Baba Újszülött 10 tipp a csöndes fürdetéshez
 1. A kezdetekben elég mindössze néhány alkalommal megfürdetni a kicsit,a többi napon csupán az arcát, a hasát és a fenekét kell megtisztítani.
 2. Amint úgy érezzük, hogy a gyermekünk készen áll a napi fürdésre, szoktassuk hozzá a rendszerességhez, tegyük a napirendje részévé. Készítsünk elő mindent, mielőtt elkezdenénk a folyamatot, és ellenőrizzük, hogy a fürdőszobában nincs hideg.
 3. Amint készen vagyunk, engedjük meg a vizet. Használhatunk babakádat, de néhány szülő külön mosdótálat szeret használni - végtére is, ennek tökéletes a mérete és a magassága a kicsinek.
 4. A legjobb módszer kisbabánk leforrázásának az elkerülésére az, ha először hideg vizet engedünk, majd azt meleggel keverjük össze, amíg biztonságos hőmérsékletet érünk el (ellenőrizzük a könyökünkkel vagy hőmérővel a pontos hőfokot - a víznek melegnek kell lennie, de nem forrónak, tartsuk a hőmérsékletet 36-38°C között). Ne legyen mély a víz - 5-8 cm bőven elég, és keverjük össze alaposan, hogy ne legyenek hideg vagy meleg zónák.
 5. Helyezzük a pelenkázó alátétet a fürdőszoba padlóra, takarjuk le törölközővel, majd vetkőztessük le a kicsit a pelenkáig, és csavarjuk törölközőbe.
 6. Rakjuk a térdünkre a törölközőbe csavart kicsit, majd használjunk külön meleg vízbe áztatott vattadarabokat és tisztítsuk meg az arcát, a fülét, a szemeit és a nyakát, figyeljünk oda a kis bőrgyűrődésekre az arca és a nyaka körül.
 7. Ezt követően vegyük ki a törölközőből, vegyük le a pelenkát és óvatosan lógassuk a vízbe. Fogjuk szorosan a háta felső részénél, összefogva a vállait, hogy szorosan a testünkhöz illeszkedjen, vagy használjunk fürdetőtámaszt. Sose hagyjuk a kádban felügyelet nélkül akár egy másodpercre sem.
 8. Mossuk meg gyengéd, pH-semleges tusfürdővel. A kíméletes hajmosáshoz keressük a csípésmentes, „könnyek nélküli” termékeket. A szabad kezünkkel vigyük fel a terméket, majd öblítsük ki jól. Használhatunk kíméletes tusfürdőt a popsijukon, vagy hozzáadhatunk egy csepp mandulaolajat a fürdőhöz - ez gyengéd módszer az újszülött bőrének puhának tartására.
 9. Néhány perc játék után, emeljük ki a kádból, majd csavarjuk törölközőbe vagy köntösbe. Miután megszáradt, használjunk babaápolót, mielőtt lefektetjük.
 10. Ha gyermekünk mindig sír fürdetéskor, vegyük vissza az alkalmak számát heti kettőre vagy háromra, és csak az arcát és a popsiját tisztítsuk meg a pelenkázó alátéten, vizes vattával.

Mire lesz szükség a fürdetéshez

 • Csúszásmentes fürdőszoba szőnyegre és/vagy fürdetőtámaszra, ha nagy kádat használunk
 • Fürdőszobai hőmérőre
 • Száraz, tiszta törölközőkre (amit csak a kicsi használ)
 • Gyengéd baba tusfürdőre
 • Vattára és fültisztító pálcikákra (sose rakjuk a kicsi fülébe)

Pelenkázó alátétre, friss pelenkákra, pelenkakrémre és ruhákra

Oldal nyomtatása
Cikk megosztása