánlott választani. Ugyanis minél kisebb, annál inkább biztonságosabb.


„Sokaknak úgy tűnik, hogy a tojás kicsi gyermeküknek.“


A biztonságot érdemes megfizetni


Barbara ajánlata szerint kerüljük el az olcsó és ismeretlen márkákat is. A minőségi ülések ugyanis törésteszttel rendelkeznek és minden évben néhány független szervezet teszteli az anyagminőségen át egészen a biztonságig. Valójában ez egy mélységi tesztet jelent. ˶Az ársávot illetően a tojás ára hétezer forintnál kezdődik. A 9 - 18 kg-os kategória specifikus, mivel itt rendszeresen egy bizonyos modell nyeri a teszteket, mely egy nagy tojásra hasonlít és továbbra is lehetővé teszi a gyerek utaztatását a menetiránnyal szemben. Legjobb a menetiránnyal szembeni elhelyezése, sőt, Skandináviában ezt a törvény a négy éven aluli gyerekek számára kötelezően írja elő, s itt a legalacsonyabb a gyerekek halálozási aránya az autóbalesetekben. A 9 -36 kg-os kategória ára tízezer forintnál kezdődik.” magyarázza.


Az utóbbi időben előtérbe került további kritérium az, hogy a kiválasztott modell rendelkezzen ISOFIX rendszerrel, mely az autós gyerekülést az új ECE R129 európai szabvány szerint rögzíti. Az i-Size minősítés nagyobb biztonságot jelent, mivel a gyerekülés közvetlenül az autó karosszériáájához van rögzítve. Az ISOFIX az átmeneti ötéves időszak után kötelező lesz.


Inkább invesztáljon


A minőségi autósülés alaposan meghúzza az amúgy is szűkös családi kasszát. Ezért könnyen kísértésbe eshet és megvesz egy használtat és olcsóbbat a bazárban. Azonban Barbara hangsúlyozottan óva int ettől. ˶Általában csak olyan ismerőstől vásárolnék, akiről tudom, hogyan az ülésnek milyen bánásmódban volt része. Azzal is kell számolni, hogy a műanyag az idő múlásával dolgozik. Ha valaki azelőtt öt évig használta, s én szintén öt évig akarom használni, forró nyarak és fagyos telek idején, már nem lesz olyan, mint újkorában. Ha anyagi helyzete engedi, biztosan vegyen újat, mivel ez meghatározó a biztonság szempontjából,” mondja az üzletasszony. ˶Az autósülést mindenképpen a boltban kell kipróbálni. A 9 – 36 kg-os modell vásárlásakor minőségi huzattal bevont modellt vennék. Gondoljon arra, hogy ki kell valamit bírnia, ha tíz évig szeretné használni. Sokszor olyan autósüléseket látok, melyeknek saját autómban félévnyi időt sem adnék. Ráadásul póthuzatot vásárolni többnyire elég drága mulatság. Ha később kellene pótalkatrészt vásárolnia, az egész autósülés árának felét kellene rááldoznia.” -  figyelmeztet.


„Hosszútávon megéri, ha az elején befektet.“

A gyerekek helye a hátsó ülésen van


Végül Barbara még egy fontos tanáccsal lát el. ˶Ne fuvarozza a gyerekeket az első ülésen. Sok olyan anyukát látok, akik előre ültetik a gyereket azért, mert hátul sírna, vagy egyéb kifogásokkal. Ezt ugyan nem tiltja a törvény, viszont nagyon veszélyes. A gyerek még nem hal bele abba, ha sír az ülésben, de a sofőr figyelmetlenségére már sokuk ráfizetett. A tojásban elhelyezett csecsemőnek a legbiztonságosabb hátul, legjobb a sofőr mögötti ülésen. Az elöl ülő gyerek elvonja a sofőr figyelmét a vezetéstől.“ - teszi hozzá.


Hogyan válasszuk ki tehát az autós gyerekülést?


Az autós gyerekülés vásárlásakor vegye figyelembe ezeket az alapelveket:
- Inkább újat, mint ismeretlen eredetűt
- Előnyösebb egy több évre szóló minőségi új darab, mint több nem minőségi darab
- törésteszttel és ISOFIX rendszerrel
- a lehető legkisebb súlyszórással
- A súly szerint válasszon, ne a kor szerint:
      - az újszülöttnek 13 kg-ig - tojás
      - önállóan ülő gyermeknek (kb. 4 éves korig) - autósülés 9 – 18 kg-ig
      - a 9 - 36 kg-os autósülés akár a gyermek 12 éves koráig is kibír


Oldal nyomtatása
Cikk megosztása